Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Usvojen Zakon o podršci porodicama sa decom

Gordana Matković

Beograd, 2. april 2002. godine - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je predložila Vlada Republike Srbije, a koji treba da podstakne rađanje, da pruži posebnu podršku materijalno ugroženim porodicama sa decom, porodicama sa decom ometenom u razvoju i deci bez roditeljskog staranja. Poslanici su potom nastavili raspravu u pojedinostima.

Prema predloženom zakonu, za drugo dete dobijala bi se jednokratna pomoć od 50.000 dinara, za treće 90.000, a za četvrto 120.000 dinara. Ta mera se neće primenjivati samo na one koji imaju veliku imovinu i one koji plaćaju porez na osnovicu veću od 12 miliona dinara, a isključeni su i roditelji koji su decu poslali u starateljske ustanove.

Novo pravo koje bi doneo zakon jeste i naknada za troškove boravka u predšskolskoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja.

Naknada za porodiljsko odsustvo i dalje bi bila 100 odsto mesečne zarade, osim za one koji je primaju u iznosu većem od pet prosečnih primanja u Srbiji. Prema predloženom zakonu, dečji dodatak iznosio bi 900 dinara za svako od prva četiri deteta u siromašnim porodicama. Iznos dodatka za decu samohranih roditelja, decu bez roditelja, kao i ometene u razvoju veći je za 30 odsto.

Zakon će se finansirati iz sadašnjih sredstava u budžetu Srbije.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu