Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Vlada Srbije odlučno nastavlja borbu protiv organizovanog kriminala

Beograd, 12. mart 2003. godine - Višemesečna akcija Vlade Republike Srbije u borbi protiv organizovanog kriminala, imenovanjem specijalnog tužioca i uzimanjem izjava zaštićenih svedoka, privedena je kraju.

Tokom današnjeg dana trebalo je da bude potpisan nalog za hapšenje najveće organizovane kriminalne grupe na prostorima bivše Jugoslavije. Među desetinama krivičnih dela koji im se stavljaju na teret nalaze se i:

  • Otmica i ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića
  • Zločin na Ibarskoj magistrali
  • Pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi
  • Nekoliko desetina otmica izvedenih u poslednjih nekoliko godina
  • Više od pedeset ubistava učinjenih na teritoriji Beograda i drugih gradova
  • Organizovana trgovina narkoticima i stvaranje mreže prodavaca na teritoriji bivše Jugoslavije i Evrope
  • Korišćenje terorističkih metoda i sredstava u međusobnim razračunavanjima koja su ugrozila bezbednost svih građana (bombaški napad na preduzeće Difens Road iz Zemun Polja)
  • Pokušaj ubistva predsednika Vlade Republike Srbije, dr Zorana Đinđića, 21. februara ove godine na delu autoputa kod hale "Limes".
  • Ubistvo predsednika Vlade Republike Srbije, dr Zorana Đinđića, 12. marta u dvorištu zgrade Vlade.
Ovu organizovanu kriminalnu grupu, poznatiju kao "zemunski klan", čini oko 200 kriminalaca protiv kojih je do sada podneto više od 300 krivičnih prijava.

Vođe ovog klana su:

Atentat na predsednika Vlade Srbije dr Zorana Đinđića predstavlja pokušaj ove grupe da započetu borbu protiv organizovanog kriminala zaustave, a oni pojedinačno izbegnu hapšenja.

Prikrivanje iza patriotizma, pokušaj mešanja u politiku, povezivanje sa državnim strukturama, podmićivanje novinara, analitičara i javni napadi na Vladu Republike Srbije, posebno na njenog predsednika, predstavljaju sredstva koja ova grupa koristi još od otkrivanja i hapšenja odgovornih za ubistvo na Ibarskoj magistrali.

Ubistvo predsednika Vlade Republike Srbije predstavlja pokušaj ovog kriminalnog klana da se u zemlji izazove haos, bezvlašće i strah, sve ono što je prirodni ambijent delovanja ove grupe. U takvom okruženju, pozivajući se i prikrivajući iza patriotizma, pokušali bi da zadobiju podršku nekih političkih struktura, a sve u cilju izbegavanja odgovornosti za izvršena krivična dela.

Bez obzira na ogroman gubitak koji su Vlada i građani Srbije danas doživeli, Vlada Republike Srbije, uz nesmanjenu odlučnost završiće započeti posao.

Odgovor države će biti jasan i nedvosmislen.

Uvođenje vanrednog stanja je nužna mera kojom će se zločinci privesti pravdi, a država odbraniti od ove i svake slične grupe koja se usudi da nasrne na demokratske institucije države Srbije.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu