<< Nazad



 

 

Maljković (najverovatnije) neće voditi "plave"

Daleko je klupa "plavih": Božidar Maljković

Beograd, 3. marta 2003. (Beta) - Predsednik Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore (KS SCG) Želimir Cerović izjavio je danas da su male šanse da Božidar Maljković bude selektor nacionalnog tima.

Maljković je trener Unikahe iz Malage, a prema Statuta španske ACB lige, trener nekog španskog kluba ne može u isto vreme da bude i selektor neke reprezentacije.

"U pregovorima sa čelnicima ACB lige, generalnom sekretaru Košarkaškog saveza Predragu Bogosavljevu rečeno je da, po clanu 22 Statuta, trener nekog španskog kluba ne može u isto vreme da bude i selektor neke reprezentacije. U ovom trenutku ocenjujemo da su zbog toga šanse da Maljković postane slektor bitno umanjene", rekao je Cerović novinarima posle današnje sednice predsedništva KS SCG.

On je dodao rekao da će Košarkaški savez odluku o novom selektoru doneti do kraja marta, istakavši da "novi obrt" neće imati uticaj na raspored aktivnosti najbolje nacionalne selekcije.

"Ništa se ne menja u našim planovima, pripreme za Evropsko prvenstvo u Švedskoj neće biti ugrožene", rekao je Cerović.

Pregovore sa španskom ligom u ime KS SCG vodili su Bogosavljev i bivši reprezentativac Aleksandar Đorđević.

"ACB liga je u januaru promenila Statut da bi izbegla pravnu prazninu koju su prethodnih sezona iskoristili Željko Obradović i Havijer Imbroda", rekao je Bogosavljev.

Generalni sekretar KS SCG je ocenio da je to posledica sukoba između ULEB-a i Fibe, odnosno između klubova i nacionalnih federacija.

"Ovaj propis je apsolutno jedinstven. Nigde na svetu i ni u jednom sportu ne postoji zabrana da se stručnjaci tokom letnje pauze bave radom u reprezentaciji", rekao je Bogosavljev.

On je oceno da ovo može da bude "opasan presedan".

"Formalno gledano, ugovori trenera ni po čemu nisu različiti od ugovora igrača. Ako ovakva zabrana opstane, moguće je da će ubuduće i igračima biti zabranjeno da igraju za nacionalne timove. To bi bilo katastrofalno za košarkaski sport", kazao je Bogosavljev.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu