<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Švedska 28:25 (14:13)

Beograd, 4. januara (Tanjug) - Jugoslavija se plasirala u finale Kupa nacija za rukometaše pošto je danas u prvoj utakmici tog prestižnog turnira u Beogradu pobedila Švedsku sa 28:25 (14:13).

Utakmica je odigrana u dvorani Pionir pred oko 5.000 gledalaca. Sudili su Portugalci Gulao i Makau.

JUGOSLAVIJA: Perić, Šterbik, Đurković, Vojinović 3, Mandić 1, Jovanović 1, Peruničić 4, Maksić 2 (1), Lapčević 1, Petrić 5, Matić 2 (2), Milosavljević 3, Lisičić 2, Škrbić 4.

ŠVEDSKA: Svenson, Gencel, Johanson 1, Sajfert 2 (2), Arhenius 3, Lindgren, Kalman 2, Francen 3, Levgren, Ernelind 4 (3), Hamarstrand 1, Olson 2, Larson 4, Vranješ 3 (1).

Sedmerci: Jugoslavija 4 (1), Švedska 6 (6).

Isključenja: Jugoslavija 6, Švedska 4 minuta.

Izabranici selektora Zorana Kurteša su trijumfom nad aktuelnim evropskim prvacima sasvim sigurno stekli značajnu dozu samopouzdanja uoči završnih priprema za prvenstvo sveta, krajem januara i početkom februara u Portugaliji.

Početak nestrpljivo iščekivanog susreta pripao je Šveđanima, koji su brzim kontranapadima umeli da kažnjavaju, u tim trenucima, statičnu i nesigurnu odbranu "plavih".

Poveli su sa 3:1 i 5:3, ali su naši reprezentativci u nastavku konsolidovali redove i, uz pomoć sjajnog golmana Dejana Perića, sasvim uspostavili ravnotežu.

Znatno sigurnijom igrom "plavi" su pred kraj poluvremena preko Milosavljevića, Peruničića, Jovanovića i Škrbića izveli nekoliko efektnih akcija, pa su pogotkom efikasnog Petrića otišli na odmor s golom prednosti (14:13).

Nastavak utakmice doneo je još bolju i organizovaniju igru našeg tima, koji je vrlo brzo sasvim preuzeo kontrolu između dva deveterca. Šterbik je na golu uspešno zamenio Perića, razigrali su se Škrbić, Vojinović, Peruničić i Jovanović, pa su akcije "plavih" tekle kao po koncu, a mreža Svensona i Gencela tresla se lakše nego što je malo ko očekivao.

Da im pobeda ne može izmaći Jugosloveni su nagovestili u 42. minutu, kada su pogotkom Nikole Vojinovića poveli sa 20:16. Prodornom i efikasnom igrom "plavi" su s lakoćom uvećavali prednost koja je u dva navrata iznosila čak sedam golova razlike (27:20, 28:21).

Poslednjih nekoliko minuta susreta, kada je osigurana pobeda, jugoslovenski rukometaši su odigrali opušteno, dozvolivši upornim Šveđanima da ublaže zaslužan poraz.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu