<< Nazad



 

 

"Plavi" u grupi sa "azurima"

Trapatoni, Savićević, Tuajev (Azerbejdžan) i Hjuz (Vels)

Porto, PORTUGALIJA, 25. januar (Tanjug) - Evropska fudbalska federacije (UEFA) danas je u Portu žrebom odredila kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo koje će se od 12. juna do 4. jula 2004. godine održati u Portugaliji. Nacionalni timovi 50 evropskih zemalja raspoređeni su u deset grupa, a na prvenstvo Starog kontinenta direktno će se plasirati pobednici grupa, dok će drugoplasirane ekipe igrati u baražu. Direktno pravo učešća ima i domaćin šampionata Portugalija.

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope igraće u devetoj grupi zajedno za nacionalnim selekcijama Italije, Finske, Velsa i Azerbejdžana, odlučeno je danas žrebom u Portu.

Kvalifikacione utakmice igraće se od 7 septembra 2002. do 12. oktobra 2003. godine. Prve baraž utakmice na programu su 15. i 16, a revanši 18. i 19. novembra 2003. godine.

Kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo 2004. godine izgledaju ovako:

1. grupa:

Francuska
Slovenija
Izrael
Kipar
Malta

2. grupa:

Rumunija
Danska
Norveška
BiH
Luksemburg

3. grupa:

Češka
Holandija
Austrija
Belorusija
Moldavija

4. grupa:

Švedska
Poljska
Mađarska
Letonija
San Marino

5. grupa

Nemačka
Škotska
Island
Litvanija
F. ostrva

6. grupa:

Španija
Ukrajina
Grčka
S. Irska
Jermenija

7. grupa:

Turska
Engleska
Slovačka
Makedonija
Lihtenštajn

8. grupa:

Belgija
Hrvatska
Bugarska
Estonija
Andora

9. grupa:

Italija
Jugoslavija
Finska
Vels
Azerbejdžan

 

10. grupa:

Republika Irska
Rusija
Švajcarska
Gruzija
Albanija

 

*****

Italija favorit, "plavi" nisu bez šansi

Porto, PORTUGALIJA, 25. januar (Tanjug) - Članovi jugoslovenske delegacije koja je prisustvovala žrebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2004. godine u Portugaliji ocenili su da je Italija najveći favorit za osvajanje prvog mesta u 9. grupi, ali i da "plavi" imaju svoje adute u tom takmičenju.

Predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije (FSJ) Dragan Stojković je izjavio da ne postoje razlozi za nezadovoljstvo, i da je naš nacionalni tim mogao lošije, ali i bolje da prođe.

"Italija je najozbiljniji kandidat za prvo mesto. Vels i Finska su veoma teški protivnici, ali ja sam uveren da mi imamo svoje adute i da ćemo umeti da ih iskoristimo", rekao je Stojković.

On je naglasio da je jugoslovenska delegacija uoči žreba imala brojne kontakte sa predstavnicima ostalih fudbalskih saveza, i da su najveće interesovanje za prijateljske utakmice s "plavima" pokazali Englezi i Španci.

"Konkretni dogovori o utakmicama biće doneti tek pošto se utvrde termini za odigravanje kvalifikacionih utakmica za Evropsko prvenstvo, a rok za to je 60 dana. Dosta ekipa želi da igra sa nama, a raduje što smo i dalje interesantan partner za najjače evropske ekipe", naglasio je Stojković.

I selektor "plavih" Dejan Savićević je apostrofirao Italiju kao najtežeg protivnika, ali je naglasio da i Vels i Finska mogu da budu izuzetno neugodni rivali.

"Finci i Velšani su posebno opasni kada igraju na teškom i klizavom terenu, i na to ćemo morati da obratimo pažnju kada se budu određivali termini odigravanja utakmica. Azerbejdžan je autsajder u našoj grupi", izjavio je Savićević.

Jugoslovenski selektor je podsetio de je pre dve nedelje ponudio Fudbalskom savezu Italije da "plavi" odigraju prijateljski meč sa italijanskom reprezentacijom.

"Kada su selektori nacionalnih timova iz naše grupe pozirali za zajedničku fotografiju, trener Italije Đovani Trapatoni se našalio i rekao mi da sam tražio jedan meč, a da su oni rešili da me časte, pa ćemo sada igrati dve utakmice", istakao je Savićević.

On je naveo da mu je Trapatoni prizano da nije zadovoljan što će igrati protiv Jugoslavije, pošto ima neugodno iskustvo iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 1982. godine, kada su Italijani teško izborili drugo mesto u grupi i jedva se plasirali na Mondijal.

Generalni sekretar FSJ Branko Bulatović je naglasio da je grupa u kojoj će se "plavi" takmičiti interesanta i sa finansijskog aspekta.

"Italija je atraktivan protivnik. Sigurno je da će taj meč privući dosta publike i brojne sponzore. Uveren sam da će i dosta evropskih televizijskih stanica biti zainteresovano da uživo prenosu tu utakmicu", zaključio je Bulatović.

*****

Trapatoni delimično zadovoljen

Porto, PORTUGALIJA, 25. januar (Tanjug/agencije) - Selektor fudbalske reprezentacije Đovani Trapatoni izjavio je danas u Portu da je "samo delimično zadovoljan" ishodom žreba za prvenstvo Evrope 2004. u Portugaliji, pošto će u 9. grupi kvalifikacija njegovim izabranicima protivnici biti nacionalni timovi Jugoslavije, Finske, Velsa i Azerbejdžana:

"Očekivalo smo znatno teže protivnika, a dobili smo znatno izbalansiranu grupu. Naravno, najjači su Jugosloveni, koji imaju veoma talentovane fudbalere. Finci su me impresionirali u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo 2002. godine" - rekao je Trapatoni.



Copyright © 2004 Biro za komunikacije
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu