<< Nazad



 

 

Danska - Jugoslavija 37:29 (18:13)

Beograd, 5. januara (Tanjug) - Rukometaši Danske osvojile su trofej pobednika Kupa nacija, pobedivši večeras u Beogradu, u finalu, reprezentaciju Jugoslaviju sa 37:29 (18:13).

Pred oko 5.000 gledalaca u dvorani "Pionir", sudili su Portugalci Gulao i Makau.

JUGOSLAVIJA: Šarić, Perić, Nikolić, Sudžum 1 (1), Jovanović, Peruničić 1, Maksić 2 (1), Lapčević, Petrić 3, Bojinović 2, Milosavljević 4 (1), Lisičić 8, Škrbić 6, Kapisoda 2.

DANSKA: Hvit, Norklit, Jepesen 5, K.Jorgensen 2, Laen 1, L.Jorgensen, Boesen 2, Kristijansen 6 (4), Boldsen 6, Gjesing 1, Knudsen 4, Jakobsen 1, Hjermind 5 (2), Flensborg 4.

Sedmerci: Jugoslavija 4 (3), Danska 6 (6).

Isključenja: Jugoslavija 14, Danska 16 minuta.

Crveni karton: Jovanović (Jugoslavija) u 48. minutu.

Reprezentacija Danske zaslužila je sva priznanja za igru u finalnoj utakmici Kupa nacija protiv Jugoslavije, potvrdivši da pobednički pehar ide u prave ruke. Danci su se u Pioniru predstavili kao majstori rukometa i najavili da će na predstojećem prvenstvu sveta u Portugaliji biti u krugu favorita za medalje.

Jugoslovenski rukometaši večeras su bili bez ikakvih šansi da iznenade skandinavsku selekciju i da kao domaćini slave na prestižnom turniru, održanom protekla dva dana u našem glavnom gradu. Igrali su veoma loše, iskazavši niz slabosti, koje će morati da otklone ukoliko žele da ostvare nešto vrednije na Svetskom prvenstvu.

Izabranici selektora Zorana Kurteša ličili su "na sebe" samo na trenutke, i to na startu utakmice, kada su poveli sa 2:1, zatim sredinom prvog i početkom drugog poluvremena, kada su se rezultatski približili protivniku (8:10, 11:13, 15:18).

Najveći deo utakmice bili su inferiorni u odnosu na čvrste, hitre, uigrane i uporne rivale, koji su im, mora se priznati, večeras očitali lekciju.

Naša ekipa delovala je sasvim raštimovano, bez rešenja i pred svojim i pred protivničkim golom. Uz brojne, često početničke greške, povremeno potpuno konfuznom igrom, više se nije moglo ni postići. Na momente su bljesnuli pojedinci (Lisičić, Škrbić), ali je to bilo premalo da se uspostavi ravnoteža i eventualno ugrozi sigurno vođstvo raspoloženog rivala, koji je, s druge strane, demonstrirao kako se igra kolektivno.

Naši rukometaši, koji za slabu igru sigurno imaju opravdanje u činjenici da se u kompletnom sastavu pripremaju tek tri dana, potpuno su se predali sredinom drugog poluvremena, kada su se Danci prosto utrkivali ko će zatresti mrežu danas nesigurnih golmana Perića i Šarića.

Dakle, trofej Kupa nacija otišao je u prave ruke, reprezentaciji Danske, a "plavima" ostaje uteha da su se na značajnom takmičenju plasirali ispred svetskih i evropskih prvaka, Francuske i Švedske.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu