<< Nazad



 

 

Beograd i Rim domaćini EP u odbojci 2005.

Luksemburg, 8. novembra (Tanjug) - Na današnjem sastanku Izvršnog odbora Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) u Luksemburgu odlučeno je da Jugoslavija i Italija budu zajednički domaćin evropskog šampionata 2005. godine za seniore, što je prvi put u istoriji tog sporta.

Jugoslavija je bila organizator evropskog prvenstva 1975, a Italija šampionata "starog kontinenta" 1971. godine.

Zanimljivo je da je Aleksandar Boričić, sadašnji predsednik OSJ, bio član reprezentaticije "plavih", koja je 1975. u Beogradu osvojila prvu medalju (bronzanu) u istoriji naše odbojke.

Posle 30 godina, Jugoslavija će ponovo biti domaćin najboljim evropskim selekcijama.

Pored Jugoslavije i Italije, kandidati za organizaciju šampionata 2005. bili su Danska i Poljska. Danci su ponudili odlične finansijske uslove, dok je adut Poljske bila izvanredna organizacija prethodnih takmičenja u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Prvenstvo koje će se održati 2005. godine biće 24. po redu, a zvanični organizatori su Rim i Beograd. Predstoji dalja razrada organizacije takmičenja, ali već sada je poznato da će se žreb za šampionat, kao i zvanično otvaranje, obaviti u Beogradu, dok će se Kongres CEV i finalna utakmica održati u Rimu.

U glavnim gradovima Jugoslavije i Italije u toku je izgradnja novih sportskih dvorana, pa će, u jednom trenutku, na dve odbojkaške utakmice biti prisutno oko 35 000 gledalaca.

Odbor CEV je doneo odluku da se evropsko prvenstvo 2005. godine u ženskoj konkurenciji održi u Hrvatskoj.

Aleksandar Boričić, predsednik OSJ, podneo je izveštaj Odboru o dosadašnjem radu Balkanske odbojkaške asocijacije (BVA), čiji je predsednik bio do 2. novembra. Posebno je pohvaljena razrada programa za mlađe kategorije, juniore i kadete, čiji je koncept prihvaćen, pa će, pored podrške FIVB i CEV, ubuduće više pažnje posvetiti takvom konceptu razvoja odbojke među mladima.

Aleksandar Boričić je na sastanku Odbora CEV izabran za predsednika Komisije za medije CEV, koja će prvi sastanak održati 24. novembra u Rimu, kada će biti i prezentacija Lige šampiona. Želja CEV je da se svi mediji uključe u akciju razvoja i popularizacije odbojke.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu