<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Slovenija 24:24 (14:11)

Veseros, ŠVEDSKA, 29. januar (Tanjug) - U prvoj utakmici nastavka prvenstva Evrope za rukometaše Jugoslavija i Slovenija danas su u Veserosu igrale nerešeno - 24:24 (14:11).

Pred oko 2.000 gledalaca, u dvorani "Vasagatan", sudili su Mađari Klukso i Lekrinski.

JUGOSLAVIJA: Puljezević, Perić, Đurković, Kovačević, Grbić, Doder, Jovanović 4 (1), Maksić 2, Petrić 3, Bojinović, Matić 9 (2), Milosavljević 1, Lisičić i Škrbić 5.

SLOVENIJA: Pušnik, Lapajne, Vugrinec 1, Kozomara, Kastelić 1, Brumen, Bedeković, Sović, Pungartnik 9, Pajović 4, Tomšič 2, Praznik 1, Zorman 2 i Lubej 4 (2).

Sedmerci: Jugoslavija 3 (3), Slovenija 3 (2).

Isključenja: Jugoslavija 10, Slovenija 4 minuta.

Jugoslovenski rukometaši priredili su nerešenim ishodom sa Slovencima još jedno razočaranje na evropskom prvenstvu. Očekivala se njihova sigurna pobeda i eventualan produžetak nade da se u daljem takmičenju može postići nešto više. Sa tri pobede i odgovarajućim rezultatima drugih utakmica u grupi postojale su teoretske šanse da se Jugosloveni mogu naći čak u polufinalu.

Međutim, sve nade srušio je Roman Pungartnik izjednačujućim pogotkom za Slovence, bukvalno u poslednjoj sekundi utakmice.

Konačan ishod delovao je šokantno na našu ekipu dok su se Slovenci radovali kao da su pobedili. Za gubitak boda Jugosloveni su sami krivi. Sredinom drugog dela meča imali su prednost i od četiri gola (20:16 i 21:17). Međutim, konfuznom, nepovezanom igrom prokockali su je na naivan način. Prosto je neverovatno kakve su greške pravili pojedinci u našoj ekipi.

Prvih dvadestak minuta meča proteklo je u inicijativi Slovenaca ali su Jugosloveni napravili preokret i održavali odgovarajući ritam uprkos snažnom otporu raspoloženog rivala.

Sve je izgledalo kako treba i u drugom poluvremenu. Međutim kola su krenula nizbrdo u 47. minutu kada je Nedeljko Jovanović dobio crveni karton zbog udaranja Uroša Zormana koji je krvavog lica otišao u svlačionicu. Od Jovanovićevog izlaska u našoj ekipi počelo je sasvim da škripi. Greške su se ređale jedna za drugom a pojedincima, posebno Kovačeviću, Grbiću, Doderu i Petriću kao da je ušla voda u uši.

Potpuni pad koncentracije jugoslovenskih reprezentativaca Slovenci su umeli da iskoriste.

U dramatičnoj završnici, pri očajničkom nastojanju Jugoslovena da sačuvaju minimalno vođstvo, najbolji slovenački igrač Pungartnik doneo je pogotkom u poslednjoj sekundi slavlje svojoj ekipi a Jugoslovenima skratio muke u razmišljanju mogu li ipak postići vredniji uspeh na prvenstvu Evrope.

Najbolji u našoj reprezentaciji bili su Matić, golman Perić i Škrbić, a kod Slovenaca Pungartnik, Pajović, Tomšič i golmani Pušnik i Lapajne.

*****

Rekli su ...

"Počeli smo dosta slabo, kasnije se konsolidovali i nametnuli ritam. Nije bilo baš najbolje ali je nekako išlo sve do isključenja Nedeljka Jovanovića. Tada su kola krenula nizbrdo. Ostali momci su se u tim trenucima nekako izgubili i delovali dezorijentisano i uplašeno. Slovenci su nas stizali i na kraju upornom igrom uspeli da stignu u poslednjoj sekundi " (Vladan Matić, igrač jugoslovenske reprezentacije).

"Znali smo kako igraju Jugosloveni. Iz iste smo rukometne škole. Dobro poznajemo sve njihove igrače i dobro smo se spremili za današnju utakmicu. Oni su kvalitetniji sastav ali, eto, bili smo motivisani i uporni što nam se na kraju isplatilo" (Roman Pungartnik, strelac izjednačujućeg pogotka za Sloveniju).

*****

Rezultati 1. kola druge faze takmičenja

Prva grupa
Švedska-Rusija 30:26 (18:14)
Portugalija-Ukrajina 28:23 (14:11)
Danska-Češka 31:25 (18:10)

Druga grupa
Nemačka-Španija 19:18 (8:9)
Francuska-Island 26:26 (12:14)
Jugoslavija-Slovenija 24:24

Ranije vesti ...

27. januar: Jugoslavija - Nemačka 21:27
26. januar: Jugoslavija - Francuska 20:22
25. januar: Jugoslavija - Hrvatska 34:22



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu