<< Nazad



 

 

Olivera Jevtić pobednik krosa "Pet mlinova" u Italiji

Olivera Jevtić

San Vitore Olana, ITALIJA, 10. mart (Politika/Tanjug) - Najbolja jugoslovenska atletičarka Olivera Jevtić nastavlja tradiciju uspeha naših najboljih trkača na prestižnom krosu "Pet mlinova" u italijanskom mestu San Vitore Olona nedaleko od Milana. Šezdesetih godina prošlog veka tri puta na ovoj trci trijumfovao je Franjo Mihalić, 1971. pobedu je ostvario Dane Korica, a naša najbolja atletičarka juče je odbranila prvo mesto osvojeno prošle godine.

Na cilj šest kilometara duge staze 70. krosa "Pet mlinova" (tri kruga i tri prolaska kroz pet atraktivnih mlinova) Olivera Jevtić je stigla posle 19:27 minuta i imala više od 100 metara prednosti pred Japankom Mivaki Jamanaka (19:47) i još više pred Italijankom Rozanom Martin (20:01), nadom domaćina da će posle punih 12 godina jedna domaća takmičarka uspeti da zabeleži trijumf (poslednja Italijanka koja je pobedila bila je Donaldo 1990).

Na pobedu u muškoj konkurenciji italijanska atletika čeka mnogo duže - još od 1986. i nezaboravnog Alberta Kove, a s obzirom na konkurenciju u muškoj trci na 12.000 metara Italijani nisu ni računali na uspeh. Očekivao se treći uzastopni trijumf svetskog prvaka na 10.000 metara Kenijca Čarlsa Kamatija, ali trijumfovao je Etiopljanin Kenenisa Bekele, svetski juniorski šampion u krosu i tako osvetio svog slavnog zemljaka Hailea Gebreselasija, kojem je Kamati prošlog leta u Edmontonu oduzeo titulu prvaka sveta. Kamati je bio drugi, a treće mesto pripalo je još jednom Etiopljaninu - Asefi Mezgebeu.

Superiorno od starta

Najopasnije rivalke našoj rekorderki u nastojanju da odbrani prvo mesto bile su, sudeći prema najavama Poljakinja Justina Bak, svetska rekorderka na 3.000 stiplčez, atletičarka koja je pre tri meseca bila bolja od naše reprezentativke i direktno je sprečila da peti put uzastopno osvoji bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u krosu. Bakova je u Tunu osvojila treće, a Jevtićeva četvrto mesto. Na krosu "Pet mlinova", kao da su domaćini davali prednost Poljakinji.

- Prošle godine staza je bila duga 8.000 metra, a sada je skraćena na 6.000 metara što mnogo više odgovara Poljakinji, ali i Italijankama, koje objektivno nisu mogle da ugroze Oliveru. Njoj i Japankama, posebno Jamanaki, više bi odgovarala duža staza - prenosi utiske neposredno posle trke trener Slavko Kuzmanović. - Zbog toga je Olivera napala već posle prvog kilometra, na drugom imala je već 50 metara prednosti i mada je u finišu malo posustala prošla je ciljem sa stotinak metara prednosti pred Japankom. Sudeći prema raspoloženju publike i aplauzima - gledaoci su bili zadovoljni Oliverinom pobedom, kada već neka od domaćih takmičarki nije bila najbolja.

Istina i Japanka Jamanaka, koja je u decembru za beležila pravi podvig pobedivši na polumaratonu u Kobeu Etiopljanku Fatumu Robu sa ličnim rekordom 1:08,45 (taj rezultat je bolji od ličnog rekorda Jevtićeve) i Poljakinja Bak, koja je bila druga u Dikrihu na drugom iz serije kroseva IAAF (prvi je bio u Najrobiju, a treći je "Pet mlinova") i Italijanke pokušale su da ugroze vodstvo naše rekorderke, ali nisu uspele.

- Malo sam se uspaničila kada sam saznala da je staza skraćena, što i Poljakinji i Italijankama više odgovara, pa sam rano krenula u napad. Staza nije bila blatnjava, ali bila je meka i klizava kao što je često na najvećim krosevima. Malo me je iznerviralo i što što dan uoči trke nisam uspela da izadem na stazu i treniram, jer smo na aerodromu čekali više od četiri sata da slete trkači iz Engleske i Poljske pa da zajedničkim autobusom dodemo ovde - govorila je Olivera Jevtić, jedna od malobrojnih takmičarki koja je uspela da dva puta uzastopno trijumfuje na trci "Pet mlinova".

Veoma zadovoljni pobedom Olivere Jevtić, prenosi Kuzmanović, bili su i predstavnici "File", koji su se uzdali da će im pobedu doneti svetski šampion Čarls Kamati, ali njega je savladao mladi Etiopljanin. Ipak, zahvaljujući pobedi Olivere Jevtić "Fila" je imala pobednika 70. krosa "Pet mlinova".

Rezultati krosa "Pet mlinova" za žene

  1. Olivera Jevtić (Jugoslavija) 19:27
  2. Mivako Jamanaka (Japan) 19:47
  3. Rozana Martin (Italija) 20:01
  4. Justina Bak (Poljska) 20:13
  5. Mazena Mihalska (Poljska) 20:31



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu