<< Nazad



 

 

Markešević i Stolićeva prvaci Balkana

Sonja Stolić

Politika, 10. mart

Skoplje, 9. marta - Na 48. prvenstvu Balkana u krosu, na stazi kraj Vardara u Skoplju, "plavi", prvi put kao reprezentativci Srbije i Crne Gore, osvojili su pet pojedinačnih i četiri ekipna trofeja. Prvaci Balkana postali su junior Duško Markešević i seniorka Sonja Stolić. Bronzane medalje osvojili su Azra Eminović (juniorke), Mirko Petrović (mlađi seniori) i Sreten Ninković (seniori). I dok se pobeda Sonje Stolić očekivala, gotovo da niko u našoj ekipi nije pridavao velike izglede Čačaninu Dušku Markeševiću da osvoji zlato u trci juniora. Naš adut bio je Partizanov atletičar Miloš Vučković, međutim, on je zbog grčeva odustao posle trećeg kilometra. U borbu za prvo mesto hrabro se upustio Čačanin Markešević i bodren od trenera Slobodana Nidžovića uspeo da ubedljivo trijumfuje.

- Ovo mi je prvi veliki uspeh i prva velika pobeda. Atletikom se bavim sedam godina i do sada sam samo učestvovao zimus na prvenstvu Evrope u Medulinu. Tada sam zauzeo 55. mesto, a ovde sam priželjkivao da budem među pet najboljih. Trener mi je tvrdio da mogu da osvojim medalju. Bio je u pravu i veoma sam mu zahvalan - rekao je Duško Markešević.

Sonja Stolić je šesti put prvakinja Balkana. Tri puta je pobedila u juniorskoj konkurenciji, dva puta je bila najbolja mlađa seniorka, a ove godine prvi put osvojila je titulu u seniorskoj konkurenciji.

- Drago mi je što zlatni niz nastavljam i u seniorskoj konkurenciji. Trka nije bila ni previše teška ni previše uzbudljiva - rekla je naša reprezentativka.

Zlatnu medalju iz Sremske Mitrovice u Skoplju je branio i Goran Stojiljković. Međutim, ovog puta je seniorska konkurencija bila prejaka. Zauzeo je četvrto mesto, a naše nade da će Sreten Ninković, koji je dominirao na domaćim krosovima, uspeti da osvoji prvo mesto, srušio je odlični Grk Zaragas. Ninković je na kraju osvojio bronzanu medalju, a isto odličje osvojio je i naš drugi veliki adut - Mirko Petrović, u trci mlađih seniora. Međutim, mora se imati u vidu da je Petrović juče i prekjuče imao pravo putešestvije. Stigao je sa reprezentacijom do makedonske granice, a onda je utvrđeno da mu je pasoš istekao. Morao je da se vrati nazad u Užice da produži pasoš i ponovo pređe ceo put, tako da je umor ipak učinio svoje. Treću bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji osvojila je petnaestogodišnja Azra Eminović, koja je u odsustvu povređene Snežane Kostić bila naša najuspešnija juniorka.

U ekipnoj konkurenciji "plavi" su osvojili četiri trofeja. Juniorkama, seniorkama i seniorima pripala su druga mesta, dok su naši mlađi seniori osvojili treće mesto, a jedino u konkurenciji mlađih seniorki nismo imali ni atletičarke ni ekipu na pobedničkom postolju.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu