<< Nazad



 

 

Radnički - Jedinstvo 3:0

Beograd, 23. decembar Vladavina užičkog Jedinstva je prekinuta. U finalu Kupa za odbojkašice Radnički je pobedio sa 3:0 (25:14, 25:21, 25:23). Da li je to samo trenutna slabost našeg najboljeg kluba u poslednjih osam godina (kao što je to bilo pre šest godina kada je u Kupu Jugoslavije trijumfovao beogradski Poštar) ili se rađa novi šampionski sastav pokazaće vreme. U ovom trenutku je najvažnije da je dugogodišnji šampion (Užičanke su neprekidno prvakinje Jugoslavije od 1994. godine) dobio ozbiljnog suparnika, a što jača konkurencija onda bi i nača ženska odbojka trebalo da bude bolja i da i ona krene stopama muške.

Teško je kad se gubi, još teže kad se ostane bez trofeja, a najteže kad se bez njega ostane posle mnogo godina. Zato je i ovaj uvod posvećen poraženom, dakle Jedinstvu, a ne pobedniku - Radničkom Jugopetrolu. Užičanke, bez obzira na neuspeh, zaslužuju da im se čestita - sportski su prihvatile poraz, a njihov kapiten Vesna Čitaković je kazala da ima razloga i za radost, jer pojava jakog Radničkog ide u prilog i njenom timu pošto se bez prave konkurencije snovi o zapaženoj ulozi u Evropi neće ostvariti. To su minule godine i pokazale.

Radnički je posle 14 godina osvojio trofej. Dugo je živeo od strpljenja, morao je da se pomiri sa tim da igra i drugorazrednu ulogu, tonuo je, ali nije potonuo.

Jedinstvo zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj vladavini samom svojom pojavom uteruje strah u kosti protivniku. Radnički je rešio da sebi samopouzdanje ulije na način na koji drugi nisu pomišljali da je moguć. Već u prvom setu je krenuo na sve ili ništa.

Sreća prati hrabre, pa je tako bila uz Beograđane. Veliko jedinstvo je u prvom setu - nokautirano. Domaćin je poveo sa 9:2, a kad je stigao do 14:7 bilo je jasno da početak nije bio slučajan. U tom setu nije bilo spasa za gošće.

Jedan izgubljen set, pogotovo prvi, u odbojci ne mora ništa da znači. Jedinstvo je mnogo puta u domaćim takmičenjima bila na mukama, ali je uvek uspevalo da se izvuče iz vrtloga.

- Nepisano je pravilo da posle ubedljivo dobijenog seta usledi pad u igri bez obzira na to što pričamo da do toga ne sme da dođe. Ipak, to što smo u drugom i trećem setu uspeli da preokrenemo rezultat, iako je takva ekipa kao što je Jedinstvo vodila, možda na najbolji način pokazuje koliko vredimo - kazao je trener Radničkog koji je u Kupu trijufmovao pre šest godina s beogradskim Poštarom.

Početak drugog seta je nagoveštavao da je, bar kad je Radnički u pitanju, đavo došao po svoje. Užičanke su povele sa 4:1, Nešić je uzeo predah da protivniku "preseče ruku", ali se učinak tog poteza nije odmah video, Jedinstvo je zadržalo prednost. U tim trenucima je bilo dovoljno i to što ona nije bila nedostižna - tri-četiri poena u savremenoj odbojci na početku seta nisu prednost zbog koje se ističe bela zastava.

Preokret je nastao kada je Jedinstvo povelo sa 15:11. Odbojkašice Radničkog kao da su imale krila - stizale su svuda, pronalazile put lopti do poena, činilo se, i kroz iglene uši i povele sa 18:15. Put u pobedu je bio otvoren, ali je pobednički pehar još bio daleko.

Jedinstvo se nije predavalo. Smoglo je snage da diktira igru, vodilo sa 19:14, onda je Radnički osvojio poen za koji se najduže igralo. pri vođstvu od 20:17 trener Jedinstva Darko Zakoč je osetio da su kola krenula nizbrdo, uzeo je "tajm-aut", ali protiv sudbine, izgleda, nije mogao. Prednost je počela da se topi, a kada je na 22:20 Nešić zatražio predah i loptu uzela Ilona Marjukić, najbolja igračica Kupa Jugoslavije, Radnički više ništa nije moglo da zaustavi. Na 22:22 ponovo je Zakoč pokušao da nešto uradi, ali je to bio očajnički potez. Radnički je prigrlio pehar, koji je njegovom kapitenu Sanji Tomašević predao predsednik Odbojkaškog saveza Jugoslavije i potpredsednik Evropske odbojkaške konfederacije Aleksandar Boričić.

- To što smo dva puta uspele da prestignemo vođstvo tima kao što je Jedinstvo mnogo govori o našoj snazi. Možda su one posle toliko godina nominacije mislile da će lako da izađu s nama na kraj, ali mi smo ovaj trofej potpuno zaslužile i sada će nam biti mnogo lakše da nastavimo prvenstvo, jer nećemo imati psihološki pritisak kao do sada. Mnogo nam je značio dolazak Ilone Marjukić - iznela je svoje prve utiske kapiten Tomaševićeva, koja je nekada bila član Jedinstva.

Dvorana: Hala sportova. Gledalaca: 1.500. Sudije: B. Ćuk i D. Ćuk (Beograd).

RADNIČKI: Mirkić, Filipova, Rastovac, B. Tomašević, S. Tomašević, Anita Iličić, Nenezić, Vujošević, Lončar, Stanišić, Zlatanović, Marjukić.

JEDINSTVO: Starović, Majstorović, Kostić, Krsmanović, Antonijević, Marjanović, Milosavljević, Čitaković, Ostojić, Avramović.

(Politika)

**********

REZULTATI POLUFINALA (22. decembar)

JEDINSTVO (Užice) - CRVENA ZVEZDA (Beograd) 3:0

RADNIČKI (Beograd) - SPARTAK (Subotica) 3:0

**********

Pobednici kupa SR Jugoslavije

1992 - Crvena zvezda (Beograd)
1993 - Jedinstvo (Užice)
1994 - Jedinstvo (Užice)
1995 - Poštar (Beograd)
1996 - Jedinstvo (Užice)
1997 - Jedinstvo (Užice)
1998 - Jedinstvo (Užice)
1999 - Jedinstvo (Užice)
2000 - Jedinstvo (Užice)
2001 - Radnički (Beograd)   



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu