<< Nazad



 

 

Džeri Vest u Beogradu

Beograd, 14. februara (Tanjug) - Amerikanac Džeri Vest, jedan od najpoznatijih asova NBA-lige svih vremena, izjavio je danas da je u Beograd došao sa ciljem da vidi određene igrače, prisustvuje nekim mečevima lokalnih klubova i pokuša da otkrije u čemu je tajna uspešnosti košarkaša sa ovih prostora.

Vest, čija se silueta nalazi na logo-znaku najjače košarkaške lige sveta, smatra da je košarka van SAD-a puno napredovala poslednjih godina i navodi da o tome najbolje svedoči primer igrača iz Srbije i Crne Gore. Veliki broj kvalitetnih evropskih košarkaša u NBA doprineo je i da se prošle godine na prvom mestu na drafu prvi put u istoriji nađe igrač koji nije iz SAD: uspeh Kineza Jao Minga predstavlja na posredan način i priznanje evropskim asovima, naglasio je Vest.

On je kao najzaslužnijeg za proboj Evropljana u NBA naveo Srbina Vlade Divca. Divac poseduje sve što jedna košarkaška ličnost mora da ima. Sjajan je igrač, koristan za tim i veliki je motivator. Njegove dobre igre otvorile su oči mnogim američkim stručnjacima da i u Evropi ima dosta dobrih košarkaša, rekao je nekadašnji as Los Anđeles Lejkersa. Iako je, po njegovom mišljenju, Divac uz Litvanca Arvidasa Sabonisa i Srbina Predraga Stojakovića, jedan od najboljih stranih košarkaša u NBA-ligi, Vest smatr da su Lejkersi napravili pravi potez kada su "trejdovali" za Kobija Brajanta i omogućili Šejkilu O' Nilu da dođe u Los Anđeles.

Glavni operativac Memfis-Grizlija istakao je da ga nije iznenadio loš plasman reprezentacije SAD na prošlogodišnjem prvenstvu sveta u Indijanopolisu i trijumf Jugoslavije:

"Napravljena je loša selekcija igrača. Sjedinjene Američke Države nisu imale kompaktan tim i nisu je predstavljali najbolji košarkaši. Čelnici američke košarke šokirani su zbog tri poraza na tom takmičenju i na Olimpijske igre u Atini poslaće mnogo bolju ekipu. Ostali timovi su se dosta približili kvalitetu američke košarke o čemu svedoči i više od 70 stranaca u NBA", naveo je Vest.

On je rekao da ga je na prvenstvu u Indijanopolisu iznenadila igra visokih košarkaša iz drugih reprezentacija koji su bili veoma pokretljivi i za razliku od američkih centara imali veliku ulogu u igri na spoljnim pozicijama.

Član "kuće slavnih" je primetio da su mladi igrači u Evropi superiorniji u odnosu na vršnjake iz SAD u fizičkom i tehničkom pogledu.

Vest je rekao da je ponosan na svoju NBA karijeru. Podsetio je da je kao igrač jednom osvojio šampionski prsten, a da je kao izvršni direktor Los Anđeles Lejkersa čak sedam puta trijumfovao u prvenstvu NBA:

"Posle dugo godina provedenih u Lejkersima došlo je do zasićenja, pa sam odlučio da šansu dam mlađima. Godinu dana sam bio van košarke, a sada u Memfisu radim na stvaranju kvalitetnog kluba.

Vest je na kraju konferencije za novinare rekao da mu je Vlade Divac često govorio da mora da poseti Beograd i istakao da se nada da će mu ova poseta omogućiti da u NBA dovede još jednog igrača Divčevih košarkaških kvaliteta.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu