Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Knjiga žalosti - Inostrani zvaničnici (izbor)

Poslednji pozdrav mom dobrom prijatelju, borcu za demokratiju i mir na našem Balkanu i u Evropi.

Jorgos Papandreu (ministar inostranih poslova Grčke i predsedavajući Saveta ministara Evropske unije)


Hvala ti, Zorane, za sve što si učinio za Srbiju i Crnu Goru. Ubili su te, ali ne i tvoju viziju. Sada je na nama da očuvamo nadu. Zbogom, dobri druže.Tvoj,

Volfgang Šisel (austrijski kancelar)


Sa sećanjem na odvažnog demokratu.

Kris Paten (komesar Evropske unije za međunarodne odnose)


Pozdravljam odvažnog lidera i istinskog demokratu. Moramo raditi zajedno da bismo završili ovaj posao i obezbedili da demokratska Srbija ojača svoje veze sa Evropom.

Robin Kuk (predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta)


Izgubili smo prijatelja - zbogom.

Joška Fišer (nemački ministar spoljnih poslova)


Bio si posvećen demokratiji, putu reformi i integraciji svoje zemlje u evropske strukture. Mi ćemo pomoći tvojoj zemlji da ostvari tvoje zamisli!

Valter Švimer (generalni sekretar Saveta Evrope)


Velikom čoveku koji je vodio svoju zemlju u jedan novi svet. Evropska investiciona banka odaje priznanje njegovom hrabrom reformskom programu i temeljima koje je postavio narodu da dalje gradi. Neka ga Bog blagoslovi.

Olivije Dešamp (regionalni direktor Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj)


Duboko sam šokiran i snažno osuđujem ovaj gnusni čin i duboko saosećam sa premijerovom porodicom, Vladom i srpskim narodom.

Žoze Kutiljero (specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava)


Dragi Zorane, liebe Zoran, tvoje zaveštanje su vladavina prava i demokratija u Srbiji. I uveren sam da srpski narod to zna i da će to poštovati. Ich bin traurig (Ožalošćen sam).

Mihael Štajner (šef UNMIK-a)


Finska Vlada pati sa vama i želi da podrži Srbiju u ovim teškim trenucima.

Elizabet Ren (lični izaslanik finskog premijera)

U ime švedske Vlade i uz duboko saučešće.

Morgan Johanson (ministar javnog zdravlja i socijalnih službi u Vladi Kraljevine Švedske)

Poznavao sam Zorana Đinđića i u teškim i dobrim vremenima - trenucima pobeda i tragedija. Za mene je on prvenstveno bio prijatelj. On je nadasve bio iskreni srpski patriota u najboljem smislu. Imao je viziju za budućnost Srbije i srpskog naroda i nikada nije oklevao u svojoj odučnosti da to ostvari. Za tu viziju je i umro. Znao sam da je bio svestan da njegova smrt može biti iznenadna i nasilna. I takođe znam da to nikako nije moglo promeniti njegovu odlučnost da ide napred. Nedostajaće mi. Nedostajaće mi njegov intelekt, njegova mudrost, njegova energija i njegov osmeh. Takođe verujem da će njegova smrt udahnuti novu snagu i odvažnost njegovim prijateljima kao i onima koji će nastojati da omoguće jedan bolji život Srbiji i njenom narodu.

Vilijam Montgomeri (američki ambasador u Beogradu)


Pozdravljam hrabrog lidera i političara. Da tvoji poduhvati prevladaju.

Jap de Hup Šefer (holandski ministar inostranih poslova)


Zoran je bio nezamenljivi drug i partner u zajedničkom izazovu da pobedi - da evropeizuje Balkan kroz bilateralne i globalne inicijative. Neka Bog blagoslovi njegovo delo, a svi zajedno dovršimo njegovu misiju. Amin!

Fatos Nano (albanski premijer)

Šokiran sam i tužan zbog tragične smrti premijera, želeo bih da izrazim najiskrenije saučešće naroda Japana narodu Srbije.

Jošiki Mine (japanski ambasador u Beogradu)


Veliki je gubitak za Srbiju i njen narod. Posvetio je i žrtvovao svoj život za dobrobit svoje zemlje. Molim da njegovoj ženi i porodici prenesete iskreno saučešće u ime predsednika Kipra Tasosa Papadopolousa, naroda Kipra i moje lično ime. Neka počiva u miru.

Stavros Amvrosiou (kiparski ambasador u Beogradu)


Želim da izrazim svoje najdublje žaljenje zbog tragične smrti gospodina Đinđića. On je bio jedan od glavnih pokretača demokratskih reformi u zemlji. Nedostajaće nam kao velika podrška i kao prijatelj.

Kristof Grojsing (direktor HVB Bank Yugoslavia)


Mladi i stari su ovde da te pozdrave. Svetska banka se divi dubini ekonomskih reformi koje si podržavao. I Svetska banka će nastaviti da podržava Srbiju u teškom periodu sve dok se ne postigne uspeh.

Rori O'Saliven (šef Misije Svetske banke u Srbiji i Crnoj Gori)

Samo je Bog vječan, sve drugo je prolazno. Gospodine predsedniče Zorane, poštovali smo Te i sada mnogo molimo. Siromašni smo i sad još siromašniji. Tužna je Islamska zajednica Srbije. Neka Vam Večni da rajski mir.

 

U IME ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE
MUFTIJA BEOGRADSKI HAMDIJA JUSUF SPAHIĆ IMAM

Ovdje smo da izrazimo sućut i solidarnost sa srpskim narodom, građanima Srbije, demokratskim snagama Srbije. Ovdje smo zbog raskida s prošlosti i suradnje u budućnosti.

 

IVICA RAČAN

 

U ovom teškom trenutku kada je Srbija po ko zna koji put pred iskušenjima jer je otišao još jedan Vožd, mi iz Republike Srpske možemo samo još jednom Bogu se pomoliti i reći: "Bože spasi Srbiju i oprosti grehe upokojenom vječitom našem prijatelju Zoranu."

DELEGACIJA REPUBLIKE SRPSKE
DRAGAN ČAVIĆ, DRAGAN KALINIĆ, DRAGAN MIKEREVIĆ

 

 

U ime Vlade Republike Poljske izražavam žaljenje zbog velikog gubitka za Srbiju, kakva je tragična smrt gospodina premijera dr Zorana Đinđića. Njegovim odlaskom Srbija je izgubila izuzetnog političara, velikog reformatora i hrabrog borca za demokratske promene. Srpskom narodu, vlastima i porodici pokojnog premijera Zorana Đinđića izražavam duboko saučešće. Ostaće u našem najboljem sećanju.

SLAWOMIR DABROWOI
ZAMENIK MINISTRA INOSTRANIH POSLOVA REPUBLIKE POLJSKE

 

 

Predsednik Đinđić je bio političar koji je aktivno radio na uspostavi prijateljskih odnosa između dve demokratske i prijateljske države, između Srbije i Slovenije. Ne samo ja, već i građani Slovenije, duboko su zgranuti ovim strašnim činom terorista. Izgubili smo prijatelja, izgubili smo državnika sa kojim smo zajedno tražili puteve izgradnje nove Evrope. U ime Slovenije, i svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće za smrt premijera dr Đinđića.

AMBASADOR REPUBLIKE SLOVENIJE U SRBIJI I CRNOJ GORI


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu