<< Nazad



 

 

"Plavi" u grupi sa Španijom, Kanadom i Angolom

Indijanapolis, SAD, 5. februar (agencije) - U Indijanapolisu je održan žreb za sastav grupa 14. svetskog prvenstva za košarkaše koje će se od 29. avgusta do 8. septembra održati u ovom američkom gradu.

"Plavi" će igrati u "A" grupi protiv nacionalnih timova Španija, Kanade i Angole. U prvom kolu Jugoslavija se sastaje sa autcajderom grupe Angolom, u drugom je protivnik stari poznanik, reprezentacija Španije, dok u poslednjem kolu aktuelni svetski šampioni igraju protiv veoma jake Kanade.

Sastavi ostalih grupa:

"B" grupa: Brazil, Turska, Portoriko i Liban
"C" grupa: SAD, Nemačka, Kina i Alžir
"D" grupa: Argentina, Rusija, Novi Zeland i Venecuela.

Prve tri ekipe iz svake grupe kvalifikovaće se u narednu rundu takmičenja.

Pešić: naše aspiracije su uvek najveće

Beograd, 6. februar (Tanjug) - Bez obzira na žreb, koji nam nije bio naklonjen, naše aspiracije na svim takmičenjima uvek su najveće, istakao je u telefonskom razgovoru s novinarom Tanjuga selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije Svetislav Pešić.

"Dobili smo najtežu moguću grupu. Autsajder je, možda, samo Angola. Ali, Kanada i Španija su rivali za svako poštovanje. Uostalom, još na Evropskom prvenstvu u Turskoj rekao sam da su Španci najprijatnije iznenadili. Iako su došli u podmlađenom sastavu pokazali su da se u budućnosti s njima mora najozbiljnije računati.

Što se Kanađana tiče, setite se samo Olimpijskih igara u Sidneju. Bili smo favoriti, a kako smo prošli u direktnom duelu sa njima poznato je", rekao je Pešić i nastavio:

"U drugoj fazi takmičenja čekaju nas ni malo slabiji protivnici. Pretpostavljam da će to biti Brazil, Turska i Portoriko. Jer, ne verujem da će Liban napraviti neko iznenađenje. Dakle, čekaju nas još tri teške utakmice u kojima moramo izvući maksimum".

Na pitanje da li bi bio zadovoljniji da se Jugoslavija našla u drugoj polovini žreba, odnosno, da li bi radije promenio mesto sa Amerikancima, Pešić je odgovorio:

"Nema nikakve sumnje da je druga polovina lakša. Niko ne osporava kvalitet SAD, Nemačke, Argentine i Rusije. Ali, to su četiri kvalitetne reprezentacije za razliku od šest koliko ih je u grupama u kojima su naši rivali.

Ponoviću, međutim, da mi uvek pretendujemo na vrh. To je naša obaveza zbog rezultata koje je jugoslovenska reprezentacija uvek postizala. Uostalom, zar mi nismo aktuelni svetski prvaci", rekao je Pešić.

Selektor jugoslovenske reprezentacije je, ipak, podvukao da će predstojeće svetsko prvenstvo biti u velikoj meri drugačije od prethodnog:

"Titulu smo, ako se sećate, osvojili sa jednom selekcijom, a u Indijanapolisu će igrati druga. Zatim, u Atini Amerikanci nisu igrali u najjačem sastavu, a u Indijanapolisu će ih predvoditi NBA asovi. Svemu valja dodati da su i domaćini. Ja, međutim, ne razmišljam o Amerikancima u ovom trenutku. Za mene je najvažnije da prebrodimo prvu i drugu fazu takmičenja, a onda četvrtfinale. Posle toga, videćemo".

Pešić je istakao da je njegova najveća preokupacija, ipak, dolazak svih igrača koje bude pozvao:

"Ako svi dođu, imaćemo dobar tim. Tada nećemo morati da razmišljamo o drugima. Jer, odlučivaćemo sami o sebi", konstatovao je jugoslovenski selektor, koji je po inaugurisanju rekao da sa Savezom ima saradnju do završetka SP.

Da li će ta saradnja biti završena, ili će trajati ceo olimpijski ciklus, još nije izvesno. Pešić nije bežao od odgovara ni na to pitanje:

"Tačno je da smo se dogovorili o saradnji do 2002. Ali, bilo je raznih razloga za takav dogovor. Obaveze reprezentacije nisu ostavljale previše prostora za odlaganje. Predstojalo je Evropsko, a zatim i svetsko prvenstvo. Zbog toga sam osam-devet meseci i bio svakodnevno u Jugoslaviji. To smatram i početkom olimpijskog ciklusa. Da li ću baš ja biti taj, koji će reprezentaciju voditi u Atini, videćemo. Posle svetskog prvenstva sešćemo i dogovorićemo se o svemu, pa i eventualnom nastavku saradnje. Za sada je bitno da se dobro radi, da postoji kontinuitet u radu, i ja sam zadovoljan", rekao je Pešić i zaključio:

"Želja da nastavim, postoji. Ali, ne zavisi sve od mene. Moraju da se stvore uslove da svi pokažu da im je stalo do reprezentacije. Ako moramo da se moljakamo, onda tu nema zadovoljstva. Meni to ne treba, jer ne moram to da radim. Ali, ako ostanem u sadašnjem raspoloženju, i ako raspoloženje oko mene bude kao sada, onda imam zadovoljstvo da nastavim sa radom", odgovorio je Pešić, nagoveštavajući na taj način da će jugoslovensku reprezentaciju predvoditi i na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine.





Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu