Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Uspešne privatizacije Merime, Sevala i pet šećerana

Sa današnje konferencije za novinare

Beograd, 2. oktobar 2002. godine - Ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović rekao je danas na konferenciji za novinare da je nemačka firma Henkel kupila 70 odsto društvenog kapitala Merime za 14,4 miliona evra, a da je Seval-Valjaonicu aluminijuma iz Sevojna, kupila slovenačka kompanija Impol za 6,5 miliona dolara čime se nastavlja uspešni proces privatizacije.

On je govoreći o toku tenderske privatizacije naveo da će investicije u kruševačku Merimu iznositi 43,3 miliona evra. Prihvaćen je i socijalni program koji podrazumeva da neće biti otpuštanja radnika u narednih pet godina, a za program obuke i prekvalifikacije radnika Merime, Henkel će izdvojiti pola miliona evra, kazao je Vlahović.

U valjaonicu aluminijuma Seval biće uloženo 14,6 miliona dolara, a slovenački Impol je prihvatio socijalni program u kome će biti zadržana prava zaposlenih, uz obavezu da se svake godine izgradi 8 stanova za zaposlene.

Ministarstvo za privredu i privatizaciju je "jako zadovoljno potpisanim ugovorima" i da ima sve garancije da će "u obe firme biti postignut kontinuitet proizvodnje", rekao je Vlahović.

Vlahović je upoznao novinare i sa privatizacijom pet šećerana, od kojih će tri biti u vlasništvu novosadskog MK Komerca i to Jugozapadna Bačka iz Bača, Donji Srem iz Pećinaca i Jedinstvo iz Kovačice, a dve u vlasništvu grčke kompanije Helenic sugar industries - šećerana Žabalj u Žablju i Crvenka u Crvenki.

"Ove dve firme jedine su podnele ponude na tenderu za prodaju pet šećerana i očekujemo da će pregovori sa njima biti okončani potpisivanjem ugovora za oko mesec dana", rekao je Vlahović.

MK je za kapital šećerane Jugozapadnobačka iz Bača ponudio tri evra, obavezao se na investicije od pet miliona evra i prihvatio socijalni program od 2,1 miliona evra. Obaveze ove šećerane su poslednjeg dana prošle godine iznosile 4,990 miliona evra i kupac se obavezuje da će ih namiriti.

Ista firma je za kapital šećerane Donji Srem iz Pećinaca ponudila takođe tri evra, obavezala se na investicije od sedam miliona evra i prihvatila socijalni program od 2,116 miliona evra. Obaveze ove šećerane su 13,939 miliona evra.

MK se jedini javio i za kupovinu šećerane Jedinstvo iz Kovačice i za kapital te firme ponudio takođe tri evra, obavezao se na investicije od 5,372 miliona evra, prihvatio socijalni program od dva miliona i 73 hiljade evra. Obaveze ove šećerane, koje takođe preuzima kupca, iznosile su poslednjeg dana prošle godine 8,066 miliona evra.

Za kapital žabaljske šećerane Helenik šugar je ponudio 1,1 miliona evra, obavezao se na investicije od 7,98 miliona evra i prihvatio socijalni program od 1,583 miliona evra. Obaveze ove šećerane, koje će kupac takođe namiriti, iznose 14 miliona evra. Za kapital šećerane u Crvenki, Helenik šugar je ponudio 2 miliona evra, obavezao se na investicije od 7,83 miliona evra i prihvatio socijalni program od 2,196 miliona evra. Obaveze ove, inače najveće od pet šećerana, iznose 21, 817 miliona evra i idu takođe na teret kupca.

Prodajom pet šećerana, budžet Republike Srbije će zaraditi 3,1 miliona evra plus devet evra od MK Commerca, ali, prema rečima ministra Vlahovića, ključni cilj privatizacije su investicije, a ne punjenje budžeta.

Ministar Vlahović je rekao i da se na tendersku privatizaciju Zdravlja iz Leskovca prijavila islandska firma Farmako, a za Zorku iz Šapca je osim ove islandske kompanije zainteresovana i slovenačka Krka iz Novog Mesta i vršački Hemofarm.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu