Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Uhapšeno 56 ljudi, osmoro sa objavljene liste osumnjičenih

Beograd, 13. mart 2003. godine - Od uvođenja vanrednih mera i otpočinjanja akcije pronalaženja ubica predsednika Vlade Republike Srbije dr Zorana Đinđića, njihovih pomagača, kao i naručilaca ovog kriminalnog čina, MUP Republike Srbije je u protekla 24 sata uhapsio 56 osoba (do 17.00 sati), od kojih su osmorica sa juče objavljenog spiska osumnjičenih. Trojica uhapšenih zatražila su status zaštićenog svedoka, a njihove izjave potvrdile su sumnje u umešanost "zemunskog klana" u atentat, ali i brojna ranija ubistva.

"Do 17.00 časova uhapšeno je 56 osoba za koje se osnovano sumnja da su izvršili krivično delo zločinačko udruživanje, iz člana 277 Krivičnog zakona Republike Srbije", saopštila je Vlada Srbije. "Sa juče objavljenog spiska članova zemunskog kriminalnog klana, tokom protekle noći uhapšeno je osam osoba. U cilju istrage njihova imena ne mogu da budu objavljena. Za vođama ove grupe intenzivno se traga, a grupu između ostalih čine Milorad Luković poznat kao Legija, Dušan Spasojević, poznat kao Šiptar i Mile Luković, poznat kao Kum".

Trojica od pomenutih uhapšenih članova "zemunskog klana" zatražila su status zaštićenog svedoka i trenutno su u postupku davanja izjava specijalnom tužiocu. Izjave koje su do sada dali potvrđuju učešće ovog kriminalnog klana u do sada navedenim krivičnim delima, ali predstavljaju i osnov za otkrivanje nekih novih ubistava i razbojništava.

U saradnji sa policijama susednih zemalja, kao i obaveštajnim i kriminalističkim službama nekoliko evropskih država, dobijeni su podaci koji potvrđuju umešanost ovog kriminalnog klana, ali i nekih drugih grupa (pretežno pripadnika policijsko-bezbednosnih struktura u vreme režima Slobodana Miloševića) u organizaciju i izvršenje ubistva predsednika Vlade Srbije.

Na osnovu prikupljenih informacija u prva 24 sata po izvršenom atentatu, organi koji vode istragu imaju dovoljno informacija i činjenica koje potvrđuju navode iz jučerašnjeg saopštenja Vlade Srbije, da je ova grupa direktno umešana u pokušaj ubistva predsednika Vlade dr Zorana Đinđića 21. februara ove godine, kao i u organizaciju jučerašnjeg ubistva. Takođe, potvrđeno je da su članovi ovog klana, uz pomoć drugih grupa i saučesnika, za izvršenje jučerašnje akcije angažovali nekoliko timova plaćenih ubica.

U skladu sa Zakonom o merama za slučaj vanrednog stanja, koristeći prava koja iz njega proističu, sve službe MUP-a nastavljaju intenzivnu istragu o ovom zločinu i potragu za vođama ove kriminalne bande.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu