<< Nazad



 

 

Budućnost - Partizan 81:88

Podgorica, 28. aprila - Košarkaši Partizana su osvajači Kupa Jugoslavije. Oni su u finalnom susretu u Podgorici savladali domaćina Budućnost sa 88:81 (21:17, 24:25, 20:25, 23:14).

Ovogodišnje finale kupa ostaće u sećanju po dobroj i uzbudljivoj košarci, koja je zadovoljila ukuse oko 4.000 gledalaca u sportskoj dvorani "Morača". Atmosfera je bila lepa, ponašanje igrača korektno, suđenje odlično. Dva trenutno najbolja jugoslovenska košarkaška tima ispunila su sva očekivanja i bili su dostojni velikog finala.

Prvih deset minuta utakmice kprotekli su u izuzetno dinamičnoj i uzbudljivoj igri. Lopta se munjevito prenosila od jednog do drugog koša, a ton takvoj igri davali su Igor Rakočević u domaćem i Miloš Vujanić u gostujućem timu. Njih dvojica kao da su se nadmetali ko će izvesti lepšu akciju i završiti je na efektiji način, što je izazvalo oduševljenje u gledalištu.

Partizan je veći deo prve četvrtine bio u vođstvu i dobio je ovaj period igre sa četiri poena razlike.

I u drugoj četvrtini nastavljeno je u istom stilu. Rezultat se često menjao u korist jedne i druge ekipe. Budućnost je taj period dobila sa "pola koša" a na odmor se otišlo sa prednošću Partizana od tri poena.

U treću četvrtinu Partizan je ušao sa strahovitim naletom. "Crno-beli" košarkaši za dva minuta su napravili seriju od 9:0 i u 22. minutu Partizan je stvorio prvu značajniju prednost na ovo utakmici od 12 poena (42:54). Na trenutak se učinilo da bi to mogao da bude presudan momenat susreta, nagoveštaj konačnog pobednika. Međutim, domaći tim se polako konsolidovao i, zahvaljujući najviše nadahnutoj igri Rakočevića, u 28. minutu prvo izjednačio, a odmah potom i poveo.

Pobednik je odlučen u poslednjoj četvrtini, u uzbudljivoj i neizvesnoj završnici. Budućnost je u najvećem delu četvrte četvrtfinale imala minimalno vođstvo.

Činilo se da će ga i sačuvati do kraja. Međutim, dva minuta pre kraja Partizan ga je preuzeo i uspeo da sačuva do same završnice. Na kraju su "crno-beli" došli do pobede sa prednošću od sedam poena i njihovom kapitenu Veselinu Petroviću pehar je predao Želimir Cerović, predsednik KSJ, koji je podelio i zlatne i srebrne medalje igračima.

Trener Partizana Dušan Vujošević nije krio zadovoljstvo zbog prve povede "crno-belih" u Podgorici posle pet godina.

- Dobili smo velikog protivnika u velikoj utakmici, na "vrućem" terenu u Podgorici. Ovo je veliki uspeh Partizana. Tokom ovog susreta imali smo dosta oscilacija u igri. Imali smo možda i nijansu sreće. Budućnosti čestitam na korektnom odnosu. Osvojili smo Kup i veoma smo zadovoljni, ali već sada se okrećemo predstojećem derbiju sa Crvenom zvezdom koji nas čeka u "plej-ofu". Očekujem da ćemo se za mesec dana ponovo sresti sa ekipom Budućnosti u finalu "plej-ofa".

Trener Budućnosti Darko Ruso posle utakmice je rekao:

- Partizan je zasluženo pobedio, pokazao je da je ekipa koju je teško savladati. Mislim da je publika uživala u odličnoj košarci. Nadam se da ćemo se ponovo sresti s Partizanom i revanširati mu se za poraz u kupu.

Dvorana: "Morača". Gledalaca: 4.000. Sudije: Belošević (Beograd) i Vojinović (Nikšić).

BUDUĆNOST: Bakić, Okunski 2, Smiljanić 4, Radonjić, Rakočević 31 (3), Sekulić, Vukčević 11, Ćakić, Kuzmanović 5 (1), Milojević 13 (1), Ćeranić 3, Čabarkapa 12.

PARTIZAN:Šćepanović 14 (2), Petrović 3 (1), Nađfeji, Gajić, Ostojić, Stanojević 24, Materić, Glintić, Krstić 6, Vujanić 30 (2), Avdalović, Čanak 11 (2).

(Politika)

Ranije vesti

Iz arhive ...
Nacionalni kup 2000/2001.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu