Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Građani Srbije u šoku, telegrami saučešća iz celog sveta

Beograd, 13. mart 2003. godine - Vlada Srbije proglasila je juče na vanrednoj sednici tri dana žalosti u Republici Srbiji zbog smrti premijera Srbije dr Zorana Đinđića, od 13. do 15. marta 2003. godine. Građani Srbije i dalje se u velikom broju okupljaju ispred zgrade Vlade Srbije, polažu cveće i pale sveće, a u 12 sati otvorena je Knjiga žalosti.

Građani Srbije šokirani su vešću o ubistvu premijera Srbije. Vidno potreseni, po saznanju o tragičnoj smrti premijera Đinđića, počeli su da se okupljaju ispred zgrade Vlade Srbije i sedišta Demokratske stranke (DS) u Krunskoj ulici, kako bi odali poštu ubijenom premijeru Srbije i lideru DS-a.

Građani su sinoć čekali u redu kako bi se upisali u Knjigu žalosti koja je postavljena kod kapije na ulazu u sedište stranke, a duž čitavog zida zapaljene su sveće i položeno cveće.

Prema anketama koje prenose beogradski mediji, građani su ovaj tragičan događaj okarakterisali kao "katastrofu, veliku tragediju, pitaju se kuda će i kako će Srbija ići dalje, smatraju da je ubistvo premijera atentat na Srbiju, napad na reforme za koje se Đinđić zalagao..."

Saučešće porodici predsednika Vlade Republike Srbije i državnim organima Srbije danas su uputili brojni svetski državnici, političke stranke i udruženja u Srbiji i Crnoj Gori.

Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore stigao je veliki broj telegrama sa izrazima saučešća povodom smrti premijera Đinđića. Izraze saučešća uputili su najviši zvaničnici velikog broja zemalja i međunarodnih i nevladinih organizacija i institucija, među kojima su Savet bezbednosti UN, Evropska unija, OEBS, Savet Evrope i Međunarodni sud u Hagu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Veliki broj telegrama stigao je i od ambasada stranih zemalja u Beogradu. Uz molbu da se izrazi saučešća prenesu porodici Zorana Đinđića, u telegramima se naglašava značaj političkog angažmana premijera Srbije i ističe da je njegova smrt tragičan trenutak ne samo za Srbiju, već i za region i čitav demokratski svet, navodi se u saopštenju.

Vlada Crne Gore održala je danas komemorativnu sednicu povodom smrti predsednika Vlade Srbije, na kojoj je crnogorski premijer Milo Đukanović rekao da je "premijer Đinđić u Crnoj Gori imao poštovaoce i prijatelje, koji danas saosećaju sa njegovom porodicom, najbližim saradnicima i svim ljudima dobre volje u Srbiji."

I u ambasadi državne zajednice Srbije i Crne Gore u Ljubljani danas i sutra od 12 do 16 časova biće otvorena knjiga žalosti povodom tragične smrti predsednika Vlade Republike Srbije Zorana Đinđića. Zastave na ambasadi spuštene su na pola koplja.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu