<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Makedonija 33:30

Gdanjsk, POLJSKA, 18. avgust - Juniorska reprezentacija Jugoslavije osvojila je "bronzu" na Evropskom prvenstvu za rukometaše u Poljskoj pošto je u utakmici za treće mesto pobedila Makedoniju sa 33:30 (15:15). Na taj način "plavi" su nastavili seriju uspeha na juniorskim šampionatima Starog kontinenta, koja je počela pre četiri godine u Insbruku kada je osvojeno "srebro". Dve godine kasnije u Atini Jugoslavija je postala prvak Evrope a sa ovim trećim mestom izbila je na čelo po broju osvojenih medalja (ukupno tri).

Ovoj generaciji (1982. i mlađi), koja je u Poljsku otputovala bez velike pompe, mnogi nisu davali velike šanse za visok plasman. Međutim, kako je šampionat odmicao "plavi" su dokazivali suprotno a na kraju takmičenja po grupama, uz domaćina Poljsku, bili su jedini bez poraza (tri pobede i dva remija). Nedostajalo je malo sreće da se naši reprezentativci domognu finala (izgubili od Slovenije posle dva produžetka), ali i pored toga "bronza" je veliki uspeh budući da su iza sebe ostavili velike svetske rukometne sile kao što su Rusija, Danska, Švedska, Francuska, itd.

- Čestitam svim igračima na velikom uspehu. Uspeli smo da se izdignemo posle nesrećnog poraza u maratonskom i dramatičnom polufinalnom meču protiv Slovenije i da skupimo snagu da osvojimo makar "bronzu" - rekao je selektor Jugoslavije Pero Milošević. - Pre odlaska na šampionat obećali smo samo fanatičnu borbu i to obećanje smo i ispunili pa rezultat nije mogao da izostane. Međutim, i dalje ostaje žal za finalom koje smo po svemu prikazanom zaslužili. U meču protiv Makedonije prevagnula je naša veća želja i bolja fizička priprema. Zahvaljujem svim sponzorima a posebno Rukometnom savezu Jugoslavije koji nam je obezbedio sve potrebne uslove za pripreme.

I pored toga što su Jugoslavija i Makedonija polufinala izgubile posle dva produžetka (80 minuta igre) u jučerašnji meč su ušle sa velikim motivom. Ekipe su se smenjivale u vođstvu do 10 minuta pred kraj, kada je do izražaja došla naša fizička pripremljenost. Makedonija nije uspela da isprati tempo koji su nametnuli "plavi" i pobednik je bio odlučen.

Dvorana: Univerzitetski centar. Gledalaca: 1.500. Sudije: Lazar i Reveret (Francuska). Sedmerci: Jugoslavija 3 (2), Makedonija 5 (3). Isključenja: Jugoslavija osam, Makedonija 10 minuta.

JUGOSLAVIJA: Ristanović, Rakčević 6, Pejović, Jovanović 2 (2), Đurić 4, Milošević 1, Stanković 2, Elezović 5, M. Pešić 1, Ivanović 3, Đ. Pešić, Vujadinović 9, Svitlica, Đuričin.

MAKEDONIJA: Ristovski, Jovčevski 1, Lokvenec, Dimkovski 2, Trajkovski 1, Kogoj 1, Stojilov 5, Mitevski 6, Betulski, Mirkulovski 6, Sekerovski, Stojkovski 1, Kuzmanovski 7, Armaudov.

REZULTATI - Finale: Poljska - Slovenija 29:25, za treće mesto: Jugoslavija - Makedonija 33:30, za peto mesto: Danska - Rumunija 36:21, za sedmo mesto: Rusija - Češka 33:30, za deveto mesto: Portugalija - Ukrajina 24:25, za 11. mesto: Hrvatska - Litvanija 29:25. Konačan plasman: 1. Poljska, 2. Slovenija, 3. Jugoslavija, 4. Makedonija, 5. Danska, itd.

(Politika)



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu