<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Italija 3:1

Andrija Gerić u pokušaju da poentira protiv Italijana

Belo Horizonte, BRAZIL, 18. avgusta - Jugoslavija je konačno na pobedničkom postolju u Svetskoj ligi. Doduše na trećem stepeniku, ali je to napredak u odnosu na dosadašnji učinak, jer nam je najbolji plasman bilo četvrto mesto pretprošle godine u Roterdamu i prošle u Katovicama.

U utakmici za treće mesto "plavi" su savladali svetskog prvaka Italiju sa 3:1 (28:26, 29:27, 23:25, 25:21). Ujedno, bio je to i revanš za poraz od 3:2 pre četiri dana u utakmici koja nije imala takmičarski značaj, jer su obe reprezentacije već imale obezbeđen plasman u polufinale.

Sa mnogo bojazni se očekivao ovaj meč u rano jutro (9.10 č. po lokalnom vremenu), ali je on, ipak, doneo velika uzbuđenja kao i uvek kad igraju Jugoslavija i Italija. U "kockarskom" finišu Italijani su odbranili tri set-lopte, a pobedonosni poen nam je doneo Miljković blokom. U drugom setu je Gajić ukazao poverenje mladom Mariću, posle čijih servisa je Jugoslavija osvojila pet poena i povela sa 23:21. Potom je opet došlo do neizvesnog finiša, na koji je tačku stavio Miljković asom. Međutim, u trećem setu su italijanski profesionalci pokazali da ih ne treba otpisati, pa su u dramatičnoj završnici osvojili set (25:23). Bilo je veoma opasno kad su "azuri" poveli sa 7:4 u četvrtom setu, međutim, moćni i mirni "plavi" su načinili preokret (18:14), Italijani su doduše izjednačili (20:20), ali je završnica pripala našem timu, pa je 17.000 gledalaca pozdravilo osvajača bronzane medalje.

- Kad nam nisu dozvolili da uđemo u finale onda je lepše biti treći nego drugi, jer smo turnir završili pobedom. Ta poslednja slika ostaje najsjajnija. Cestitam igračima, jer su obe poslednje utakmice odigrali maksimalno dobro iako se igralo u ranim jutarnjim časovima - rekao je selektor "plavih" Zoran Gajić.

Nikola Grbić je mirno prokomentarisao meč:

- Više smo strepeli od sna, nego od protivnika. Ipak, imali smo više živaca, strpljenja i bolje završnice. Konačno smo treći i na pobedničkom postolju, što ne treba potceniti.

Dvorana: Mineirinjo. Gledalaca: 17.000. Sudije: Salonen (Finska) i Sokolu (Turska).

JUGOSLAVIJA: Jokanović, Marić, Janić, Boškan, Mešter, Mijić, N. Grbić, V. Grbić, Gerić, Vujević, Miljković, Vušurović.

ITALIJA: Mastranđelo, Gravina, De Đorđi, Vermiljo, Papi, Sartoreti, Kazoli, Zlatanov, Đani, Fei, Tenkati, Cernič.

Gajić napušta "plave"

Belo Horizonte, BRAZIL, 18. avgusta - Po završenoj konferenciji za štampu sa jugoslovenskim novinarima Zoran Gajić, koji vodi "plave" od 1995. godine do danas, saopštio je da mu je ovo poslednja utakmica na klupi naše reprezentacije:

- Vreme je za odlazak. Osećam veliki umor i obostranu zasićenost. Sve ove godine su bile sjajne, opraštam se sa jednim velikim rezultatom. Teška srca sam ovo prelomio, ali jednostavno smatram da je to najbolje rešenje.

Naše rukovodstvo je iznenađeno odlukom Zorana Gajića iako postoje nagoveštaji da je on to predsedniku Boričiću najavio pre nekoliko meseci. Sigurno je da na ovo nije stavljena tačka. Biće tu još razgovora jer ne treba zaboraviti da pripreme za Svetsko prvenstvo u Argentini počinju već 1. septembra. Prosto je neverovatno očekivati da se u preostalih deset dana nađe rešenje, a izgleda nemoguće da Gajića neće biti na Svetskom šampionatu, jedinom zvaničnom takmičenju gde Jugoslavija nema zlatnu medalju.

(Politika)

Rusija šampion

Belo Horizonte, BRAZIL, 18. avgust - Reprezentacija Rusije osvojila je prvo mesto u Svetskoj ligi, pošto je u finalnoj utakmici pobedila domaćina, selekciju Brazila sa 3:1 u setovima - 25:20, 25:23, 22:25, 25:17.

Svi rezultati Jugoslavije na finalnom turniru Svetske lige

JUGOSLAVIJA - Italija 3:1
JUGOSLAVIJA - Brazil 2:3
JUGOSLAVIJA - Poljska 3:0
JUGOSLAVIJA - Francuska 3:0
JUGOSLAVIJA - Italija 2:3



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu