<< Nazad



 

 

Božidaru Maljkoviću neophodna saglasnost ACB lige

Beograd, 23. januara (Tanjug) - Istaknuti jugoslovenski košarkaški trener Božidar Maljković obavestio je danas Košarkaški savez Jugoslavije (KSJ) da je spreman da preuzme funkciju selektora reprezentacije, ukoliko KSJ od Direkcije španske lige izdejstvuje dozvolu da može istovremeno raditi i u Unikahi.

U pismu Predsedništvu KSJ, koje je Maljković dostavio i Tanjugu, navodi se:

"Jednoglasan predlog Stručnog saveta KSJ da sledeće tri godine budem selektor prvaka sveta smatram pravom i istinskom krunom svoje košarkaške karijere. Opšta podrška medija i struke, svetski ugled naše košarke, rad prethodnih generacija i logična očekivanja naše javnosti da i nadalje svima dokazujemo gde se igra najbolja košarka, obavezuje me da sve što imam i sve što umem stavim u funkciju tog cilja.

Prijateljstvo, blagonaklonost i odobravanje kojim sam ovih dana obasut na svakom koraku u Beogradu, gde sam došao da proslavim porodičnu slavu, primoravaju me da o tom poslu razmišljam ne postavljajući nikakve uslove. Ni za prethodno obezbeđivanje najjačih igračkih imena, ni za predstojeća takmičenja, niti za visinu plate. Vi, koji me poznajete decenijama, znate da sam iza sebe ostavljao samo titule, pohvale i priznanja, mojim ekipama, mojim igračima i meni. Nikada nisam ostavljao nedovršene poslove ili zatvorena vrata. Hoću da tako bude i sada.

Kao što znate, pre četiri godine preuzeo sam obaveze u španskoj ekipi Unikaha, i taj ugovor traje do kraja takmičarske godine. U međuvremenu, obavezao sam se i za sledeće dve godine. Zahvaljujući razumevanju kolega iz Stručnog saveta, rešen je problem dozvole selektoru da istovremeno vodi i neku stranu klupsku ekipu.

Međutim, ostaje ozbiljan problem propisa španske Federacije koja oduzima licencu za rad svakom treneru koji za vreme važećeg ugovora sa nekom španskom ekipom preuzme posao selektora u bilo kojoj zemlji.

Ukoliko Predsedništvo KSJ preuzme na sebe obavezu, u kontaktima sa Direkcijom španske Lige (ACB), da obezbedi dobijanje dozvole za završetak mojih započetih poslova u Španiji, istovremeno sa radom u Jugoslaviji, posao selektora mogu da preuzmem odmah posle odluke Predsedništva KSJ.

Ukoliko dođe do bilo kakvih problema koji bi onemogućili usvajanje predloga Stručnog saveta, spreman sam da odgovorim svom zadatku u jugoslovenskoj košarci, bez ikakvih uslova ili honorara, odmah posle isteka mojeg profesionalnog ugovora. Meni ne treba objašnjavati šta je moja dužnost prema jugoslovenskoj košarci. Meni treba samo da omogućite da tu dužnost ispunim", navodi se u pismu Maljkovića.

Pročitajte i ...
23. januar: Stručni savet Košarkaškog saveza Jugoslavije predložio Maljkovića za selektora nacionalnog tima


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu