<< Nazad



 

 

Četa mala ...

Beograd, 22. januara (Tanjug) - Jugoslovenski olimpijski tim na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju brojaće sedam takmičara, odlučeno je na današnjoj sednici Predsedništva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK).

Jugoslovenski sport će u američkom zimskom sportsku centru Solt Lejk Sitiju biti predstavljen u dva sporta - skijanju i bobu.

U skijaškom sportu našu zemlju će predstavljati Jelena Lolović i Marko Đorđević, a u vožnji boba Dalibor Đurđić, Boris Stojnić - Rađenović, Vuk Rađenović i Nenad Josić, dok će Rašo Vučinić biti rezerva.

Jugoslovenska ekspedicija će u SAD ukupno biti zastupljena sa 16 predstavnika.

Šef jugoslovenske ekpsecije biće Siniša Krajčinović, inače, predsednik Sportskog saveza Srbije, dok će šef kancelarije jugoslovenskog olimpijskog tima biti Dragana Pavlović.

Pored predsednika JOK-a Dragana Kićanović i generalnog sekretara JOK-a Predraga Manojlovića, u ekspediciji se još nalaze dva trenera za skijanje i jedan za bob, kao i po jedan fiziotarapeut i lekar.

"Bez obzira što naš zimski sport nije u svetskom vrhu, u SAD ne putujemo kao turisti. Uveren sam da će naši takmičari biti dobro plasirani, a ljudski je nadati se i nekoj medalji", rekao je šef jugoslovenske delegacije Krajčinović.

Predsedništvo JOK-a je, međutim, u skladu sa kvatitetom i potencijalom jugoslovenskih sporitsta proklamovala druge ciljeve. Za Jugoslaviju je važno da kao član Međunarodnog olimpijskog komieta (MOK) ispuni svoju obavezu i učestvuje u Solt Lejk Sitiju, pogotovo zbog toga sto je deo priprema nasih sportista finansirao MOK.

"Smučari bi trebalo da u Solt Lejk Sitiju ostvare plasman u prvu trećinu ukupnog broja takmičenja u disciplinama u kojima budu nastupili. Ako bob takmičari budu plasirani među 15 najboljih postava sveta, opravdaće nastup na Olimpijadi", rečeno je u saopštenju Programske komisije JOK-a.

Jugoslovenski sportisti će u Solt Lejk Sitiju putovati u tri etape. Prvi grupa sportista, preko Londona, kreće 28. januara, a poslednja 31. januara. Povratak "plavih olimpijaca" predviđen je za 26. februar.

"Javnost treba da bude upoznata sa podatkom da učešće "plavih" na zimskoj olimpijadi Jugoslaviju neće koštati ni dinara, jer su sva strestva obezbeđena iz Fonda olimpijske solidarnosti. JOK će u tom projektu čak i zaraditi između pet i 10 hiljada američkih dolara", rekao je Krajčinović.

Za učešće dvoje smučara iz Jugoslavija Olimpijski fond je obezbedio 16.000 dolara, za bob 10.500 dolara i za snoubord, koji inače neće imati našeg predstavnika u SAD, potrošeno je 7.500 dolara. Ukupan prihod JOK-a iz Fonda olimpijske solidarnosti iznosi 45.055 dolara, a do sada je utrošeno 40.100 dolara, tako da je u kasi nacionalnog komiteta ostalo 4.955 dolara.

Sastav jugoslovenske olimpijske ekpedicije na Zimskim olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju je sledeći:

Bob

Takmičari: Nenad Josić, Rašo Vučinić, Dalibor Đurđić, Boris Stojnić-Rađenović, Vuk Rađenović. Trener: Nikola Alilomov

Smučanje

Takmičari: Jelena Lolović, Marko Đorđević. Treneri: Dušan Šipetić i Danijel Babić

Gosti MOK-a

Dragan Kićanović, predsednik
Predrag Manojlović, generalni sekretar

Rukovodstvo JOK-a

Siniša Krajčinović, šef misije
Dragan Pavlović, sportski direktor i šef kancelarije

Medicinsko osoblje

Ninoslav Cvetanović, fizioterapeut
lekar čime ime će nakdnadno biti objavljeno



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu