<< Nazad



 

 

Sporting - Partizan 1:3

Duel Duljaja i Tonjita (foto: EPA)

Lisabon, PORTUGALIJA, 19. septembar - Fudbaleri beogradskog Partizana savladali su kao gosti ekipu lisabonskog Sportinga rezultatom 3:1 (2:1), u prvoj utakmici prvog kola Kupa UEFA.

Domaćinima je meč sa jugoslovenskim šampionom došao u nezgodan čas zbog loše forme tima i odsustva najboljeg strelca prošlogodišnjeg portugalskog prvenstva Brazilca Žardela, koji je samoinicijativno napustio klub i vratio se u domovinu.

Beograđani su, svesni da je posle niza kikseva proteklih sezona, dvomeč sa Sportingom poslednja šansa ove generacije za afirmaciju u Evropi, krenuli ofanzivno od prvog minuta. Imali su i sreće, jer su poveli već u 12. minutu autogolom Uga Vijerija nakon kornera koji je izveo Mišković.

Sporting je izjednačio 13 minuta kasnije iz vešto izvedenog kontranapada. Paulo Bento je dugom dijagonolom uposlio Tonjita Gonzalesa, ovaj se stuštio sam prema golu Radakovića i loptu prisebno plasirao u nebranjeni deo mreže.

Od 35. minuta gosti su ponovo u vođstvu. Pasivna odbrana Portugalaca dozvolila je Goranu Troboku da "probije" desnu stranu i centrira prizemnu loptu na nogu zatrčalog Andrije Delibašića - 2:1.

Drugo poluvreme proteklo je u jalovim napadima domaćina. Konačan rezultat postavljen je u 78. minutu. Nenad Mišković se na levoj strani poigrao sa odbranom Sportinga, a zatim poslao loptu u središte šesnaesterca ka usamljenom Ivici Ilijevu. Ovome nije bilo teško da sa pet metara smesti loptu na pravo mesto.

Revanš meč se igra za dve nedelje u Beogradu. Zbog kazne koju mu je UEFA izrekla, Partizan će ugostiti Sporting pred praznim tribinama svog stadiona.

Crvena zvezda - Kijevo 0:0

Beograd, 19. septembar - U nezanimljivoj, ali borbenoj utakmici prvog kola Kupa UEFA, pred 30.000 gledalaca, Crvena zvezda i Kijevo iz Verone igrali su bez golova - 0:0.

Meč je protekao u taktičkom nadmudrivanju. Gosti su u Beograd doputovali sa jasnom namerom da ne budu poraženi i igrali su onoliko koliko je bilo potrebno da ostvare svoj cilj. "Crveno-beli" su, na drugoj strani, igrali u granicama svojih trenutnih mogućnosti, napadali su, ali su u odbrani uvek imali dovoljno igrača koji bi zaustavili opasne kontranapade Italijana.

Dva momenta mogla su presudno da utiču na dalji tok utakmice. U 27. minutu Branko Bošković je dugom loptom uposlio Dragana Bogavca. Omaleni i hitri napadač Zvezde oboren je u šesnaestercu i bio je to klasičan jedanaesterac. Najstrožu kaznu izveo je Mihajlo Pjanović, ali je golman Kijeva pročitao nameru centarfora "crveno-belih".

Ista situacija, ali u šesnaestercu Crvene zvezde dogodila se u 61. minutu. Masimo Maracina iznudio je penal za goste, Eugenio Korini je šutirao sa bele tačke, ali je mladi golman domaćina Vladimir Dišljenković ponovio podvig svog italijanskog kolege.

Sve ostalo, izuzev kolosalne šanse koju je propustio indisponirani Pjanović u 62. minutu, nije vredno pomena. Revanš utakmica se igra za 14 dana u Veroni.

Ipsvič - Sartid 1:1

Ipsvič, ENGLESKA, 19. septembar - Nastupila su takva vremena sunovrata našeg fudbala u kojima smo prinuđeni da veličamo dobre rezultate naših prvoligaša u susretima sa drugoligaškim ekipama iz fudbalski jakih zemalja. Upravo takav jedan "veličanstven uspeh" ostvario je smederevski Sartid u susretu sa Ipsvičem, članom Prve engleske divizije (druga engleska liga). Jugoslovenski predstavnik izborio je na gostovanju u Engleskoj povoljnih 1:1 u prvoj utakmici prvog kola Kupa UEFA i sa velikim ambicijama i nadama dočekuje revanš kroz dve nedelje u Smederevu.

Neuhvatljivi Nenad Mirosavljević doveo je goste u vođstvo u 32. minutu. Izjednačio je Alun Armstrong u 56. minutu.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu