<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Portugalija 25:31

Stokholom, ŠVEDSKA, 3. februar (Tanjug) - Jugoslavija je zauzela 10. mesto na prvenstvu Evrope za rukometaše pošto je danas u Stokholmu izgubila od Portugalije sa 31:25 (15:12).

U dvorani Globen arena pred oko 2.000 gledalaca sudili su Danci Boje i Jensen.

JUGOSLAVIJA: Perić, Šterbik, Đurković, Kovačević 1, Grbić 1, Doder 2, Jovanović 8 (3), Maksić 3, Petrić 2, Bojinović, Matić 1, Milosavljević 3 (1), Lisičić 1 i Škrbić 3.

PORTUGALIJA: Fereira, Morgado, Galambas 1, Resende 2 (1), Matoš, Andorinjo 9, Koeljo 4 (2), Kosta R. 4, Santos, Mario Kosta, Tavareš 2, Gomeš 6, Lopes i Silva 3.

Sedmerci: Jugoslaviija 5 (4) , Portugalija 4 (3).

Iskjučenja: Jugoslavija 2 i Portugalija 8 minuta.

Jugoslovenski rukometaši razočarali su i u poslednjoj utakmici na Evropskom prvenstvu, pa su se morali zadovoljiti tek desetim mestom što je jedan od najslabijih plasmana na velikim takmičenjima.

Poraz "plavih" je sasvim zaslužen. Igrali su katastrofalno, bezvoljno i dekoncentrisano u najvećem delu susreta. Naši rukometaši pravili su iste greške kao u meču sa Islandom i takvim izdanjem nisu ni mogli da očekuju drugačiji ishod. Stekao se, čak, utisak da im je potpuno svejedno da li će na kraju šampionata biti deveti ili deseti.

Jugoslavija protiv Norveške u "baražu" za SP

Stokhom, 3. februar - Protivnik najboljim rukometašima Jugoslavije u "baražu" za Svetsko prvenstvo 2003. godine, koje će se održati u Portugaliji, biće reprezentacija Norveške, žrebom je danas određeno u Stokholmu.

Prva utakmica igraće se 1. ili 2. juna u Norveškoj, a revanš meč je sedam dana kasnije u Jugoslaviji.

Portugalci su, s druge strane, ispoljili veliku želju za uspehom i trud im se isplatio. Redovno su koristili greške "plavih" a najjače oružje imali su u kontra napadu kada su se isticali Andrinjo i Gomeš.

"Apsolutno sam bez reči, jer sam razočaran i igrom i ponašanjem. Ovako nešto reprezentativci Jugoslavije sebi ne smeju da dozvole. Nadam se da ćemo izvući pouke iz svega što se događalo u Švedskoj" poručio je Vladan Matić, čije reči najbolje ilustruju sliku u nacionalnom timu.

On je dodao da je odsustvo povređenih Ivana Lapčevića i Branka Kokira u velikoj meri uticalo na lošu igru naše ekipe .

"Bez njih je zaista škripalo i u napadu i u odbrani. Mogli smo, međutim, i više da, osim u dva meča, ekipa nije igrala ispod svake kritike. Indolentno, dekoncentrisano, bez naglašene želje za uspehom. Tako nešto igračima koji igraju za reprezentaciju ne sme da se dešava", zaključio je Matić.

Selektor Zoran Živković je izneo konstataciju da sa postojećim sastavom naša reprezentacije nije ni mogla više da učini na ovom prvenstvu.

"Odigrali smo kako treba samo protiv Hrvata i Španaca. Sve ostalo bilo je jako loše za izuzetno kvalitetno takmičenje kao što je Evropski šampionat, koji je jači čak i od Olimpijskih igara" istakao je Živković i dodao:

"Ovaj plasman je težak udarac i za igrače i za mene. Nismo smeli da dođemo u situaciju da na Evropsko prvenstvo krenemo bez sedmorice igrača. Neophodna je dublja analiza svega što nas je pratilo i onoga što se događalo tokom šampionata", zaključio je Živković.

*****

Jugosloveni nikad slabiji

Stokholm, ŠVEDSKA, 3. februara (Tanjug) - Treće učešće muške rukometne reprezentacije Jugoslavije na, do sada, pet održanih šampionata "starog kontinenta" završeno je ispod svih očekivanja - plasmanom na, tek, 10. mesto.

Na prvom prvenstvu Evrope, održanom u Portugaliji 1994. godine, "plavi" nisu učestvovali zbog sankcija.

Dve godine kasnije, na šampionatu u Španiji, Jugoslavija je osvojila bronzanu medalju.

U italiji, 1998, Jugoslavija je osvojila peto mesto, dok na prvenstvu 2000, koje je održano u Hrvatskoj, naša reprezentacija nije ni učestvovala zbog poraza u "baražu", baš protiv Portugalije, od koje je i danas izgubila u utakmici za 9. mesto.

Jugoslavija je, dakle, učešće na šampionatu u Švedskoj završila kao deseta, u konkurenciji 16 reprezentacija, sa poražavajućim skorom: dve pobede (protiv Hrvatske i Španije), četiri poraza (od Francuske, Nemačke, Islanda i Portugalije) i jednim nerešenim rezultatom (protiv Slovenije).

*****

Rezultati i plasman

za 11. mesto: Ukrajina - Slovenija 34:29 (20:14)
za 9. mesto: Portugalija - Jugoslavija 31:25 (15:12)
za 7. mesto: Španija - Češka 36:29 (17:14)
za 5. mesto: Rusija - Francuska 31:28 (14:11)
za 3. mesto: Danska - Island 29:22 (13:11)
Finale: Švedska - Nemačka 33:31 (26:26, 13:14).

Konačni plasman

 
         1. Švedska 
         2. Nemačka 
         3. Danska  
         4. Island 
         5. Rusija 
         6. Francuska 
         7. Španija 
         8. Češka 
         9. Portugalija 
        10. Jugoslavija 
        11. Ukrajina 
        12. Slovenija 

Ranije vesti ...

31. januar: Jugoslavija - Španija 35:32
30. januar: Jugoslavija - Island 26:34
29. januar: Jugoslavija - Slovenija 24:24
27. januar: Jugoslavija - Nemacka 21:27
26. januar: Jugoslavija - Francuska 20:22
25. januar: Jugoslavija - Hrvatska 34:22



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu