Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Evropski lideri pozvali Srbiju da nastavi reforme i obećali pomoć

Beograd, 15. mart 2003. godine - Srbija mora da nastavi sa demokratskim reformama čije je sprovođenje započeo ubijeni premijer Srbije dr Zoran Đinđić, a međunarodna zajednica će joj u tome pomoći, poručili su danas u Beogradu lideri Evropske unije (EU), Saveta Evrope i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, koji su doputovali u Beograd kako bi prisustvovali sahrani ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Tokom prijema u Palati federacije koji je posle sahrane priredio predsednik Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marović, članovi više od 70 stranih delegacija imali su neformalne i bilateralne razgovore sa zvaničnicima iz Srbije i Crne Gore, prenosi agencija Beta.

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi izjavio je da će Evropska unija Srbiji i Crnoj Gori pomoći politički, organizaciono i finansijski da prebrodi teške trenutke posle ubistva premijera Đinđića. "Ja shvatam da mi moramo biti veoma brzi u odgovoru na vaše trenutne potrebe - u smislu političke solidarnosti, organizaciono, ali i u smislu upućivanja finansijske pomoći u ovom teškom trenutku", rekao je Prodi novinarima, posle razgovora s predsednikom SCG Svetozarom Marovićem.

On je naglasio da se lično i kao evropski zvaničnik oseća sve bliži i bliži Srbiji. "Za nas je ovo zemlja koju treba podržati", rekao je Prodi, izražavajući očekivanje da će Srbija i dalje sprovoditi demokratske reforme koje je započeo premijer Đinđić. "Evropska unija želi vi napredujete sve brže i brže, da biste jednog dana postali naš punopravni član".

Generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer ocenio je da, bez obzira na gubitak sa kojim se Srbija suočila, neće biti prepreka za skori prijem Srbije i Crne Gore u tu međunarodnu organizaciju. "Zoran Đinđić je bio posvećen demokratskim reformama i uključivanju Srbije i Crne Gore u evropske strukture, i trasirao je put kojim svi treba da nastavimo. Prosto, moramo nastaviti sa onim što je već započeto u procesu prijema Srbije i Crne Gore u Savet Evrope", rekao je Švimer agenciji Beta.

Bivši američki državni sekretar Lorens Iglberger, izjavio je da Srbija mora nastaviti demokratske reforme koje je započeo premijer Đinđić, a da je SAD u tome moraju podržati. "Srbija i SAD moraju zrelo gledati na budućnost. Sa srpske strane to, u osnovi, znači da se moraju nastaviti demokratske reforme. Morate nastaviti da se krećete u smeru u kojem se kretao premijer Đinđić", kazao je novinarima Iglberger, koji je na sahrani Đinđića predvodio zvaničnu američku delegaciju. On je naglasio da "SAD moraju da shvate da je to mukotrpan, težak proces, koji je bolan za Srbiju i srpski narod, i da Amerika mora biti spremna da ga podrži".

Šef civilne misije UN na Kosovu (UNMIK) Mihael Štajner izjavio je danas da je premijer Đinđić bio veliki zagovornik demokratije i vladavine zakona i pozvao vlasti u Beogradu da nastave tim putem.

Predsedavajući Evropske unije Jorgos Papandreu preneo je predsedniku Srbije i Crne Gore poruku da je Unija spremna i odlučna da podrži odluku Srbije i Crne Gore na putu demokratije i evropeizacije.

Sa predsednikom Donjeg doma Parlamenta Italije Pjerom Ferdinandom Kazinijem Marović je "posebno otvoreno i prijateljski razgovarao o jačanju bilateralne saradnje između Italije i Srbije i Crne Gore".

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović zahvalio se danas stranim delegacijama za prisustvo na sahrani premijera Srbije Zorana Đinđića u Beogradu, kao i za ispoljeno razumevanje i podršku zemlji u ovim teškim trenucima. Pozdravljajući strane delegacije, Marović je rekao da demokratske vlasti u zemlji imaju snagu da nastave putem kojim je išao premijer Đinđić. Predsednik SCG je istakao da na tom putu mira, progresa i demokratije, demokratske vlasti niko neće sprečiti, "naročito sada kada vidimo koliko prijatelja u Evropi imamo".

Marović i šef savezne diplomatije Goran Svilanović imali su, tokom prijema u Palati federacije, odvojene bilateralne razgovore sa više evropskih lidera, od kojih su se neki susreli i sa predsednikom Skupštine SCG Dragoljubom Mićunovićem, vršiocem dužnosti predsednika Srbije Natašom Mićić i potpredsednikom Demokratske stranke Zoranom Živkovićem.

Marović je, u odvojenim susretima, razgovarao i sa premijerima Albanije, Austrije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Slovačke - Fatosom Nanom, Volfgangom Šiselom, Brankom Crvenkovskim, Antonom Ropom, Ivicom Račanom i Mikulašom Džurindom, francuskom ministarkom za evropska pitanja Noel Lenoar, predsednikom Predsedništva Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem i predsednikom Republike Srpske Draganom Čavićem.

Prijemu u Palati federacije prisustvovali su i nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun, hrvatski premijer Ivica Račan, albanski premijer Fatos Nano, mađarski premijer Viktor Orban i mnogi drugi visoki zvaničnici iz Evrope i okruženja.

Brojne strane delegacije odale poštu premijeru Srbije



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu