Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Nataša Mićić, v. d. predsednika Republike Srbije, proglasila vanredno stanje u Srbiji

Nataša Mićić

Beograd, 12. mart 2003. godine - Nataša Mićić, vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije, povodom ubistva predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića i na obrazloženi predlog Vlade Republike Srbije, na osnovu člana 83. tačka 8. Ustava Republike Srbije, donela je odluku o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije.

U obraćanju novinarima u zgradi Vlade Srbije Nataša Mićić je izjavila sledeće:

"Polazeći od toga da su ubistvom predsednika Vlade Zorana Đinđića, na teritoriji Republike Srbije, ugroženi bezbednost Republike Srbije i prava čoveka i građanina i rad državnih organa, u cilju otkrivanja i hvatanja izvršilaca atentata na osnovu člana 83. tačka 8. Ustava Republike Srbije na obrazloženi predlog Vlade Republike Srbije donosim odluku o proglašenju vanrednog stanja. Proglašava se vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije.

Ubistvo predsednika Vlade Republike Srbije dr Zorana Đinđića predstavlja napad na ustavni poredak zemlje i najteži zločin protiv bezbednosti i stabilnosti naše države. Ovaj kriminalni čin je pokušaj da se zaustavi započeta borba protiv organizovanog kriminala, demokratske reforme u zemlji, naš povratak u međunarodnu zajednicu i ugrozi stabilnost, kako naše države tako i regiona.

Donela sam odluku da prihvatim predlog Vlade Republike Srbije za proglašenje vanrednog stanja sa ciljem da se očuva bezbednost ljudi, imovine i sprovede odlučan obračun državnih organa sa organizovanim kriminalom. U tom cilju država će upotrebiti sva sredstva pravne države u uslovima vanrednog stanja dok se počinioci i nalogodavci ovog, ali i svih drugih zločina počinjenih u poslednje vreme ne privedu pravdi.

Pozivam sve građane i državne institucije da u ovom teškom trenutku za našu zemlju ostanu prisebni i izvršavaju obaveze predviđene Ustavom Srbije i Zakonom o merama za slučaj vanrednog stanja. Takođe pozivam sve državne institucije i pravne subjekte da preduzme sve neophodne mere predviđene Zakonom o merama za slučaj vanrednog stanja i da se stave u funkciju organa bezbednosti koji pronalaze i privode pravdi ubice premijera Đinđića.

Upućujem poziv Vojsci Srbije i Crne Gore, organima bezbednosti, svim organima pravosuđa, medijima i političkim strankama da se ujedine oko ovih ciljeva jer je u pitanju odbrana države i očuvanja njene stabilnosti. Ove mere trajaće sve dok se ne postignu gore pomenuti ciljevi, odnosno dok ubice ne budu privedene".


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu