Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Vlada Srbije predložila da v. d. predsednika Srbije proglasi vanredno stanje

Beograd, 12. mart 2003. godine - Vlada Republike Srbije na današnjoj vanrednoj sednici ocenila je da je atentatom na predsednika Vlade Republike Srbije dr Zorana Đinđića, ugrožen ustavni poredak i bezbednost Republike Srbije.

Prema Ustavu Republike Srbije i Zakonu o merama za slučaj vanrednog stanja, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici utvrdila Predlog za proglašenje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije.

  1. Vlada Srbije ocenjuje da je atentatom na predsednika Vlade Republike Srbije dr Zorana Đinđića, ugrožen ustavni poredak i bezbednost Republike Srbije.
  2. Vlada Srbije ocenjuje da su zbog ugrožavanja ustavnog poretka i bezbednosti Republike Srbije već nastupile posledice za slobode, prava građana i za rad državnih organa, tako da činjenice u vezi sa ovim ugrožavanjima i posledicama opravdavaju pretpostavku da je moguće nastupanje i težih posledica po suverenost Republike Srbije, njen ustavni poredak i bezbednost u celini.
  3. Vlada Srbije ocenjuje da su ispunjeni uslovi za proglašenje vanrednog stanja predviđenih članom 83. tačka 8 Ustava Republike Srbije i članom 2 stav 1 Zakona o merama za slučaj vanrednog stanja.
  4. Vlada Srbije ocenjuje da je sprovođenje mera za otklanjanje vanrednog stanja neophodno odmah, i s tim u vezi, da su svi organi bez odlaganja dužni da preduzmu te mere iz svoje nadležnosti.
  5. U sprovođenju mera za otklanjanje vanrednog stanja Vojska Srbije i Crne Gore primeniće ovlašćenja predviđena za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije utvrđena propisima iz oblasti unutrašnjih poslova.

U skladu sa ovim ocenama, Vlada Srbije predlaže da v.d. predsednika Republike Srbije iz navedenih razloga, na osnovu člana 83 tačka 8 Ustava Republike Srbije i člana 1 i 4 Zakona o merama za slučaj vanrednog stanja, donese odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, kao i da se doneta odluka objavi u skladu sa zakonom i istovremeno dostavi Narodnoj skupštini Republike Srbije i Vladi Republike Srbije.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu