<< Nazad



 

 

"Politika": Potapanje evropskog šampiona

Davno prošlo vreme: Vaterpolisti Bečeja - šampioni Evrope

Bečej je doskora bio jedna od svetskih vaterpolo metropola, a danas je došao u situaciju da se bori za goli život. Na bivšem evropskom klupskom prvaku su se slomila kola.

Vaterpolo klub Bečej je imao nesreću da svoj zenit dostigne u doba koje je preko noći otišlo u prošlost. Njegov uspon na svetski vrh je trajao dugo, mukotrpno, uz mnogo popijenih čaša žuči, ali ga neuspesi nisu uzdrmali.

Sve to vreme je imao očinsku pomoć "Sojaproteina", na čijem je čelu bio Đorđe Predin, svojevremeno jedan od glavnih finansijera naše reprezentacije, koji je svoju ljubav prema vaterpolu ovaplotio stvorivši u svom malom gradu svetski vaterpolo gigant. Izlišno je da se objašnjava da to nije moglo bez sprege sa politikom i političarima, ni osamdesetih godina, a ni devedesetih, kao što ni sada nema mogućnosti za velika dela bez podrške vlasti i njenih ljudi.

Tim snova, ponos zemlje

Bečej je radio kao veliki fudbalski ili košarkaški klubovi iz inostranstva pred kojima nam zastaje dah. Bečejci su korak po korak - od isluženih prvoligaških igrača, preko supertalentovanih nada do proverenih asova iz inostranstva (uključujući i naše igrače koje su doveli iz inostranih klubova), od ambicioznih trenera, preko dokazanih stručnjaka do mozgova iz inostranstva - stvorili tim snova.

Kada su bečejski vaterpolisti postali prvaci Evrope bili su ponos zemlje kojoj nikada nije bilo dovoljno uspeha u sportu, možda i zato što je oduvek tu nalazila odušak za debelo zaostajanje za svetom u ostalim oblastima. Posle 5. oktobra 2000. Vaterpolo klubu Bečej je počelo da izmiče tlo pod nogama.

Prvo je ostao bez glavnog pokrovitelja, jer se iz korena promenilo rukovodstvo "Sojaproteina", a sa presahlom česmom finansiranja otvorena je Pandorina kutija. Nevolje su počele da stižu jedna drugu. Nije bilo para da se sačuva i osveži tim, zbog lične netrpeljivosti, kako je upozoravalo rukovodstvo kluba, zapušeni su i svi ostali izvori za preživljavanje. Agonija je trajala celu sezonu, bilo je čak neizvesno jesenas da li će Bečej, mada domaćin kvalifikacionog turnira Lige šampiona, imati snage da učestvuje, i eto slom se odugovlačio do prekjuče. Bečej je odlučio da istupi iz lige.

Propao kapital

To ne bi trebalo da znači gašenje nekadašnjeg vaterpolo diva, ali mu u najboljem slučaju, bar kako sada stoje stvari, preti puko životarenje. Od onih od kojih zavisi sudbina kluba niko nije za njegovo gašenje, ali zahtevaju da se igra kako oni sviraju, što je, jasno, pravo sponzora. Medutim, ceh je nesumnjivo prevelik, pa ćar jede vajdu. Bečej je postao svojevrstan vaterpolo simbol, pa je zahvaljujući tome i grad prestao da bude nepoznato ime u Evropi. Prilika da se taj kapital iskoristi sada je propala. Oni koji drže pare voljni su da ulažu u sport, izmedu ostalog i u vaterpolo, ali nipošto ne žele da to rade sa "jučerašnjim ljudima", čak i ako ti ljudi znaju odlično svoj posao. Da nesreća bude veća, ni oni koji su doveli Bečej do evropskog vaterpolo trona ne popuštaju i neće svoje čedo da prepuste drugima i na taj način mu omoguće život, nego su pre za to da se sve sruši i da ponovo krenu ispočetka.

Iz velike arene je neslavno otišao jedan veliki klub. Njegovo mesto su već zauzeli drugi, i u Evropi a i kod nas. Šteta je, bar kad je domaća scena u pitanju, što Bečej nije svrgnut na sportskom polju, jer bi imao šansu i da se vrati na tron, nego van njega. Doduše, bilo je i onih koji su ukazivali da će doći do ovakvog raspleta obrazlažući to time da je veliki tim stvoren na veštački način i da bez temelja kakav nudi i mnogoljudni Beograd ili crnogorsko primorje sa svojom prirodnom upućenošću na vaterpolo, Bečej nema trajnu perspektivu. U svakom slučaju ostaje žal što smo preko noći ostali bez velikog kluba, jedinog koji je i u najtežim okolnostima u kojima je bio naš sport uspeo da pokori Evropu.

(Politika, 26. april 2002.)


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu