<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Novi Zeland 89:78

Po tradiciji, igrači Novog Zelanda izveli su pre meča svoj ples

Indijanapolis, SAD, 7. septembra (Tanjug) - Reprezentacija Jugoslavije plasirala se u finale 14. svetskog prvenstva za košarkaše pošto je noćas u Indijanapolisu pobedila nacionalni tim Novog Zelanda sa 89:78 (19:30, 20:18, 27:10, 23:20).

Utakmica je odigrana u dvorani Konsiko Fildhaus, pred oko 7.000 gledalaca, a sudili su Sanča (Španija) i Mijatake (Japan).

Jugoslavija će u finalu igrati protiv Argentine, koja je u borbi za plasman u završnicu turnira pobedila Nemačku sa 86:80.

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 14, Koturović 18, Čabarkapa, Rakočević, Stojaković 10, Jarić 16, Drobnjak, Divac 13, Vujanić 6, Tomašević 1, Gurović 11.

NOVI ZELAND: Dikel 4, Flavel, Peni 24, Henar, Džons 17, Vinitana, Bučer 5, Kamerun 16, Rempton, Buk 10, Hikej 2.

Reprezentacija Jugoslavije pobedila je selekciju Novog Zelanda i danas će se u meču sa Argentinom boriti za petu titulu prvaka sveta. Na prethodna dva šampionata, Jugoslavija je osvajala zlatne medalje.

"Plavi" su Novi Zeland pobedili teže nego što se očekivalo, a trijumf im je obezbedila izvanredna igra u trećoj četvrtini.

Naš tim je meč počeo veoma dekoncentrisano i opušteno u odbrani, i čini se da su igrači još pod utiskom pobede nad selekcijom domaćina SAD.

Novi Zeland je iskoristio lošiju igru u odbrani jugoslovenske reprezentacije u i prvoj četvrtini im ubačio čak 30 poena.

Naš protivnik je u tom periodu imao izvanredan procenat šuta, a uspeo je da za prvih 12 minuta meča ubaci pet trojki. Jugosloveni se ni u napadu nisu najbolje snašli protiv zonske odbrane rivala, pa je im tek svaki četvrti šut bio uspešan.

Prvi period igre Novi Zeland je završio sa maksimalnih 11 poena viška, a najzaslužniji za to vođstvo bili su nepogrešivi strelac Kirk Peni i centar Ed Buk.

Istim tempom protivnik je počeo i drugu četvrtinu. Brzo je došao do 14 poena prednosti i sve je nagoveštavalo da neće posustati. Međutim, "plavi" tim je ostao u igri zahvaljujući Marku Jariću, koji sa tri postignute trojke nije dozvolio Novozelanđanima da se rezultatski odlepe.

Naši reprezentativcu su tek u trećoj četvrtini zaigrali na nivou iz prethodnih utakmica. Izuzetno agresivna odbrana potpuno je neutralisala pokušaje protivnika da poentira, dok je akcije u napadu odlično organizovao mladi Miloš Vujanić. Novozelanđani su u tih, kasnije se ispostavilo ključnih 12 minuta, postigli samo 10 poena i potpuno prepustili inicijativu Jugoslovenima. Divac, Bodiroga i Vujanić "rešetali" su njihov koš i obesmislili njihov način igre u odbrani. "Plavi" su čak 19 koševa postigli iz reketa ili drugog napada i imali čak devet skokova više od protivnika i čini se da te činjenice otkrivaju suštinske razloge preokreta.

U poslednjem periodu igre naš tim je rutinski sačuvao prednost, a posebno se istakao centar Dejan Koturović, koji je postigao više od polovine koševa "plavog" tima.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu