Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Božidar Đelić, ministar finansija u Vladi Srbije:

Božidar Đelić

"Pre četrdeset godina jedna zemlja i svet su bili u šoku. Zato što su instiktivno osetili da neko veliki i da neko natprosečan, da neko toliko jedini je otišao. Naravno, danas, svima je jasno koliko je Zoran Đinđić, kao Džon Kenedi, bio jedini. Jer on je imao sve. Prvo divnu, prelepu porodicu, koja je bila uz njega, imao je jasnu viziju, imao je hrabrost, i imao je sve ono što je bilo koji čovek mogao da poželi. I njihov slični tragični kraj je još jedna dodatna obaveza za sve nas, za sve nas u čije ime ja danas govorim a to je ekonomski deo Vlade Republike Srbije i oni privrednici i ljudi koji žele da najzad i našoj zemlji krene, da nam bude bolje. A to je da ni u kom slučaju ne odstupimo, da do zadnjega momenta i do zadnjega daha, do zadnje trunke energije radimo da sprovedemo u delo ono što je Zoran Đinđić za nas sve zacrtao.

Svi znamo koliko je on bio inteligentan, ali trebalo je raditi sa njim kao što smo mi radili da shvatite koliko je on bio izuzetan. Kada bi mu doneli nekoliko polubarenih, nekompletnih podataka, kojom brzinom je taj um bio u mogućnosti da spoji i da odmah nađe jedan akcioni plan, odmah nađe tu ideju i odmah unapredi ono što ste vi sami hteli da kažete, ali niste znali da ste to hteli da predložite. Jedna druga stvar koju smo mi svi otkrili, to je koliko je on bio velikodušan. Taj čovek dve godine, koliko smo mi radili sa njim nije doneo jednu jedinu "malu" odluku. Sve one su bile okrenute prema dobrobiti naše zemlje, one su bile toliko nesebične da su ponekad bile i protiv interesa i same njegove partije. I to se zove državnik.

Zoran Đinđić je bio jedan istinski državnik iako danas u ovom tragičnom momentu ne mogu da se setim onog beogradskog jezika na kome smo ponekad pričali, dr Zoran Đinđić je bio car, on je bio laf, na drugačijem nivou, na drugačijem govoru, jasno je da je dr Zoran Đinđić, danas je to svima jasno - velikan.

Neka mu je večna slava."



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu