<< Nazad



 

 

"Plavi" sa Holandijom, Kubom i Kinom

Lozana, ŠVAJCARSKA, 17. oktobar (Tanjug) - Prema žrebu za 14. Svetsku ligu, koji je danas obavljen u sedištu Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB), u Lozani, reprezentacija Jugoslavija će igrati u C grupi sa selekcijama Holandije, Kube i Kine.

Sastavi ostalih grupa:
A grupa: Rusija, Poljska, Španija i Venecuela.
B grupa: Brazil, Italija, Portugalija i Nemacka i
D grupa: Francuska, Argentina, Grčka i Japan.

Italija je predložila da naredna Svetska liga počne, umesto 16-18. maja, bar dve nedelje kasnije, odnosno poslednjeg vikenda u maju. Obrazloženje je bilo da je Svetsko prvenstvo tek završeno i da je time skraćena sezona.

Predsednik FIVB dr Ruben Akosta je prihvatio italijanski predlog, sa kojim se, međutim, nisu složili Japan i Francuska zbog, kalendarom prihvaćenih godišnjica koje organizuju ta dva saveza.

Napravljen je kompromis, tako što će takmičenje u D grupi početi 16-18. maja, dok ce nadmetanje u ostale tri grupe startovati 23-25. maja.

Finalni turnir će se održati od 8. do 13. jula u Madridu.

Tri dana po završetku finalnog turnira u Španiji, 16. jula, biće održan Bord Svetske lige za 2004. godinu. Domaćin finalnog turnira 2004. godine biće Kina.

Jugoslavija je kandidat za organizatora finalnog turnira Svetske lige 2005. ili 2006. godine.

U subotu, 19. oktobra, održaće se sastanak predstavnika TV-stanica, koje prenose utakmice Svetske lige. OSJ i RTS imaju potpisan ugovor sa FIVB do 2004. godine, a sastanku u Lozani prisustvovaće Zoran Trifunović iz RTS.

Pres-ataše FIVB Marša Hil posebno je pohvalila Marketing-agenciju "Crvene zvezde" za originalno idejno rešenje za Svetsku ligu 2002, koje je korišćeno na majicama, posterima, programima i ostalom propagandnom materijalu, prezentovanom na sastanku Borda FIVB.

Naša zemlja je takođe pohvaljena za TV-prenose u Svetskoj ligi 2002, a supervizori su zadovoljni organizacijom mečeva u Jugoslaviji, kao i radom medija, koji su pratili dešavanja u tom takmičenju.

Bord FIVB je doneo odluku da se nastavi sa aktivnom medijskom kampanjom, koja će uključiti marketinške agencije u svim zemljama učesnicama Svetske lige.

U Svetskoj ligi 2003. učestvovaće istih 16 zemalja kao iz prethodne godine, po identičnim uslovima takmičenja.

Za 2004. godinu očekuju se zahtevi za učešće Egipta, Češke, Bugarske, Finske i Sjedinjenih Američkih Drzava.

Prvi put će u Svetskoj ligi 2003. godine utakmice suditi i dame. Jugoslavija je dobila još jedno priznanje, jer će, pored Dr Vladimira Ćuka i Dejana Jovanovića, naredne godine utakmice Svetske lige suditi i Zorica Bjelić. Osim Zorice Bjelić, delegirane su još dve dame - jedna iz Kine, a druga iz SAD.

Andre Holvai iz Mađarske, predsednik sudijske organizacije FIVB oprostio se sa članovima Borda zbog odlaska u penziju. U cilju poboljšanja rada nije obelodanjena lista supervizora za narednu Svetsku ligu, pa će biti prezentovana naknadno.

Prošle godine Jugoslaviju je predstavljao Slobodan Milošević, generalni sekretar OSJ, a s obzirom na pohvale, izrečene Jugoslaviji na sastanku Borda FIVB, očekuje se da će on i iduće godine biti suprervizor na utakmicama Svetske lige.

Raspored utakmica C grupe Svetske lige 2003. godine

Prvi vikend (23-25. maja): Holandija-JUGOSLAVIJA i Kina-Kuba.
Drugi vikend (30. maja-1. juna): JUGOSLAVIJA-Kina i Holandija-Kuba.
Treći vikend (6-8. juna): Kuba-JUGOSLAVIJA i Holandija-Kina.
Četvrti vikend (13-15. juna): JUGOSLAVIJA-Kuba i Kina-Holandija.
Peti vikend (20-22. juna): Kina-JUGOSLAVIJA i Kuba-Holandija.
Šesti vikend (27-29.juna): JUGOSLAVIJA-Holandija i Kuba-Kina.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu