<< Nazad



 

 

Fortaleza na nogama zbog Ronalda i "plavih"

Fortaleza, BRAZIL, 26. mart - Brazilce je uveliko obuzela fudbalska groznica zbog Svetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, iako je do njega ostalo 66 dana. Temperaturu je dodatno podigao sutrašnji duel njihove reprezentacije sa našom u Fortalezi, u kojoj je zaista toplije otkako su "plavi" doputovali (sa 29 stepeni na 35).

Lokalni mediji daju veliki publicitet Jugoslovenima, mada je u centru pažnje Ronaldo, koji će igrati prvi put za državni tim posle 30 meseci. On je malo odvukao pažnju sa selektora Skolarija, koga su navijači izviždali na aerodromu zbog toga što u selekciju nije uvrstio omiljenog domaćeg fudbalera Romarija, najboljeg igrača Svetskog prvenstva 1994. godine u SAD.

Svi naši igrači su spremni za sutrašnji meč. Njihov dolazak je zabeležio i Si-En-En za Južnu Ameriku. Danas su trenirali, ali ne na terenu na kom će se igrati, a i sutra će imati lakši trening. Selektor Dejan Savićević rekao je da nema potrebe za nekim većim naporima na treninzima pošto su naši reprezentativci uveliko u jeku takmičenja.

"Plavi" se pribojavaju vremena koje im ne ide naruku. Vlažnost je velika, teško je da se hoda, a kamoli da trči. Slično je bilo 23. decembra 1994. godine u Porto Alegreu (2:0 za Brazil), ali nadamo se da će u paklenoj Fortalezi biti drugačiji ishod. Taj prijateljski susret pre osam godina bio je od posebnog značaja za "plave" koji su kao i naša zemlja bili pod sankcijama. Posle toga odigrali su samo jedan meč protiv Brazila, 23. oktobra u Sao Luisu (1:1).

Mada je susret prijateljski, treba očekivati da pruži igru daleko iznad toga. Brazilcima je ovo pretposlednja provera pred prvi Mundijal u Aziji, pošto će generalnu probu imati 17. aprila u Lisabonu, protiv Portugalaca. Selektor Luis Felipe Skolari izjavio je ovih dana da će 90 odsto od 22 igrača pozvanih za susret sa Jugoslavijom igrati i na Svetskom prvenstvu. MeĐu onima koji nisu u Fortalezi, siguran putnik za Japan i Južnu Koreju je samo Rivaldo, koji izostaje zbog povrede članka.


Povratak Ronalda u brazilski
nacionalni tim posle 30 meseci

Brazilski mediji kažu da im je u goste došla ekipa "visoke fudbalske tehnike", koja će biti adekvatna provera pred put na Mundijal. Svi listom zameraju Skolariju što nije pozvao Romarija, a mnogi su i protiv njegovog stila igre koja se više oslanja na snagu nego na veštinu, po kojoj je Brazil i stekao svetsku slavu.

Ima mnogo nagađanja kako će sutra izgledati brazilski napad, ali se najčešće pominju tri kombinacije: Luizao - Ronaldinjo, Ronaldo - Ronaldinjo, Ronaldo - Luizao. Koja god da bude, našoj odbrani neće biti lako. Doduše, teško je naći slabo mesto u brazilskom timu u kome su asovi poput Kafua, Roberta Karlosa, Denilsona, Đalminje, Žuninja... Možda su golmani Markos i Žaun slabiji deo sastava. Skolari, koji ovom prilikom nije mogao da računa na povređenog Rožerija Senija (Sao Paulo), kaže da je Jugoslavija, za razliku od prethodnog rivala Islanda, idealan rival za proveru golmana. "Jugoslavija jeste teža za golmane, ali je i korisnija kao provera".

Mogući sastavi

JUGOSLAVIJA: Jevrić, Lazetić (Koroman), Mirković, Krstajić, Dmitrović, Jokanović, ĐorĐević, Duljaj, Mijatović, KeŽman, Milošević

BRAZIL: Markos, Kafu, Roberto Karlos, Anderson Polga, Edmilson, Lusio, Emerson, Žilberto Silva, Kleberson, Ronaldinjo, Ronaldo (Luizao)

(Politika)

Ranije vesti
22. mart: Savićević saopštio spisak za susret sa Brazilom


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu