Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Socijalni partneri odlučni u sprovođenju reformi

Beograd, 14. mart 2003. godine - Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije u punom sastavu održao je danas vanrednu sednicu na kojoj je najoštrije osudio ubistvo premijera Srbije dr Zorana Đinđića.

Socijalni partneri izrazili su spremnost da u periodu vanrednog stanja zajednički doprinesu stabilizaciji trenutnih prilika u zemlji i obavezali se da će po njegovom ukidanju, nastaviti svoj rad i uložiti dodatne napore kako bi se reforme odlučno nastavile, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju Socijalno-ekonomskog saveta.

"Savet će svojim radom u toku trajanja vanrednog stanja obezbediti sprovođenje neophodnih mera i aktivnosti koje će omogućiti nesmetan rad privrede i drugih organa i institucija".

Predsedavajući Saveta i ministar za rad i zapošljavanje Dragan Milovanović rekao je danas na sednici da je Socijalno-ekonomski savet odlučan u tome da se reforme u zemlji moraju nastaviti. "Naš interes je da Srbija bude uspešna i bogata zemlja, a to se može postići samo na jedan način - odlučnom borbom protiv svih onih koji žele da pretvore našu zemlju u nešto što ona ne treba da bude", rekao je on i dodao da očekuje da će socijalni partneri u tom pravcu i voditi svoje organizacije.

"Ne očekujem da će biti socijalnih tenzija, da će sindikati organizovati štrajkove, ali očekujem da pojačamo rad i da se u svim preduzećima radi još više i da privreda ne stane", poručio je ministar za rad i zapošljavanje.

Milovanović je podsetio na to da je tvorac Socijalno-ekonomskog saveta bio premijer Srbije dr Zoran Đinđić. Kako je rekao, njegova želja je bila da Savet postane mesto gde će se utvrđivati i dogovarati socijalno-ekonomska politika, da Savet postane jako telo koje će raditi na tome da Srbija postane zemlja jakih partnera, sindikata i poslodavaca, koji će svojim radom doprineti da Srbija postane bogata zemlja.

"Sada smo obavezni da sva svoja drugačija gledanja stavimo sa strane i da reforme i put ka Evropi realizujemo što pre", poručio je na sednici Saveta, član Saveta i predsednik Saveza sindikata Srbije Milenko Smiljanić. "Obećavam da ću sve napore unutar sindikata usmeriti tako da kroz Socijalno-ekonomski savet rešavamo sve socijalne probleme i mislim da će tako biti najbolje za Srbiju".

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić takođe je poručila da je opredeljenje ove sindikalne organizacije da sada svi odlučnije treba da nastave put započetih reformi.

"Dobili smo testament i moramo da ga ispunimo. U Socijalno-ekonomskom savetu treba da ostanemo zajedno, da obogaćujemo dnevni red i donete odluke realizujemo", poručio je Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost".

Prema rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, "Savet treba da bude osnovno telo za zajedničku borbu socijalnih partnera da se napravi evropska Srbija".

Današnjoj sednici prisustvovali su i ministar za socijalna pitanja Gordana Matković, ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović i ostali članovi Socijalno-ekonomskog saveta. Sednica Saveta počela je minutom ćutanja.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu