<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Finska 2:0

Darko Kovačević postiže prvi gol protiv Finaca

Beograd, 16. oktobra (Tanjug) - Fudbalska reprezentacija Jugoslavije pobedila je u meču 9. kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo, koje će se 2004. godine održati u Portugaliji, nacionalnu selekciju Finske sa 2:0 (0:0).

Na stadionu Crvene zvezde, pred oko 35.000 gledalaca, po idealnim vremenskim uslovima za igru, susret je vodio Jan Vegerefere iz Holandije.

Strelci: Kovačević u 54. i Mihajlović (jedanaesterac) u 84. minutu.

Žuti kartoni: Stanković, Vidić, Kovačević, Mihajlović (Jugoslavija), Nurmela (Finska).

Crveni karton: Reini (Finska).

JUGOSLAVIJA: Jevrić, Njeguš (Krstajić), Dragutinović, Vidić, Duljaj, Lazetić, Mijatović, Stanković, Mihajlović, Kežman (N. Brnović), Kovačević (Milošević).

FINSKA: Nijemi, Pasanen (Reini), Karimen, Hipija, Kuivasto, Rihilati, Nurmela, Tainio (Kuči), Sumijala (Johason), Litmanen, Kolka.

Nikad slabije - nikad bolje. U toj kontradiktornoj rečenici može se sažeti učinak "plavih" u duelu sa Finskom.

Prvi deo susreta potpuno je pripao reprezentaciji Finske. U tom razdoblju gosti su mogli da povedu čak sa pet golova razlike, ali je rezultat ostao nepromenjen zahvaljujući odličnom čuvaru mreže jugoslovenske reprezentacije Dragoslavu Jevriću, koji je odbranio sve opasne šuteve finskih reprezentativaca.

U drugom delu susreta, posle neočekivanog vođstva našeg tima, slika na terenu se potpuno promenila. Jugoslovenski fudbaleri su dobili krila, zaigrali mnogo organizovanije i ofanzivnije, a kao rezultat takve igre stigla je i pobeda "plavih" od 2:0.

U finišu utakmice preko najstarijeg jugoslovenskog reprezentativca Predraga Mijatovića, Jugoslavija je mogla ostvariti i ubedljiviju pobedu, koji je sa Savom Miloševićem, propustio pet do šest izvanrednih prilika.

Mora se, međutim, priznati da su Finci ukupno ostavili bolji utisak od Jugoslovena. Naročito se to odnosi na igru u prvom poluvremenu, kada su Finci, fudbalski rečeno, vezli po čitavom terenu, pa jugoslovenska reprezentacija u tim trenucima nije pronalazila baš nikakvo oružje da im se suprotstavi.

Na takvu igru Jugoslavije sigurno je uticao i neočekivani sastav ekipe koji je odredio selektor Dejan Savićević.

On je, naime, u odnosu na tim koji je odlično igrao nedavno u Napulju protiv Italije, uneo dosta izmena, i to ne samo u sastavu ekipe, već i u postavci igre.

Šansu je pružio potpuno indisponiranom Njegušu, što se odrazilo na igru našeg državnog tima. Ulaskom igrača zadnjeg odbrambenog reda Mladena Krstajića stvari su došle na svoje mesto, pa je Jugoslavija počela da igra onako kao što je to činila u Italiji.

Jugoslavija je neočekivano došla u vođstvo zahvaljujući Darku Kovačeviću, koji je realizovao jednu odličnu akciju "plavog" tima, a pobedu je osigurala golom Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca.

Za igru u prvom poluvremenu u reprezentaciji Jugoslavije, gotovo svi, osim Jevrića i donekle Vidića i Duljaja, zaslužili su oštre kritike. Međutim, u drugom delu susreta mnogi u jugoslovenskoj reprezentaciji su se popravili, pa su na kraju može konstatovati da su Mihajlović i Mijatović, uz pomenute igrače, izneli glavni teret veoma značajne pobede.

U finskoj reprezentaciji gotovo svi igrači su odigrali sjajno, pogotovo u prvom delu meča. Ta konstatacija posebno važi za igru zadnjeg reda, na čijem je čelu bio iskusni internacionalac Sami Hipija.

Rezultati utakmica odigranih 16. oktobra i trenutna tabela

Jugoslavija - Finska 2:0, Vels - Italija 2:1 (1:1)

1. Vels         2 0 0 0 4:1  6
2. Jugoslavija  2 1 1 0 3:1  4
3. Italija      3 1 1 1 4:3  4
4. Finska       3 1 0 2 3:4  3
5. Azerbejdžan  2 0 0 2 0:5  0


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu