<< Nazad



 

 

Jugosloveni na krovu sveta

"Najbriljantniji među šampionima": Bodiroga i Stojaković (AP)

Rim, ITALIJA, 9 septembra - "Jugoslavija na Svetskom šampionatu šalje u penziju Tim Snova", "Jugoslavija u duginim bojama, Argentina nasamarena u produžecima", "Jugosloveni na krovu sveta", "Jugoslavija uzima titulu od Argentine u produžecima", to su samo neki od naslova u italijanskim sredstvima informisanja povodom trijumfa jugosloveskih košsarkaša na šampionatu sveta.

Agencija Ansa (dopisnik iz Njujorka) naslovljava današnji izveštaj sa: Jugoslavija na krovu sveta, razbijen američki mit, Divac i drugari šampioni. Zatim sledi opis čitavog toka utakmice, svi komplimenti za selektora Svetislava Pešića, čiji je tim u finalu pobedio Argentinu sa 84:77, a ističe se da su "najbriljantniji među šampionima svakako Stojaković i Bodiroga", uz sve komplimente za Jarića i Tomaševića.

La Gazeta delo Sport, uz veličanje igre Bodiroge i Stojakovića, govori opširno o "podvali u produžecima" nad "velikom Argentinom", ali ne preskače da kaže da je Jugoslavija peti put šampion. Sledi opis slavlja u Beogradu i drugim gradovima, nakon poslednjeg sudijskog zvizduka u Indijanapolisu.

La Republika (u samo deset kratkih redova) izveštava da je "Jugoslavija uzela titulu od Argenitne u produžecima" i da je "odlučujuća bila loša kondicija Đinobilija".

Koriere dela Sera, u podužem tekstu, izveštava da "Jugoslavija slavi na Svetskom šampionatu u košarci i šalje u penziju američki Drim Tim". Ali ne propušta da komentariše da "svako ima svoga Morena", aludirajući na sudiju sa Svetskog fudbalskog šampionata i praveći poređenje sa grčkim sudijom, koji u odsudnom trenutku "nije svirao prekršaj" i tako ostavio Argentinu na "tri metra od svetske titule".

Gotovo svi su jednodušni u komplimentima za Bodirogu i Stojakovića, navodeći da "kada se raspali lopta u njihovim rukama, oni postaju nemilosrdne ubice".

*****

Američki mediji: U srcu SAD, kao u srcu Beograda

Vašington, SAD, 9. septembra - U srcu Amerike bilo je sinoć kao u srcu Beograda, izveštavaju američki mediji o atmosferi posle pobede jugoslovenskih košarkaša na svetskom prvenstvu u Indijanapolisu, listom izdvajajući kapitena Dejana Bodirogu kao najzaslužnijeg za peto zlato "plavih", drugo uzastopno na svetskim šampionatima.

"San Francisko kronikl" prenosi raspoloženje stotina hiljada Beograđana na ulicama, koji su pucanjem u vazduh, trubljenjem automobilskih sirena, uz vijorenje zastava, u rano jutro u ponedeljak proslavljali titulu prvaka sveta.

"Divca za predsednika", vikali su i oni, i navijači u dvorani Konseko u Indijanapolisu.

"Pobeda je utoliko slađa sto je postignuta u Americi, kolevci košarke", citira list reči nekadašnjeg kapitena jugoslovenskog košarkaškog tima Saše Đorđeviča, uz podsećanje da je, na putu do titule, reprezentacija Jugoslavije pobedila američki "drim tim".

TV mreza MSNBC navodi da su se Jugosloveni neverovatnom snagom povratili posle gubitka 8 poena u poslednja 2,5 minuta redovnog toka meča, preživeli par neuspelih slobodnih bacanja Vlade Divca i pobedili Argentinu sa 84-77.

TV mreza Foks navodi kako su Peđa Stojakovic, Dejan Bodiroga, Vlade Divac i drugovi zajedno, podignutih ruku, igrali oko šampionskog trofeja. Hiljade njihovih navijača klicalo je svojoj zemlji i pevalo nacionalnu himnu.

"Divno je da smo uspeli da odbranimo zlatnu medalju i peti put dokažemo da smo šampioni sveta. Nekoliko poslednjih utakmica smo pobedili jer smo imali veliko srce. Danas sam ja imao priliku da pokazem vođstvo, koje su drugi igrači pokazali u prethodnim utakmicama", citira ova stanica reči Dejana Bodiroge.

Junajted pres internešenel ističe da je Dejan Bodiroga presudno uticao na oporavak jugoslovenskog tima u završnim momentima meča i da je najzaslužniji što se Jugoslovenima pružila šansa da u produžetku jurnu u osvajanje titule svetskog šampiona.

"Majami herald", pod naslovom "U Beogradu eksplozija oduševljenja povodom osvajanja zlatne medalje", piše da je više od 100.000 ljudi na ulicama glavnog grada Jugoslavije u karnevalskoj atmosferi slavilo titulu šampiona. Vatromet i zastave krasili su noć, a saobračaj je bio potpuno zaustavljen, navodi list iz Majamija, pa citira reči 28-godišnjeg Marka da je pobeda veliki podstrek za zemlju opterečenu ekonomskim i političkim problemima preostalim još iz vremena Slobodana Miloševića.

"Ovaj trenutak pokazuje da je snaga volje jača od svih problema i može da stvori divne stvari. Upravo je to ono što je zemlji potrebno i svi treba da sledimo primer naših heroja", navodi "Majami herald" reči ovog Beograđanina.

*****

Ruska štampa: Srbi pobeđuju srcem

Moskva, RUSIJA, 10. septembra - "Košarku igra 12 ljudi, a pobeđuju Srbi" - tako je, parafrazirajući poznati fudbalski aforizam, ruski list "Sport ekspres" prokomentarisao trijumf jugoslovenske košarkaške reprezentacije na prvenstvu sveta u Indijanapolisu.

Autor komentara je novinar koji je izveštavao i sa finala Svetskog prvenstva u Atini, pre četiri godine, gde se u, otprilike, istoj situaciji kao sada Argentinci našla ruska reprezentacija.

"Sećam se, i tada sam, kao idiot, sedeo u belom odelu, i tupo posmatrao kako Jugosloveni slave pobedu. Tako su se sada osećali Argentinci. Žao nam ih je, ali mi ipak moramo da im zavidimo", zapisao je ruski komentator.

U sličnom tonu danas pišu i svi drugi ruski listovi, upoređujući igru jugoslovenske reprezentacije sa ostalim timovima, a pogotovo sa "zbornom komandom" Rusije.

"Nisu protivnicima dali, ni da koraknu, ni da bace. Kao holivudski Supermen, Pešićeva ekipa se pokazivala u svoj veličini upravo onda kad joj je bilo najteže", piše "Izvestija".

Prema oceni komentatora tog lista, Jugosloveni naprosto ne mogu da pobeđuju normalno, rutinski, na automatski način, koji bi trebalo da odlikuje tako moćnu reprezentaciju.

"Njima je neprestano potreban podvig, stres, adrenalin i Damoklov mač nad glavom", ocenjuje moskovski dnevnik, konstatujući da su Jugosloveni po sposobnosti da pobeđuju u takvim uslovima "već odavno svetski šampioni, bez ikakve konkurencije".

U pokušaju da objasni taj fenomen, list "Komersant" naprosto citira izjavu Svetislava Pešića: "Moji momci umeju da igraju srcem" i odgovor Predraga Stojakovića na pitanje kako jugoslovenski košarkaši uvek uspevaju da iz, naoko, nemogućih situacija izađu kao pobednici: "Jednostavno, za razliku od ostalih, mi smo u igri davali od sebe sve što smo mogli".

To i ruski listovi navode kao najvažniji kvalitet jugoslovenske košarkaške reprezentacije.

Kao drugi važan faktor navode se jugoslovenski navijači: "Izgleda da u Indijanapolisu nije ostalo Amerikanaca. Sve sami Srbi", piše "Sport ekspres", naglašavajući da je već na utakmici protiv SAD nekoliko stotina srpskih navijača bez problema "nadvikalo" više od 3.000 Amerikanaca. "A to je bio samo početak..."

O trijumfu jugoslovenske reprezentacije na sličan način je saznala i Moskva: kad je finalni meč Jugoslavija - Argentina završen, u ruskoj prestonici je već bila duboka noć, ali su se na sve strane mogli čuti uzvici: "Jugoslavija, Jugoslavija".

To su ovdašnji Jugosloveni, zajedno sa svojim ruskim prijateljima, slavili pobedu.

*****

Jugosloveni zadržali krunu, Amerikanci pali u zaborav

Sidnej, AUSTRALIJA, 10. septembra -Jugoslovenski košarkaši su drugi put za redom osvojili svetsku krunu, prestigavši tako američku selekciju po broju osvojenih medalja na Svetskim šampionatima, ističe se danas u australijskoj štampi.

"Sidnej Morning Herald" u iscrpnom izveštaju iz Indijanapolisa piše da sada jugoslovenska reprezentacija ima deset medalja, jednu više od Amerikanaca.

Jugosloveni su zlato osvojili pobedivši do tad neporažene Argentince, u utakmici uzbudljivoj do poslednjeg trena, uz snažnu podršku sa tribina, piše sidnejski list navodeći detalje iz poslednjih minuta i sekundi utakmice, kao i izjavu selektora Svetsilava Pešciha da je ovo zlato tim slađe jer je osvojena na tlu gde je košarka nastala.

Što se tiče Amerikanaca, glavnih favorita šampionata, oni su do finalne utakmice već bili sasvim zaboravljeni, dodaje australijski novinar.

U Australiji su posebno zadovoljni iznenađenjem koje je priredila reprezentacija Novog Zelanda, plasmanom na četvrto mesto. Novozelanđani su time obezbedili dva mesta na Olimpijadi u Atini 2004 godine za timove iz kvalifikacione grupe Okeanija, pa su Australijanci uvereni da će jedno pripasti njihovoj reprezentaciji.

Najbolji novozelandski košarkaši su se plasirali na Svetski šampionat u Indijanapolisu tako što su u kvalifikacijama posle 23 godine konstantnih poraza pobedili Australiju.

*****

Zlato u arterijama košarkaških šampiona

Pariz, FRANCUSKA, 10. septembra - Četiri godine posle Svetskog prvenstva u Atini i godinu dana posle Evropskog u Istanbulu, "plavi" košarkaši selektora Svetislava Pešića su ponovo dokazali da zlato teče njihovim arterijama šampiona, piše pariski sportski dnevnik "L'Ekip" povodom trijumfa jugoslovenske reprezentacije na Svetskom šampionatu u Idijanapolisu.

Nazivajući jugoslovenski košarkaški tim "majstorima" i "svetskim kraljevima" košarkaške igre, francuski sportski dnevnik opisuje kako su Jugosloveni teren u Indijanapolisu, srcu američke košarke, učinili svojim.

Jugoslovenska ekipa je u Indijanapolisu "potvrdila svoju nadmoćnost, zaustavivši dotle nepobeđene Argentince i ostvarila san, nezamisliv još pre nekoliko dana, izbacivši američku NBA selekciju iz trke za medalje, u četvrtfinalu", dodaje "L'Ekip".

List do detalja izveštava o finalnoj utakmici Jugoslavija - Argentina, nazivajući je sjajnom.

Francuska štampa u celini je zabeležila da su Jugosloveni zasluženo osvojili titulu, izveštavajući, uglavnom, o najvažnijim trenucima meča i navodeći da je to njihovo peto krunisanje zlatom.

Taj podatak citira u današnjem broju i "Liberasion", koji - mada ne propušta da kaže da su Jugosloveni u finalu u Indijanopolisu pokazali vrhunske kvalitete kolektivne igre - piše i da je njihova pobeda opterećena jednom malom greškom u suđenju.

U tom kontekstu pariski dnevnik u samom vrhu teksta citira izjavu argentinskog kapitena Uga Skonočinija, koji se žali: "Sudije su nam ukrale pobedu. Pri rezultatu 75:75 napravljen je prekršaj nadamnom, ali sudije nisu imale hrabrosti da ga sankcionišu".

(Tanjug)


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu