<< Nazad



 

 

Brazil - Jugoslavija 1:0

Brazilac Luisao, strelac jedinog pogotka na utakmici

Fortaleza, BRAZIL, 28. marta (Tanjug) - U prijateljskoj fudbalskoj utakmici, odigranoj jutros u Fortalezi, reprezentacija Brazila je savladala Jugoslaviju sa 1:0(0:0).

Rezultat koji je jugoslovenska reprezentacija ostvarila u sudaru sa četvorostrukim prvakom sveta mnogo je povoljniji od utiska koji su naši fudbaleri ostavili u Fortalezi.

Iako je sastav tima, koji je izašao na megdan Brazilcima, obećavao da će se "plavi" nadigravati sa protivnikom, jer su na terenu bili i Mijatović i Milošević i Kežman, već posle uvodnih minuta bilo je jasno da je osnovni cilj naše reprezentacije bio - ne primiti gol.

Možda bi taj cilj bio i ostvaren da nije bilo kiksa Mihajlovića u 70. minutu. Posle jednog centaršuta Kafua, poslednji igrač u odbrambenoj liniji "plavih" glavom je samo okrznuo loptu, tek toliko da ona dođe do Luisaoa koji je matirao Jevrića.


Dmitrović i Krstajić u pokušaju
da oduzmu loptu Edilsonu

Po svemu prikazanom Jugoslavija nije ni zaslužila povoljniji rezultat. Tek povremeno, preko Mijatovića, "plavi" su pokušavali iz kontranapada da ugroze gol Markosa, ali, sve se, uglavnom, završavalo na pokušajima.

S druge strane, pak, najistaknutija figura u redovima naše reprezentacije bio je golman Dragoslav Jevrić. U nekoliko navrata zaustavljao je šuteve Ronalda, Roberta Karlosa, Ronaldinja... Kapitulirao je samo jednom, ali, za taj pogodak ne snosi ni delić odgovornosti.

Utakmicu je, inače, obeležio povratak Ronalda. Svojevremeno dva puta najbolji fudbaler sveta zaigrao je za Brazil posle 30-mesečne pauze zbog dvostruke operacije kolena. Ronaldo je na terenu proveo samo prvih 45 minuta, ali dovoljno da pokaže da je ostao majstor.

"Zaista sam srećan", rekao je brazilski as u poluvremenu, pošto je svoje mesto ustupio strelcu jedinog gola, i dodao:'

"Bio bih još zadovoljniji da sam povratak obeležio golom, ali ni ovako nije loše. Moj cilj je Svetsko prvenstvo, a današnja utakmica je dobar znak".


Utakmica će ostati zapamćena po povratku
Ronalda (desno) u brazilski državni tim
posle dve i po godine

Ukupnom igrom svoje reprezentacije nije bio zadovoljan ni Kafu. Fudbaler Rome je istakao da je do Mondiala ostalo još 77 dana što je dovoljno vremena da se uočene mane eliminišu.

Najbolji utisak u brazilskom timu ostavio je napadač Pari sen Žermena Ronaldinjo. Konstantno je predstavljao opasnost za Jevrića, a vrlo često sticao se utisak da odbrambeni igrači naše reprezentacije mogu da ga zaustave jedino prekršajem. Čini se da su svi u "plavom" taboru odahnuli kada je u 79. minutu izašao sa terena i svoje mesto prepustio Žuninju.

Oba selektora iskoristila su ovu utakmicu da šansu ukaži svim igračima koje su pozvali. U jugoslovenskom timu tako su u dresu sa državnim grbom debitovali Koroman, Krivokapić, Bošković i Lazović.



Prijateljska fudbalska utakmica, Fortaleza, BRAZIL, 27. mart

BRAZIL - JUGOSLAVIJA 1:0 (0:0)

Strelac: Luisao (70. minut). Stadion: "Kastelao". Gledalaca: 57.000. Sudija: Epifanio Gonsales (Paragvaj).

BRAZIL: Markos, Lusio, Roke Žunior, Anderson Polga (Denilson, 46), Kafu, Emerson (Kleberson, 66), Žilberto Silva, Ronaldinjo (Žuninjo, 79), Roberto Karlos (Žunior, 75), Ronaldo (Luisao, 46) i Edilson (Đalminja, 69).

JUGOSLAVIJA: Jevrić, Mirković, Mihajlović (Džodić, 75), Krstajić, Jokanović (Duljaj, 64), Lazetić (Krivokapić, 80), Đorđević (Bošković, 75), Dmitrović, Mijatović (Koroman, 54), Milošević (Lazović, 83) i Kežman (Ilić, 80).

Da li ste znali ...

  • Protiv nacionalnog tima Brazila, fudbalska reprezentacija Jugoslavije je igrala je 17 puta. Ostvarila je dve pobede, sedam puta je igrala nerešeno i osam puta bila poražena. Gol-razlika je 32:22 za "karioke".

  • Prvu utakmicu selekcije Jugoslavije i Brazila odigrale su na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine. "Plavi" su pobedili sa 2:1, a golove su postigli Tirnanić u 21. i Bek u 30. minutu za Jugoslaviju. Strelac za Brazil bio je Preginjo u 62. minutu.

  • Poslednju pobedu u međusobnim susretima naša reprezentacija je zabeležila 3. juna 1934. godine u Beogradu. Pred 12.000 gledalaca Jugoslavija je pobedila rezultatom 8:4. Igrač utakmice bio je Blagoje - Moša Marjanović, koji je postigao het-trik. Glišović se dva puta upisao u listu strelaca, a po jedanput Stevović, Petrak i Tirnanić. Golove za goste postigli su Leonidas (2), Armandinjo i Valdemar.


    Peleove legendarne "makazice"

  • Na oproštaju Pelea od dresa nacionalnog tima protivnik je bila upravo Jugoslavija. Utakmica je odigrana 18. jula 1971. godine na stadionu "Marakana" u Rio de Žaneiru pred 160.000 gledalaca. Rezultat je bio 2:2, a pogotke su postigli Rivelinjo u 60, i Žerson u 65. minutu za domaćina, a Dragan Džajić u 35. i Jurica Jerković u 70. za "plave".

  • Prvu utakmicu posle ukidanja sportskih sankcija naš nacionalni tim odigrao je upravo protiv četvorostrukijh svetskih šampiona. Bilo je to 23. decembra 1994. godine. Brazil je, u Porto Alegreu, bio bolji i golovima Viole u 26. i Branka u 67. minutu slavio sa 2:0.

Ranije vesti
27. mart: Fortaleza na nogama zbog Ronalda i "plavih"
22. mart: Savićević saopštio spisak igrača za susret sa Brazilom



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu