Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Tri cementare prodate za 138,9 miliona dolara

Aleksandar Vlahović

Beograd, 28. decembar 2001. godine - Tenderska komisija danas je donela odluke o najboljim ponudama za kupovinu većinskog dela akcija tri cementare. Kako je ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović rekao, najbolju ponudu za Kosjerić dao je grčki Titan, za Novi Popovac švajcarski Holcim, dok Lafarž nudi najbolje uslove za Beočin. Pored finansijskih uslova, ove firme su ponudile i najprihvatljivije socijalne programe.

Firma Titan ponudila je 35,5 miliona dolara za kupovinu 70 odsto akcija Kosjerića, preuzela je postojeće obaveze u visini od 1,079 miliona dolara i obavezala se da će u narednih pet godina investirati ukupno 29,68 miliona USD. Nemački Hajdelberger je za istu fabriku ponudio 16 miliona dolara, da preuzme zaostale obaveze Kosjerića i uloži 32,76 miliona dolara u proizvodnju.

Za većinski paket akcija Novog Popovca "Holcim" je ponudio 52,5 miliona dolara. Preuzeće zatečene obaveze u vrednosti od 36,6 miliona USD, dok prema tenderskoj ponudi ova švajcarska firma trebalo bi da u proizvodnju uloži 83,9 miliona. Holcim je po toni kapaciteta fabrike cementa u Kosjeriću spreman da plati 83,9 dolara. Drugi konkurent za Novi Popovac bio je Titan, koji je za 70 odsto akcija ponudio 67,9 miliona dolara, i investicioni plan u vrednosti od 26,7 miliona dolara.

Lafarž će postati većinski vlasnik Beočina jer je ponudio 50,89 miliona dolara za 70 odsto akcija, preuzeo stare dugove vredne 19,6 miliona, a u narednih pet godina investiraće 32,26 miliona dolara. Nemački Hajdelberger, koji je takođe bio kandidat za kupovinu Beočina, ponudio je 45,5 miliona za akcije, i 32, 8 miliona investicija, uz preuzimanje starih obaveza cementare.

- Srbija će prodajom cementara dobiti ukupno 138,9 miliona dolara. Tome bi trebalo dodati i dugove fabrika u Novom Popovcu i Beočinu prema Pariskom klubu, koje iznose 14 miliona dolara i koje su izmeštene iz starih bilansa u cenu akcija - rekao je ministar Vlahović. To praktično znači da će 14 miliona dolara u kešu ući naknadno u budžet čime će budžetski prihodi sa 138,9 miliona dolara narasti na 152,9 miliona dolara, rekao je on.

Zakonom je precizirano da deset odsto od novca dobijenog privatizacijom odlazi u penzioni fond, pet odsto odlazi lokalnoj samoupravi, dok će od prodaje Beočina Vojvodina takođe dobiti pet odsto. Prodajom cementara otvoriće se i Fond u koji odlazi pet odsto cene za restituciju, odnosno isplatu starih vlasnika.

Posle Nove godine počinju tehnički pregovori sa firmama koje su ponudile najbolje tenderske uslove, a potpisivanje ugovora i uplata novca trebalo bi da budu završeni do kraja februara.

I Lafarž i Holcim i Titan bili su u obavezi da prihvate osnovni socijalni program. Kako je rekao v.d. direktora Agencije za privatizaciju Vladimir Čupić taj program podrazumeva zabranu prodaje fabrika u narednih pet godina, restruktuiranje i prodaju delova fabrika, održavanje minimuma kapaciteta proizvodnje, zabranu otpuštanja radnika bez njihove saglasnosti i finansiranje eventualne dokvalifikacije i prekvalifikacije, poštovanje minimuma postojećeg načina isplate zarada, plaćanje dividenda, otkup manjinskih akcija po cenama većinskih paketa akcija ...

Novi vlasnik Beočina obavezao se i da će zadržati vizuelni identitet fabrike u sledećih 25 godina, zatim je ponudio deset odsto povećanja plata čim vlasništvo bude preuzeto, bonus od dva odsto od ostvarenog profita za radnike. Lokalnoj samoupravi će tokom prve četiri godine ići 0,8 odsto profita, dok će u periodu od 2007. do 2011. godine taj procenat biti 0,6. Lafarž je ponudio da rekonstruiše zamak Beočin, dva manastira u blizini, i učestvuje u izgradnji sportskog centra u Beočinu.

Ukoliko bude potpisan ugovor, Holcim će zaposlenima u Novom Popovcu odmah povećati plate za 2,5 odsto, a imaju pravo i na pet odsto bonusa od neto profita. Kako je Čupić rekao i oni su se obavezali da će graditi do 20 stanova godišnje sledećih pet godina, a da dva odsto profita daju lokalnoj samoupravi.

Titan je zaposlenima u Kosjeriću obećao povećanje plate od 10 odsto, bonus od pet odsto neto profita, tri stana godišnje u sledećih 5 godina, zdravstveno osiguranje svim zaposlenima i članovima njihovih porodica, a 7,1 milion maraka lokalnoj samoupravi u sledećih 10 godina.

Predsednik tenderskih komisija, ministar građevine i urbanizma dr Dragoslav Šumarac ocenio je tenderski postupak kao veoma dobro odrađen posao. Održane su četiri sednice, a nijedan od ponuđača nije imao primedbe na postupak.

- Ovo je veliki dan za građevinarstvo - rekao je Šumarac.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu