<< Nazad



 

 

Sećanje na nastradale sportske prijatelje

Ostaci srušenog aviona

Beograd, 6. februara (Tanjug) - U prostorijama Muzeja FK "Crvena zvezda" u Beogradu danas je, uz mnogo emocija, obeležena 45-godišnjica tragedije članova engleskog kluba Mančestera Junajteda, koji su stradali 6. februara 1958. u avionskoj nesreći nedaleko od nemačkog grada Minhena.

Naime, jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala dogodila se na povratku engleskog prvaka Mančestera Junajteda, koji je u Beogradu, u revanš-utakmici četvrtfinala Kupa evropskih šampiona, sa ekipom Crvene zvezde igrao nerešeno - 3:3.

Pošto su prvi meč, u Mančesteru, dobili sa 2:1, fudbaleri engleskog šampiona plasirali su se za dalje takmičenje sa ukupnom gol-razlikom 5:4. Na povratku iz Beograda, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, avion britanske kompanije BEA srušio se neposredno po poletanju sa minhenskog aerodroma, gde je tankovao gorivo.

Tom prilikom poginula su 23 putnika, među kojima i sedmorica fudbalera Mančestera Junajteda: kapiten Rodžer Bern, Tomi Tejlor, Džef Bent, Edi Kolmen, Mark Džons, Dejvid Peg i Bili Velan, dok je, posle dve nedelje, od zadobijenih povreda preminuo 21-godišnji Dankan Edvard, jedan od najtalentovanijih igrača sredine terena u analima britanskog fudbala.


Bobi Čarlton, koji je tada imao 20 godina,
sedi na bolesničkom krevetu
svog povređenog klupskog kolege,
golmana Mančestera Reja Vuda.
Snimak je napravljen u minhenskoj bolnici,
nekoliko dana nakon nesreće.

Trener "crvenih đavola" Mat Bezbi, koji je preživeo ovaj udes, stvorio je kasnije novi tim Mančestera Junajteda. "Bezbijeve bebe" su ne samo osvojili titulu engleskog prvaka već i trijumfovale u Kupu evropskih šampiona.

Današnjoj komemoraciji prisustvovali su nekadašnji fudbaleri "crveno-belih", koji su igrali na utakmici sa ekipom Mančestera Junajteda: Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Vladica Popović, Lazar Tasić i drugi.

Na komemoraciju je bio pozvan i slavni Bobi Čarlton, jedan od preživelih putnika u srušenom avionu, koji je kasnije bio kapiten Mančestera Junajteda i član engleske reprezentacije na pobedničkom prvenstvu sveta 1966. u Londonu.

Kako je prisutne obavestio predsednik FK Crvene zvezde Dragan Džajić, on je poslao pismo, u kojem se izvinjava što nije u mogućnosti da prisustvuje današnjoj komemoraciji.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu