<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Hrvatska 34:22

Jenčeping, ŠVEDSKA, 25. januar (Tanjug) - U prvoj utakmici prvog kola "D" grupe prvenstva Evrope za rukometaše, koje se od 25. januara do 3. februara održava u Švedskoj, Jugoslavija je večeras u Ječepingu pobedila Hrvatsku sa 34:22 (17:10).

Pred oko 6.000 gledalaca u dvorani "Kinarts arena" sudili su Norvežani Oje i Hogsnes.

JUGOSLAVIJA: Perić, Šterbik, Kovačević 2, Grbić, Doder, Jovanović 8 (5), Maksić 1, Petrić 8, Bojinović 4, Matić 2, Milosavljević 4, Lisičić, Škrbić 4, Golić 1.

HRVATSKA: Kelentrić, Matošević, Baltić 1, Sulić 1, Balić 1, Jović 3, Zrnić, Bilić 4 (1), Dominiković, Džomba 1, Valčić 2, Goluža 5 (3), Sprem 1, Metličić 3.

Sedmerci: Jugoslavija 5/6, Hrvatska 4/5.

Isključenja: Jugoslavija 10, Hrvatska 10 minuta.

Jugoslovenski rukometaši uspešno su su startovali na prvenstvu Evrope i, posle brilijantne igre, prosto deklasirali Hrvate. Korektan susret bez očekivanog naboja i varnica protekao je u apsolutnoj nadmoći izabranika selektora Zorana Živkovića.

"Plavi" su večeras delovali kao rukometni profesori pred rivalom nemoćnim da bilo šta učini. Prava rukometna lavina prosto je zbrisala "šahovničare", prouzrokujući delirijum oduševljenja među najmanje 3.500 pristalica naše reprezentacije.

Jugoslavija je povela od prvog sudijskog zvižduka i do kraja utakmice izvanrednom igrom držala sve konce u svojim rukama. Bilo je milina gledati akcije "kao pod konac", ogromnu želju za uspehom i povremene egzibicije igrača koji su ispoljili odlike vrhunskog kolektiva.

Već u prvom poluvremenu, kada su u 14. minutu poveli sa 10:6, bilo je primetno da "plavi" neće morati da strepe za važnu pobedu. Na odmor se otišlo sa sedam golova prednosti (17:10), da bi u nastavku usledilo ono čemu se nisu nadali ni najveći optimisti: potpuna dominacija i u napadu i u odbrani, rezultirala je da Hrvati mnogo pre kraja dignu ruke od ozbiljnijeg otpora. U takvom odnosu snaga Jugosloveni su u 24. minutu imali rekordnu prednost od 14 golova (31:17).

Centralne figure meča bili su fenomenalni golman Dejan Perić, koji je imao 25 odbrana, nezaustavljivi Vladimir Petrić i kapiten Nedeljko Jovanović, koji je odveo saigrače pred tribine da važan trijumf proslave sa vernim navijačima, našim "gastarbajterima" u Švedskoj.

*****

"Susretu sa Hrvatima pridavali smo veliki značaj i tako smo pristupili igri. Bili smo izrazito bolji, a ja sam prijatno iznenađen kako su momci ispunili zadatke. Očekivao sam pobedu, ali se malo ko nadao da će biti izborena na ovako ubedljiv način. Hrvati su dobar sastav i ja sam siguran da će već sutra protiv Nemaca biti u drugom izdanju. Smatram, inače, da smo sasvim zasluženo došli do izuzetno važnog uspeha posle kojeg ćemo u nastavku igrati sa mnogo manje opterećenja" (Zoran Živković, selektor jugoslovenske rukometne reprezentacije).

Đurković umesto Nikolića

Zoran Živković je u poslednji čas u reprezentaciju pozvao Ratka Đurkovića, pivotmena beogradskog Partizana.

On bi trebalo da zameni Ratka Nikolića, koji je treningu pred susret sa Hrvatima povredio butni mišić.

S obzirom da su ranije, iz reprezentacije Jugoslavije zbog povreda ispali Kapisoda, Lapčević i Kokir, a Peruničić i Stefanović otkazali učešće, "plavi" će u Švedskoj igrati znatno oslabljeni u odnosu na sastav koji je prošle godine osvojio bronzanu medalju na šampionatu sveta u Francuskoj.

"Bili smo nemoćni da pružimo bilo kakav otpor, bili smo prosto u šoku. Izgubiti od Jugoslavije ne bi bilo iznenađenje, ali na ovako ubedljiv način skoro je neverovatno. Bili smo prosto zbrisani. Petrić nas je upropastio. Pokušavali smo da ga nekako zaustavimo, kombinovali, ali bez efekta. Gromovitim šutevima sasvim nas je demoralisao. Nema nam druge, nego da sutra protiv Nemaca pokušamo da se vratimo u život" (Josip Milković, selektor hrvatske rukometne reprezentacije).

"Bio sam uveren da ćemo pobediti i to sam svima najavljivao. Možda je pobeda previsoka, ali mi smo danas bili sjajni. Ukoliko budemo pružili 70 procenata od večerašnje igre sutra protiv Francuza, sledi nova pobeda" (Mladen Bojinović, igrač jugoslovenske selekcije).

*****

Duboko razočaranje u Hrvatskoj zbog poraza

Zagreb, HRVATSKA, 26. januar (Tanjug) - Težak poraz hrvatske rukometne reprezentacije od Jugoslavije na startu Evropskog prvenstva u Švedskoj, u Hrvatskoj je primljen sa velikim razočarenjem, tim pre što su koliko juče iz hrvatskog tabora stizale optimističke izjave i ocene o nadmoćnosti nad jugoslovenskim timom.

"Kakva je to sramota bila", "Težak poraz hrvatskih rukometaša na startu" samo su neki od naslova u današnjim novinama, koji najbolje ilustruju atmosferu posle meča u Jenčepingu u kome je jugoslovenska reprezentacija deklasirala protivnika.

"Večernji list" piše da je rukometna Evropa u čudu nakon što je Jugoslavija "razvalila" Hrvatsku sa 12 pogodaka razlike, dodajući da se moglo izgubiti, ali ne sa tolikom razlikom.

"Ovo je poraz bez otpora. Nije tragedija izgubiti od ovakvog suparnika, ali je tragedija izgubiti na ovakav način, gotovo bez ispaljenog metka", jadikuje list.

Drugi zagrebački dnevnik - "Jutarnji list" konstatuje da Jugoslavija i dalje ostaje jedina jaka reprezentacija od koje Hrvatska redovno gubi, ali ističe da još više od toga boli činjenica da hrvatski rukometaši odavno nisu odigrali tako lošu utakmicu i da su "pali bez ispaljenog metka".

"Još smo u šoku. Očigledno da moji igrači nisu psihološki izdržali pritisak ove utakmice kao ni atmosferu u dvorani", opisuje stanje u redovima svojih izabranika hrvatski selektor Josip Milković.

On kaže da je normalno da se porazi događaju, naročito od jake reprezentacije kao što je Jugoslavija, ali da takav poraz nije očkivao.

Milković ocenjuje da su hrvatski igrači podlegli pritisku, imali teške ruke i noge i da je, kad je napravljena velika prednost, posle sve bilo stvar tehnike i rutine.

"Golman Perić i desni spoljni igrač Petrić su nas pokopali", vajka se Milković.

*****

Rezultati 1. kola

"A" grupa: Švedska - Ukrajina 27:21, Poljska - Češka 24:25

"B" grupa: Rusija - Danska 25:25, Portugalija - Izrael 26:15

"C" grupa: Španija - Island 24:24, Slovenija - Švajcarska 34:34

"D" grupa: Francuska - Nemačka 15:15, Jugoslavija - Hrvatska 34:22

Tabela "D" grupe posle 1. kola

1. Jugoslavija  1 1 0 0  34:22  2
2. Francuska    1 0 1 0  15:15  1
3. Nemačka      1 0 1 0  15:15  1
4. Hrvatska     1 0 0 1  22:34  0





Ranije vesti ...

22. januar: U Švedsku po medalju



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu