Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Počinje vraćanje duga države penzionerima

Beograd, 19. decembar 2002. godine - Ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić rekao je danas da će Vlada Srbije sa narednom isplatom penzija 24. decembra početi da vraća poslednji veliki neregulisani dug države prema građanima - dug penzionerima od oko 20 milijardi dinara nastao pre osam godina.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Uredbu o načinu i dinamici isplate duga po osnovu neisplaćene penzije i novčanih naknada za pomoć i negu. Taj dug je nastao 1994. i 1995. godine, a isplatu će obavljati Republički fond za penzijsko - invalidsko osiguranje zaposlenih. Ministar za socijalna pitanja Gordana Matković rekla je da će se dug revalorizovati prema rastu penzija, a da će se manji dugovi isplatiti što pre.

Isplata će trajati do juna 2006. godine, a dug će se isplaćivati mesečno sa oko 350 dinara dodatka na prvu polovinu penzije. "Takav način isplate dogovoren je kroz konsultacije sa predstavnicima penzionera, koji su rekli da im znači da se dug isplaćuje u gotovini i kroz mesečne rate", rekao je Đelić.

Pravo na isplatu duga steći će uz podnošenje zahteva oko 694 hiljade korisnika - penzionera i oko 257 hiljada naslednika. Naredne godine biće utrošeno između 3,5 i 5 milijardi dinara za ove potrebe, zavisno od broja naslednika koji se prijave. "Ovo je dokaz da je naša zemlja solidarna sa starijim sugrađanima, jer se ovaj dug neće vraćati iz nekih donacija, već iz poreza", rekao je ministar Đelić.

Penzije se u Srbiji prvi put u poslednjih deset godina redovno isplaćuju, a da bi se očuvala redovnost isplata, za penzije se iz budžeta izdvaja više od 40 odsto potrebnih sredstava ili oko 47 milijardi dinara. Prosečna penzija u Srbiji je u januaru 2001. godine iznosila 2.300 dinara, a danas je 6.500 dinara.

Takođe, očekuju se i promene u penzijskom sistemu, koje će se zasnivati na iskustvima zemalja u tranziciji, a neophodne su zbog ubrzanog starenja stanovništva, dugoročnog deficita u penzionom fondu i dosadašnjih liberalnih uslova penzionisanja. Krajnji cilj reformi je da se obezbedi održivi rast finansiranja, kako bi penzije bile uredno isplaćivane.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu