Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Premijer Đinđić sahranjen u Aleji velikana

Pogrebna povorka ulicama Beograda

Beograd, 15. mart 2003. godine - Predsednik Vlade Republike Srbije dr Zoran Đinđić sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Od premijera Srbije oprostili su se šef grčke diplomatije i predsedavajući Saveta ministara Evropske unije Jorgos Papandreu, ministri pravde i finansija u Vladi Srbije Vladan Batić i Božidar Đelić i savezni ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Demokratske stranke Zoran Živković. U poslednjoj šetnji Beogradom, premijera Đinđića ispratilo je više od sto hiljada ljudi.

Kovčeg sa telom predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića jutros je bio izložen u hramu Svetog Save na Vračaru, gde je više desetina hiljada građana odalo poslednju poštu ubijenom premijeru Srbije. Od 12 do 13 časova održano je opelo, koje su služili patrijarh Pavle i visoki crkveni velikodostojnici. Pogrebna povorka, u kojoj je učestvovalo više od sto hiljada ljudi, krenula je iz hrama u 13 časova, ulicama Svetog Save, Beogradskom, Bulevarom kralja Aleksandra i Ruzveltovom do Aleje velikana na Novom groblju, gde je premijer Srbije sahranjen.

Pored članova porodice premijera Đinđića - majke Mile, supruge Ružice i dece Jovane i Luke, opelu i sahrani su prisustvovali mnogobrojni strani zvaničnici, članovi Vlade Srbije, funkcioneri iz Crne Gore, predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, funkcioneri Demokratske stranke, članovi Predsedništva DOS-a, funkcioneri brojnih stranaka, delegacije ostalih verskih zajednica i mnogobrojni građani, koji su nosili sveće, cveće i fotografije ubijenog premijera, na kojima su citirane Đinđićeve reči, da njegovim eventualnim ubistvom poštovanje zakona i reforme u Srbiji neće biti zaustavljeni.

Iz Novog Sada, Kraljeva, Kragujevca, Čacka, Jagodine, Požarevca i drugih gradova građani su jutros organizovano krenuli u Beograd na sahranu premijera Srbije. Sve ulice u okolini hrama Svetog Save bile su zatvorene za saobraćaj, a neposredno okruženje obezbeđivale su jake policijske snage.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu