Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić

Beograd, 12. mart 2003. godine - Predsednik Vlade Republike Srbije Zoran Đinđić ubijen je danas ispred zgrade Vlade Srbije. Atentat je izvršen u 12.25 sati, premijer je zadobio prostelnu ranu grudnog koša i trbuha. Povredama je podlegao u 13.30 sati u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije. Vlada Srbije je odlučila da od v.d. predsednika Republike Srbije zatraži uvođenje vanrednog stanja u zemlji.

Pri prijemu u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije konstatovano je da je premijer bez pulsa, pritiska i svesti. Hitna reanimacija je odmah započeta, a zatim kompleksna hirurška intervencija u kojoj su učestvovale kardiohirurška i abdominalna ekipa.

"Ovo kriminalno delo je potpuno jasan pokušaj onih koji su i prethodnih godina ubistvima pokušavali da zaustave razvoj Srbije i njenu demokratizaciju, da promene tok istorije i Srbiju ponovo izoluju i pretvore u carstvo grupe kriminalaca", kaže se u saopštenju Vlade. "Način izvršenja ovog atentata je poznat i usledio je neposredno posle pokušaja atentata na autoputu. U međuvremenu pokrenuta je opsežna istraga u zemlji i inostranstvu koja je ovih dana trebalo da rezultira hapšenjima. Današnji atentat se ne može sagledati izvan konteksta ovih događaja. Vlada Republike Srbije učiniće sve što je u njenoj moći da zaštiti mir i demokratski poredak u Srbiji".

Vlada Srbije na današnjoj sednici proglasila je tri dana žalosti u Republici, od 13. do 15. marta 2003. godine.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu