<< Nazad



 

 

Rebrači predstoji lečenje i, možda, operacija

Beograd, 2. marta (Tanjug) - Centar NBA ekipe Detroit Pistonsa i reprezentativac Srbije i Crne Gore Željko Rebrača oboleo je od artijalne fibrilacije koja mu ni na koji način ne ugrožava život, ali da bi nastavio karijeru profesionalnog igrača neophodo je lečenje i, možda, operacija, saopšteno je danas na koferenciji za novinare u beogradskom hotelu "Hajat".

"Bolest su dijagnosticirali lekari u Americi, ali sam želeo da se kosultujem i sa italijaskim i našim stručnjacima. U protekla dva meseca pisao je ko je šta hteo i zato sada želim da se sve razjasni. Simptomi u akutnoj fazi su slabost, vrtoglavica i ubrzan rad srca, a kod mene to traje od par minuta do pola sata. Izlečenje je moguće, a da li će za to biti dovoljni lekovi, ili će biti neophoda operacija, ostaje da se vidi", rekao je Rebrača na izuzetno posećenoj pres konferenciji.

Prema njegovim rečima, ne radi se o klasičnom operativnom zahvati na otvorenom srcu, već o kateter ablaciji - plasiranju katetera u venu u predelu prepone, a cilj je da se izoluju plućne vene iz čijih mišićnih vlakana polaze električni impulsi koji dovode do poremećaja u radu srca.

"U ovom trenutku, ipak, o tome još ne razmišljam. Pokušaćemo najpre da bolest saniramo lekovima, pa ako to ne da odgovarajuće rezultate, konsultovaću se sa porodicom i odlučiti da li da odem na operaciju", rekao je Rebrača.

Operativni zahvati te vrste u Americi su počeli da se rade pre tri godine i potpuno eliminisanje bolesti zabeleženo je u 80 odsto slučajeva. Kod ostalih 20 odsto pacijenata za potpuno izlečenje bila je potrebna i druga intervencija.

"To je jedina i prava istina o mojoj bolesti. Ja bih, što se tiče moje fizičke spremosti, i sada mogao da igram, ali je jasno da to nije moguće sve dok trener ne bude siguran da na mene može da računa u svakom trenutku. U svakom slučaju, moj ugovor je čvrst i čak i ako ne budem igrao ni naredne sezone finansijski ne gubim ništa, ali moj cilj je, naravno, da se što pre vratim na teren.

O eventualnom odlasku iz NBA lige uopšte ne razmišljam. Povratak u Evropu me ne zanima, jer sam ovde već osvojio sve što je moguće osvojiti. Jedini motiv mi je igranje u najjačoj ligi sveta, a kao što sam već rekao, u ovom trenutku ne mogu da predvidim kada bih mogao da se vratim u tim", rekao je Rebrača, uz napomenu da mu odmor sada u neku ruku i odgovara, jer u aprilu treba da dobije treće dete.

Bivši trofejni igrač Partizana i danas je ponovio da se nije oprostio od reprezentativnog dresa i da bi želeo da bude član "plavog tima" na Olimpijskim igrama u Atini naredne godine.

"Ako sa zdravljem sve bude u redu i ako ponovo zaigram, a verujem da hoću, rado ću se se odazvati pozivu da igram u olimpijskom timu. Naravno, to ne zavisi samo od mene, nego i od koncepcije budućeg selektora, ali želim da se zna da ću biti na raspolaganju reprezentaciji", rekao je Rebrača.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu