<< Nazad



 

 

Dejo selektor do leta

Selektor do konačnog rešenja: Dejan Savićević

BEOGRAD, 27. decembra (Tanjug) - Izvršni odbor Fudbalskog saveza Jugoslavije (FSJ) odlučio je danas da na predlog Stručnog odbora za selektora fudbalske reprezentacije Jugoslavije postavi bivšeg istaknutog reprezentativca Dejana Savićevića.

Savićević, koji je u prethodnom periodu bio član trojne Selektorske komisije, biće selektor državnog tima dok fudbalska organizacija pitanje prvog čoveka reprezentacije ne reši trajno ili na duži period.

Odlukom da Savićević vodi "plave" okončana je višemesečna izborna trka za novog selektora, pošto glavni kandidat za to mesto, trener grčkog PAOK-a Dušan Bajević, nije bio u mogućnosti da se zbog obaveza prema solunskom klubu već u januaru prihvati teškog posla.

Pored Bajevića, kandidati za selektora bili su još Dimitrije Davidović, Vladislav Bogićević i Ljupko Petrović, dok su kao potencijalni kandidati spominjali bivši trener Crvene Zvezde Slavoljub Muslin i prvi stručnjak Partizana Ljubiša Tumbaković.

"Stručni odbor preneo je članovima Izvršnog odbora FSJ da u ovom trenutku nije u mogućnosti da predloži kandidata za selektorsku funkciju stručnjaka na duži vremenski period. Zato je Stručni odbor smatrao da prelazno rešenje treba da bude Savićević, koji je je u poslednjih šest utakmica sedeo na klupi državnog tima", rekao je na konferenciji za novinare predsednik FSJ Dragan Stojković.

Prvi čovek jugoslovenskog fudbala je naglasio da Savićević od danas ima sva ovlašćenja selektora i biće potpuno nezavisan u donošenju stručnih odluka i izboru saradnika.

"Savićević je još jednom pokazao da je hrabar i odgovoran čovek, koji je odan fudbalu. On nema ambicije da duže vreme bude selektor, mada je njemu možda javnost u potpunosti naklonjena", istakao je Stojković.

On je rekao da je realno očekivati da se pitanje selektora jugoslovenske reprezentacije trajno reši na kraju prolećne sezone, kada bi se na "svetskom tržištu" mogao naći stručnjak koji će moći da u dužem periodu obavlja uloga prvog čoveka "plavih".

Važno je reći da Savićević nije v.d. selektora, već selektor, ali da nije u mogućnosti da duže radi taj posao, jer ima mnogo drugih obaveza u fudbalu. On je predsednika FS Crne Gore i potpredsednika FSJ, pa nije želeo da se na duže vreme prihvati selektorske uloge, rekao je generalni sekretar FSJ Branko Bulatović.

Na pitanja da li je Izvršni odbor FSJ "oroči" mandat novom selektoru, Stojković je rekao:

"Nismo želeli da se vezujemo ni za jedan datum. Sačekaćemo polovinu maja, kada se završavaju sva nacionalna prvenstva u Evropi, pa ćemo tek tada moći se pozabavimo izborom selektora koji bi nasledio Savićevića".

Jugoslovenska reprezentacija će u prvoj polovini naredne godine odigrati samo nekoliko prijateljskih utakmica, a kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Portugali počinju u septembu.

Do tada bi, prema opredeljenju FSJ, državni tim Jugoslavije trebalo da dobije selektora na više godina.

Ranije vesti

23. decembar: Ništa novo oko izbora selektora reprezentacije


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu