<< Nazad



 

 

Jugoslovenski sport u 2001. godini

JANUAR: Pobedivši u finalu Ruskinju Anu Kurnjikovu, 17-godišnja Jelena Dokić osvojila egzibicioni turnir u Hong Kongu (Opširnije). Svetislav Pešić nasledio Željka Obradovića na kormilu muške košarkaške reprezentacije (Opširnije). Olivera Jevtić osvojila drugo mesto u Sevilji, u okviru "Gran-pri" serije kroseva Svetske atletske federacije (Opširnije). Fudbalska reprezentacija Jugoslavije trijumfovala na "Milenijum kupu" u Kalkuti (Indija), savladavši u finalu selekciju Bosne i Hercegovine sa 2:0 (Opširnije). Nenad Zimonjić, u paru sa Australijancem Vejnom Artursom, eliminisan u polufinalu "Gren-slem" teniskog turnira u Sidneju (Opširnije). Na istom turniru, Jelena Janković i Janko Tipsarević trijumfovali su u konkurenciji juniora (Opširnije).

FEBRUAR: Muška rukometna reprezentacija osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Francuskoj (Opširnije). Vlade Divac postao prvi Jugosloven koji je nastupio na jednoj NBA "Ol-stars" utakmici, dok je, zajedno sa Amerikankom Ruti Bolton-Holifild, Predrag Stojaković pobedio u takmičenju "Tu-bol" na NBA "Ol-star" vikendu u Vašingtonu (Opširnije). Milovan Đorić izabran za novog selektora fudbalske reprezentacije (Opširnije).

MART: Najbolja jugoslovenska atletičarka Olivera Jevtić osvojila drugo mesto u konačnom plasmanu Kupa Evrope u krosu (Opširnije). Komisija za doping Međunarodne atletske federacije suspendovala bivšeg evropskog prvaka u skoku u vis Dragutina Topića zbog pozitivnog doping testa (Opširnije). Olivera Jevtić osvojila deveto mesto na Svetskom prvenstvu u krosu održanom u belgijskom Ostendeu (Opširnije).

APRIL: Košarkaši podgoričke Budućnosti osvojili Kup Jugoslavije (Opširnije). Vaterpolisti Jugoslavije pobednici Uskršnjeg turnira u Nici (Opširnije). Vršački Hemofarm izborio plasman u finale Kupa Radivoja Koraća u kojem je poražen od španske Unikahe (Opširnije). Rumunka Kristina Pomaku i Južnoafrikanac Mluleki Nbanda pobednici 14. Beogradskog maratona (Opširnije). Pobedom u finalu nad švajcarskim Vinterturom, Jugović iz Kaća osvojio "Kup izazova" za rukometaše (Opširnije).

MAJ: Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Jugoslavije smenio selektora Milovana Đorića i imenovao komisiju u sastavu: Vujadin Boškov, Ivan Ćurković i Dejan Savićević (Opširnije). Beogradski Partizan, deveti put u istoriji kluba, osvojio fudbalski kup (Opširnije). Ekipa Bečeja nije uspela da odbrani titulu klupskog prvaka Evrope, pošto je na finalnom turniru u Dubrovniku zauzela tek četvrto mesto (Opširnije). Teniserka Jelena Dokić osvojila turnir u Rimu pobedivši u finalu Francuskinju Amelio Morezmo (Opširnije). Košarkaši podgoričke Buducnosti odbranili titulu šampiona Jugoslavije nakon što su u finalu "plej-ofa" bili bolji od Partizana (Opširnije). Vaterpolo selekcija osvojila "Posejdon" međunarodni turnir u Atini (Opširnije). U Beogradu odigran "susret generacija" povodom deset godina od trijumfa Crvene zvezde u finalnoj utakmici fudbalskog Kupa evropskih šampiona (Opširnije).

JUNI: Najbolja jugoslovenska teniserka Jelena Dokić poražena u paru sa Končitom Martinez iz Španije u finalu Otvorenog prvenstva Francuske (Opširnije). Beogradska Crvena zvezda, 22. put u istoriji, postala šampion Jugoslavije u fudbalu (Opširnije). Muška odbojkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila četvrto mesto na finalnom turniru Svetske lige (Opširnije). Vaterpolisti posle deset godina ponovo postali šampioni Evrope, nakon što su u finalu nadigrali Italiju - 8:5 (Opširnije).

JULI: Karatistkinje "Knjaz Miloša" i karatisti Partizana postali šampioni Evrope (Opširnije). Vaterpolisti osvojili turnir u Hong Kongu (Opširnije). Tri medalje za Jugoslaviju na Svetskom prvenstvu u veslanju za mlađe seniore (Opširnije). Kadeti, treći put zaredom, šampioni Evrope u košarci (Opširnije). Fudbalska reprezentacija treća na "Kirin kupu" u Japanu (Opširnije). Jasna Šekaric bronzana na Evropskom prvenstvu u streljaštvu (Opširnije). Omladinci četvrti na Evropskom fudbalskom prvenstvu (Opširnije). "Olimpijske nade" prve na nezvaničnom svetskom prvenstvu za mlade košarkaše (Opširnije). Muška vaterpolo reprezentacija postala svetski vicešampion (Opširnije).

AVGUST: Bacač kugle Dragan Perić peti na Svetskom prvenstvu u atletici (Opširnije). Jevticeva dvanaesta na 10.000 metara na istom takmičenju (Opširnije). Srebrna medalja za dvojac Višacki-Stojić na Svetskom prvenstvu u švajcarskom Lucernu (Opširnije). Juniori bronzani na Evropskom vaterpolo prvenstvu (Opširnije). Danilović i Paspalj se oprostili od plavog dresa (Opširnije). "Olimpijske nade" prve na košarkaškom turniru Univerzijade koja je održana u Kini (Opširnije).

SEPTEMBAR: 21 medalja "plavih" na Mediteranskim igrama (Opširnije). Jugoslavija prvak Evrope u košarci (Opširnije). Teniserka Jelena Dokic osvojila Tokio (Opširnije). Odbojkaši šampioni Evrope (Opširnije). Košarkašice pete u Evropi (Opširnije). Dragan Stojković novi predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije (Opširnije).

OKTOBAR: Jevtićeva sedma na SP u polumaratonu (Opširnije). Dokićeva pobednik turnira u Moskvi (Opširnije). Fudbalska reprezentacija Jugoslavije nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo (Opširnije). Dragan Stojković se u Nišu oprostio od aktivnog igranja fudbala (Opširnije). Novi uspesi 18-godišnje Jelene Dokić u austrijskom Lincu (Opširnije). Bora Milutinović postao jedini selektor u istoriji svetskog fudbala koji je reprezentacije čak pet zemalja doveo na finalne turnire šampionata sveta (Opširnije).

NOVEMBAR: Šest zlatnih medalja "plavih" na prvenstvu sveta u kik-boksu (Opširnije). Jugoslavija treća na Svetskom kupu za odbojkaše u Japanu (Opširnije).

DECEMBAR: Snežana Kostić osvojila bronzanu medalju u trci juniorki na prvenstvu Evrope u švajcarskom Tunu. (Opširnije). Rukometašice treće na svetu (Opširnije). Beograd se kandidovao za domaćina Evropskog šampionata za košarkaše 2005 (Opširnije). Dejan Savićevic će biti selektor fudbalske reprezentacije do iznalaženja trajnijeg rešenja narednog leta, odlučio je Izvršni odbor FSJ (Opširnije).



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu