<< Nazad



 

 

Ukida se "Beogradski maraton"?

Da li je prošlogodišnji maraton bio i poslednji?

Beograd, 27. februara (Tanjug) - Finansijske neprilike ugrozile su održavanje 15. "Beogradskog maratona", koji je zakazan za 20. april ove godine, saopštio je direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić na današnjoj konferenciji za štampu.

Nikolić je uputio javnosti i poslednji apel da se bar teoretski, kako je rekao, spasi što se praktično ne može spasti.

Održavanje praktično najveće sportske manifestacije u našem glavnom gradu ozbiljno je dovedeno u pitanje još prošle godine, kada se organizator suočio sa velikim finansijskim teškoćama:

"Cena maratona kreće se oko 450.000 maraka. Prošle godine smo uspeli da, uz pomoć "Soko Štarka", glavnog sponzora, obezbedimo oko 100.000, a za ostalo smo se zadužili", rekao je Nikolić.

Prvi čovek "Beogradskog maratona" rekao je novinarima da su organizatori razgovarali sa ministrom inostranih poslova SR Jugoslavije Goranom Svilanovićem, sa njegovim pomoćnikom Aleksandrom Joksimović, kao i sa Goranom Pitićem, ministrom za ekonomske odnose sa inostranskom u Vladi Srbije.

Nikolić je rekao da su se organizatori obratili i ministru Aleksandru Vlahoviću, sve sa istim pitanjem: da li Beogradski maraton ima ekvivalent, odnosno da li se isplati.

Dejan Nikolić je na današnjem skupu posebno naglasio da je država, odnosno Uprava za sport republičkog Ministarstva za prosvetu i sport, prošle godine jedina pomogla sa 17.000 maraka, a posebno je naglasio da od drugih državnih institucija nije dobijen nijedan dinar.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se u poslednji čas pojavi neka firma koja je spremna da sponzoriše "Beogradski maraton", Nikolić je odgovorio:

"Lično ne verujem u to. Smatram da bi maraton mogao da se organizuje ukoliko bi se sa višeg nivoa reklo kako mora da se održi. Tada bi se automatski našao i sponzor".

Nabrajajući sjajne efekte ove manifestacije, Dejan Nikolić je posebno bacio svetlo na prošlogodišnju trku, kada je "Beogradski maraton" bio glavni pokretač humanitarne akcije - prodaju žutih majica za decu hendikepiranu u razvoju. Tada je deo budžeta Republike Srbije namenjen socijalno ugroženoj deci bio napunjen sa 140.000 maraka.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu