<< Nazad



 

 

Crvena zvezda - Lacio 1:1, Slavija - Partizan 5:1

Branko Bošković, strelac jedinog gola za Zvezdu

Za kratko vreme Prag je dva puta bio pozornica blamaže jugoslovenskog fudbala. Nakon reprezentacije, sada je i šampion Partizan sa pet golova u mreži ispraćen iz glavnog grada Češke Republike. Da sve bude interesantnije, "crno-beli" su deklasirani na istom stadionu gde i "plavi" početkom septembra u susretu sa nacionalnim timom domaćina.

Ekipa koja suvereno vlada domaćim terenima ponovo je dokazala da nema šta da traži na evropskoj sceni. Biti eliminisan od praške Slavije i nije sramota, ali način na koji su "crno-beli" još jednom reprezentovali jugoslovenski fudbal navodi na zaključak da ova generacija Partizanovih igrača jednostavno ne zna da igra protiv iole kvalitetnijih suparnika, kakvih, čast izuzecima, nema u domaćoj ligi.

Katastrofalni porazi od Dinama (tadašnje Kroacije) 5:0 u Zagrebu 1997., Rapida 5:1 u Beču prošle godine, i sada Slavije istovetnim rezultatom, i to svi pod vođstvom najtrofejnijeg Partizanovog trenera Ljubiše Tumbakovića, sigurno se više ne mogu objasniti lošim danom ekipe, sticajem nesrećnih okolnosti i ostalim neubedljivim razlozima kojima se umiruje javnost. U pitanju su ili limitirane mogućnosti ekipe ili gubitnički mentalitet igrača koji dolazi do izražaja u megdanima sa evropskim ekipama.

Crvena zvezda se, na drugoj strani, časno oprostila od Kupa UEFA. U dve utakmice nije bilo lepršave igre, majstorskih poteza, ali je bilo trčanja, borbe za svaku loptu, pedalj terena. "Crveno-beli" su u oba susreta imali više od igre i zrelije šanse za pogotke, ali su Rimljani, odigravši na iskustvo, može se reći, rutinski odradili posao i plasirali se u treće kolo.

Laciju je susret sa beogradskim klubom došao u nevreme. Neizvesna je sudbina rimskog kluba, jer većinski vlasnik "nebesko-plavih" želi da proda svoje akcije. Uz to, trener ekipe Roberto Mančini nije mogao da računa na dvojicu naših internacionalaca Mihajlovića i Stankovića, koji su izrazili želju da ne igraju protiv svog bivšeg kluba. Tako je Lacio u oba susreta izašao na teren u "šarenom" sastavu, nije prikazao ništa posebno, već je strpljivo čekao grešku neiskusnog protivnika i "na mišiće" uspeo da se plasira u sledeću rundu.

*****

Beograd, 14. novembar (Tanjug) - Fudbaleri Crvene zvezde eliminisani su u drugom kolu Kupa UFA, pošto su večeras u Beogradu, u revanš-utakmici sa rimskim Lacijem igrali nerešeno - 1:1 (0:0).

U prvoj utakmici, pre dve nedelje u Rimu, Lacio je pobedio sa 1:0.

Večerašnja utakmica odigrana je na stadionu Crvene zvezde po prijatnom i lepom vremenu u prisustvu oko 55.000 gledalaca a sudio je Hulian Santjago Rodrigez iz Španije.

Strelci su bili: Bošković u 70. minutu za domaće, a Kjeza u 77. minutu za goste.

Žuti kartoni: Favali, Liverani, Gastrovan (Lacio), Kovačević (Crvena zvezda).

CRVENA ZVEZDA: Ranđelović, Marković, Vidić, Dudić (Milovanović), Lalatović, Mladenović, Gvozdenović, Kovačević, Bošković, Pjanović (Bogdanović), Mrđa (Bogavac).

LACIO: Markiđani (Konseti), Bađo, Sorin, Favali, Liverani, Bodo, Kouto, Kjeza (Simone), Kjastroman, S.Inzagi, Manfredini (Karlos Lopez).

Fudbaleri Crvene zvezde propustili su veliku priliku da se plasiraju u treće kolo Kupa UEFA jer su po igri a naročito šansama bili bliži značajnom uspehu. Međutim, posle ulaska sjajnog argentinskog reprezentativca Karlosa Lopeza, igra je potpuno dobila drugi tok, pa je, posle vođstva Crvene zvezde, ubrzo došlo do izjednačenja, što je praktično značilo oproštaj Beograđana od međunarodne scene.

Prvi deo susreta proticao je u potpunoj dominaciji domaćih. Crvena zvezda je kontrolisala sredinu terena i u talasima napadala na gol Markiđanija. Njegovi fudbaleri, osim odbrambenih zadataka, nisu ni pokazivali želju da napadaju na gol Crvene zvezde.

U drugom delu na terenu se odvijala slična igra, ali je Crvena zvezda uspela u 70. minutu, posle slobodnog udarca Gvozdenovića, da dođe do vođstva preko Boškovića, koji je udarcem glave poslao loptu pod prečku rezervnog golmana Konsetija.

Samo minut kasnije u igru je ušao Karlos Lopez, koji je zajedno sa Kjezom, opasnije počeo da ugrožava gol Ranđelovića. Iz ponovljenog slobodnog udarca, koji je usledio u 77. minutu, Lacio je, uz dosta sreće, uspeo da izjednači rezultat na 1:1.

U timu Lacija nisu se pojavili dvojica bivših fudbalera Crvene zvezde - Dejan Stanković i Siniša Mihajlović - koji su sedeli na klupi za rezervne igrače.

U timu Crvene zvezde dobro su igrali Kovačević i Bošković, dok kod gostiju najveće zasluge za plasman u narednu rundu takmičenja ima odbrana rimskog tima.

*****

Rekli su ...

"Šteta je što nismo eliminisali veliku ekipu Lacija. Zbog ovakvog gledališta, koje je jedino bilo puno u celoj Evropi, vredelo je odigrati još jednu sličnu utakmicu na međunarodnoj sceni. Mislim da je moja ekipa odgovorila Laciju na pravi način i da je u pojedinim fazama čak i nadigrala rimski tim" (Zoran Filipović trener Crvene zvezde).

"Drugi gol je stalno visio u vazduhu i mi smo očekivali da ćemo ga svaki čas postići. Međutim, kada je neočekivano Lacio došao do izjednačenja, više nismo imali snage da ponovo preokreno rezultat" (Ivan Gvozdenović, igrač Crvene zvezde).

"Crvena zvezda je odličan tim. U prvom poluvremenu domaćin je bio mnogo bolji od naše ekipe, ali Lacio zna da igra do poslednjeg minuta na utakmici i to je ovoga puta odlučilo" (Roberto Mančini, trener Lacija).

*****

Slavija - Partizan 5:1 (3:1, 2:0)

Prag, ČEŠKA REPUBLIKA, 14. novembar - Praška Slavija se plasirala u treće kolo Kupa UEFA, pošto je u revanš-utakmici drugog kola, nakon produžetaka, savladala beogradski Partizan rezultatom 5:1 (3:1,2:0). U prvoj utakmici u Beogradu bilo je 3:1 za "crno-bele".

Povela je Slavija u 11. minutu nakon greške Igora Duljaja, koji je loptu poklonio Vahoušeku. Četiri minuta pre odlaska na odmor Vahoušek se još jednom upisuje u strelce nakon idealnog centaršuta Lukaša Došeka.

U 67. minutu Bajić je kao poslednji čovek odbrane oborio Vahoušeka i opravdano dobio crveni karton.

Kada je Petrouš iz penala povećao vođstvo domaćina, činilo se da je sve rešeno. Sreća, koju Partizan nije zaslužio, nasmešila se Iliću koji se posle centaršuta Troboka našao na pravom mestu za 3:1 u 89. minutu.

Umesto da u produžetku igrači Partizana, psihološki oporavljeni, krenu silovitije, oni su se opredelili za čuvanje rezultata i čekanje penala. Česi su brzo, preko Gedeona povećali na 4:1, a u 110. minutu Adauto je posle nove greške Igora Duljaja, zaključio ovosezonsko kratko putovanje Partizana Evropom.

Stadion: Strahov. Gledalaca: 8.563. Sudija: Jorgos Duros. (Grčka).

Strelci: 1:0 Vahoušek (11. minut), 2:0 Vahoušek (41), 3:0 Petrouš iz penala (85), 3:1 Ivić (89), 4:1 Gedeon (94), Adouto (110).

Žuti kartoni: L. Došek, Dostalek, Gedeon (Slavija), Duljaj, Vukić, Ilijev i Ivić (Partizan). Crveni karton: Branimir Bajić (Partizan) u 67.

SLAVIJA: Černi, L. Došek, T. Došek (od 78. Kuka), Vahoušek (od 91. Adouto), Dostalek, Skazel, Gedeon, Petrouš, Hrdlička (od 107. Kučar), Pitak, Miher.

PARTIZAN: Ilić, Ćirković (od 46. Ivić), Duljaj, Trobok, Delibašić (od 73. Čakar), Vukić, Mišković (od 30. Jeremić), Ilijev, Ilić, Savić, Bajić.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu