<< Nazad



 

 

Argentinci ušli u istoriju

Valas pokušava da zaustavi Đinobilija u prodoru ka košu SAD

Indijanapolis, SAD, 5. septembra (Tanjug) - U utakmici poslednjeg kola F grupe Svetskog košarkaškog prvenstva u Indijanapolisu, reprezentacija Argentine priredila je veliko iznenađenje pobedivši Sjedinjene Američke Države sa 87:80 (34:21, 19:16, 15:23, 19:20).

Ono što u prethodnih deset godina, otkako je profesionalnim košarkašima dopušteno da igraju za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država, nisu uspele da urade košarkaške velesile Jugoslavija, Litvanija ili Rusija, uradila je Argentina.

Nakon 58 utakmica bez poraza, Amerikanci su sinoć na svom terenu ne samo porazeni, nego i poniženi u duelu sa Argentincima koji su imali i 20 koševa prednosti. Tako se obistinilo ono što je dva dana uoči šampionata rekao Čarls Barkli. Slavni košarkaš tada je najavio skori poraz američke selekcije, ali nije pogodio ko će biti "srećni dobitnik". Barkli je, naime, predviđao da će tu istorijsku pobedu postići Jugoslavija, Rusija ili Nemačka.

Na pitanje kako bi opisao sinoćnu pobedu u "Konseko Fildhausu", bek selekcije Argentine Huan Pepe Sančez je rekao: "Bila je to argentinska revolucija".

Na neki način, to i jeste bila revolucija. Tačno je da je američka ekipa koja igra na ovom šampionatu daleko od najbolje koja je mogla da se sastavi, ali to ne može izmeniti činjenicu da je "krčag razbijen" i da je psihološka barijera kada se igra protiv NBA igrača srušena. Zahvaljujući prvim šampionima sveta sa prvenstva održanog 1950. godine, niz američke selekcije od 58 utakmica bez poraza sada je istorija.

"Verujte mi da smo svi šokirani. Znali smo da možemo igrati protiv te ekipe, ali su nam se noge pomalo tresle od straha i kada smo imali potpuno dobijenu utakmicu. Moje srce je normalno počelo da radi tek kada sam video da je do kraja susreta ostao jedan minut", rekao je bek Argentine Emanuel Đinobili, koji će naredne sezone igrati za San Antonio.

"Možda još nismo potpuno svesni šta ova pobeda znači, ne samo za nas, nego i za svetsku košarku uopšte. Mnogo ljudi nema pojma o košarci, ali je malo onih koji ne znaju za Majkla Džordana ili Šekila O'Nila. Više od 90 odsto Amerikanaca čak nije znalo ni ko je aktuelni prvak sveta, samo zato što su bili ubeđeni da ko god da je, nema šansi da savlada njihove igrače. Sada je to gotovo. Mi smo pokazali i dokazali da su oni pobedivi i ubuduće će sve ekipe protiv Amerikanaca igrati sa svešću da nisu nedodirljivi", kaže Đinobili.


Selektor američke reprezentacije
Džordž Karl i igrač Baron Dejvis
rezignirano posmatraju
dešavanja na terenu

Sa tim se slaže i Sančez koji smatra da je za svetsku košarku poraz Amerikanaca velika stvar.

"Konačno je srušen mit o nepobedivosti Amerikanaca. Došli smo na njihov teren i savladali smo ih na način koji će sigurno dugo pamtiti. Nije to bila pobeda na sreću, već smo ih potpuno nadigrali. Posle svega, čini mi se da smo mogli pobediti i sa 20, pa i više koševa razlike, da nismo stalno imali na umu da su to Amerikanci. Ne treba zaboraviti da smo pola utakmice odigrali bez našeg najboljeg igrača Đinobila, koji je veoma brzo bio opterećen ličnim greškama. To samo znači da smo odličan tim, i da su Amerikaci ekipa kao svaka druga. Ekipa protiv koje može normalno da se igra, ako nemate strah", kaže Sančez.

Pešić ne razmišlja o porazu

Indijanapolis, SAD, 5. septembra (Tanjug) - Selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije Svetislav Pešić izjavio je uoči četvrtfinalnog duela Svetskog prvenstva sa glavnim favoritom za zlatnu medalju, selekcijom SAD, da ne razmišlja o porazu, već najavljuje da će "plavi" igrati na pobedu.

"Naravno da ne razmišljam o porazu, tu nema nikakve diskusije. Amerikanci su favoriti, ali to su bili i u susretu sa Argentinom, pa su izgubili. Mi imamo svoje adute u tom duelu i nastojaćemo da ih iskoristimo", rekao je jugoslovenski selektor.

On je naglasio da "plavi" imaju dovoljno vremena da se pripreme da dobiju četvrtfinalni meč i da smatra da je vrlo važno da igrači, pre svega, misle na sopstvenu igru.

"Respektujemo američku selekciju i sigurno je da će oni sutra mnogo ozbiljnije početi meč i igrati drugačije nego protiv Argentine. Pre svega, igraće dosta agresivnije u odbrani i mi moramo da se spremimo za to", izjavio je Pešić.

Jugoslavija mora da ponovi intenzitet odbrane i skoka iz mečeva sa Brazilom i Turskom, da bi mogla da razmišlja o pobedi protiv glavnog favorita šampionata, tvrdi Pešić.

"Ako nam krene u tim elementima, onda ćemo biti u stanju da iskontrolišemo čitavu utakmicu. Mi moramo da pokažemo ogromnu koncentraciju i borbenost i da imamo jak intenzitet igre u odbrani. i da iz takve situacije tražimo šansu za pobedu", kazao je selektor "plavih".

Poraz Amerikanaca protiv Argenitnaca, tvrdi Pešić, i njihova eventualna psihološka nestabilnost, neće predstavljati odlučujuću prednost za jugoslovenske košarkaše.

"Siguran sam da neće igrati kao na svim ostalim mečevima. Reprezentacija SAD će ući u meč mnogo opreznije i nema ni govora da ćemo mi moći da ih uhvatimo na spavanju. Moramo da budemo zdravi, da puno trčimo, da nam noge budu lagane, da odigramo dobro i da tek posle svega toga razmišljamo o pobedi", smatra Pešić.

Igra američke selekcije najviše zavisi od kvaliteta odbrane, navodi Pešić.

"Kada igraju agresivno u toj fazi igre, onda mogu odlično igraju da idu u tranziciju, mogu dobro da trče i da lako dolaze u poziciju za šut, a mogu i maksimalno da iskoriste svoju brzinu i, naravno, svoj individualni kvalitet", rekao je Pešić i dodao:

"Najvažnije je da mi naš potencijal maksimalno iskoristimo, da se pripremimo da damo naš maksimum u ovom trenutku. Problem je što smo limitirani povredama i što naši veoma bitni igrači Predrag Stojaković i Dejan Bodiroga nisu sto odsto spremni. Naš najspremniji igrač u ovom trnutku je Vlade Divac, koji iz meča u meč igra sve bolje", naglasio je Pešić.

Pešić je rekao i da ga puno ne brine suđenje na predstojećoj utakmici, i da ne očekuje da će arbitiri uticati na rezultat.

"Mi moramo da zaslužimo respekt kod sudija. Argentina je igrala odlično i zaslužila respekt i imala je odlično suđenje. To ćemo i mi nastojati da uradimo. Najviše bih želeo da arbitri tokom čitavog meča imaju jednu liniju suđenja, kako bi se igrači navikli na kriterijum", naglasio je šef stručnog štaba jugoslovenske reprezentacije.

On je ocenio da je pobeda Argentine protiv domaćina šampionata veliko iznenađenje, kao i način na koji je taj tim stigao do trijumfa.

"Tok utakmice je bio takav da je bila mala mogućnost da Argenitna izgubi.

Američka reprezentacije je u meč ušla očekujući da će, kao na svim ostalim mečevima, u drugom poluvremnu pojačati tempo, da će protivnik pasti u nesvest kada oni pojačaju igru u odbrani i da će im onda prepusti trijumf", naveo je Pešić.

Međutim, Argentina je igrala odlično, timski izuzetno organizovano i izdržala je pritisak. Taj kvalitet biće neophodan i Jugoslovenima, ako žele da slave pobedu, i ostanu u borbi za medalje, zaključio je jugoslovenski selektor.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu