Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Solana i Paten pružili punu podršku reformskoj Vladi Srbije

Beograd, 13. mart 2003. godine - Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i komesar Evropske komisije za spoljnu politiku i bezbednost Kristofer Paten izjavili su novinarima, posle sastanka u Vladi Srbije sa predstavnicima savezne i republičke vlasti, da će EU pružiti snažnu podršku reformskoj Vladi Srbije posle jučerašnjeg ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Solana je u svom obraćanju rekao da ga je vest o ubistvu srpskog premijera šokirala i iznenadila. "Danas smo želeli da budemo i fizički prisutni i da na taj način pokažemo našim prijateljima u ovoj zemlji, uključujući i narod, predstavnike vlade i predstavnike svih institucija, našu solidarnost u ovom teškom trenutku. Želimo da vam pokažemo da onaj san koji je većina u ovoj zemlji delila sa premijerom Đinđićem - približavanje evropskoj zajednici i njenim institucijama i ulazak u EU, da je to san za koji ćemo vam pružiti svu moguću pomoć da u daljoj budućnosti to i ostvarite", kazao je Solana.

Komesar Evropske komisije Kristofer Paten je rekao da je bio "šokiran tragičnim ubistvom čoveka koji je bio orijentisan prema pravim osnovnim vrednostima demokratije koja su polazišta EU". "Zato smo želeli da odmah dođemo kod vas da vam izjavimo saučešće i da podelimo našu žalost sa vama. Želim da vam time stavim do znanja da stojimo uz vas i da ćemo i dalje sarađivati sa vama, da ćemo vam pružiti svu potrebnu dalju pomoć na vašem putu ka daljoj demokratizaciji. Želimo isto tako da naglasimo da ste vi već do sada prevalili veliku deonicu na tom dugom putu", rekao je Paten, dodavši da "nema više povratka unazad".
"Neki će naravno pokušati da vas zaustave na vašem putu, ali mi ćemo biti uz vas da vam pružimo svaku moguću pomoć da pređete ceo taj put ka aktivnoj demokratiji, put koji je vezan za snove gospodina Đinđića i koji je san mnogih od vas", kazao je on.

Prema rečima Nataše Mićić, v. d. predsednika Srbije, dolaskom Solane i Patena, ukazana je velika podrška demokratskim snagama i demokratskoj Vladi u nastavljanju započetih reformi i putu Srbije i Crne Gore ka Evropi u ovim teškim trenucima. "Oni su u današnjim razgovorima to i potvrdili. Ja sam im objasnila da Srbija, posle tragičnog čina, terorističkog akta uperenog prema instituciji i prema premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, više nije ista, da se promenila i da neće više biti kao što je bila do juče. Veoma sam zahvalna na podršci, pomoći i solidarnosti koju su nam naši visoki gosti iz Brisela preneli", kazala je Mićić, istakavši očekivanje da će evropske institucije pokazati viši stepen razumevanja prema građanima Srbije i Crne Gore.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu