<< Nazad



 

 

Dokićeva, Šoštar, rukometašice i vaterpolisti

Prva dama jugoslovenskog sporta: Jelena Dokić

Beograd, 16.decembra (Tanjug) - Teniserka Jelena Dokić proglašena je danas na svečanosti u hotelu "Interkontinental" za najbolju sportistkinju Jugoslavije u 2001. godini, u osmom izboru Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK).

Pored Dokić, u konkurenciji za to priznanje bili su još Jasna Šekarić, Olivera Jeftić i Mara Kovačević.

Najbolja jugoslovenska teniserka je godinu počela na 132. mestu svetske ATP liste, da bi sezonu završila na osmom mestu sa osvojena tri međunarodna turnira, u Rimu, Tokiju i Moskvi.

Za najboljeg sportistu u godini na izmaku proglašen je golman i kapiten vaterpolo reprezentacije Jugoslavije, Aleksandar Šoštar, koji je u razmaku od 10 meseci osvojio sa "plavim" vaterpolistima titulu prvaka Evrope, srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju.

U najužoj konkurenciji za visoko priznanje bili su još Nikola Grbić, Ivan Miljković, Dragan Perić, Dragan Škrbić, Vladimir Vujasinović, Nikola Stojić, Đorđe Višacki, Predrag Stojaković i Milorad Gajović.

Za najbolju žensku reprezentaciju Jugoslavije i minuloj godini proglašena je rukometna reprezentacija koja je na Svetskom prvenstvu u Italiji osvojila bronzanu medalju.

U muškoj konkurenciji priznanje je dobila vaterpolo reprezentacija za prvo mesto u na Evropskom prvenstvu u Budimpešti drugo mesto na Svetskom prvenstvu u Fukoki.

Kandidat za nagradu JOK-a u ženskoj konkurenciji bila je i košarkaška reprezentacija koja je na Evropskom prvenstvu u Francuskoj osvojila peto mesto.

U muškoj konkurenciji trku sa vaterpolo reprezentacijom izgubili su košarkaška i odbojkaška reprezentacija, inače, aktuelni evropski prvaci.

Tradicionalni "Trofej JOK-a" dodeljen je Mihovilu Kapetanoviću, dugogodišnjem stonoteniskom radniku i istaknutom predstavniku naše zemlje u svetskom i evropskoj stonoteniserskoj uniji. Njemu je trofej predao legendarni fudbaler Rajko Mitić.

Olimpijski orden MOK-a za dugogodišnju aktivnost u međunarodnom olimpijskom pokretu dobio je Časlav Veljić. On je više od 20 godina bio sekretar JOK-a i sekretar Međunarodne kajakaške federacije. Visoko priznanje Veljiću uručio je predsednik Svetske košarkaške federacije i stalni član MOK-a, Borislav Stanković.

Posebno priznanje MOK-a, koje se dodeljuje istaknutim volonterima pod nazivom "Sport i volonteri", pripalo je dugogodišnjem atletskom radniku Brani Radoviću.

ONI SU NAJBOLJI SPORTISTI 2001. PO IZBORU JOK-a
Jelena Dokić
Aleksandar Šoštar
Datum rođenja: 14/4/1983
Mesto rođenja: Osijek
Visina: 1.73 cm
Težina: 59 kg
Način igre: Desnom rukom
Bekhend: Dvoručni
Najbolji plasman na VTA listi: 8. mesto
Trenutni plasman: 8. mesto
Najveći uspesi: Hopman kup u Pertu, polufinale Vimbldona, osvojeni turniri u Rimu, Tokiju i Moskvi.
Datum rođenja: 21/1/1964
Mesto rođenja: Niš
Visina: 1,96 cm
Težina: 104 kg
Mesto u timu: Golman
Klubovi: Partizan (Beograd), Posilipo (Italija), Barselona (Španija), Budvanska Rivijera (Budva), Bečej, Ferencvaroš (Mađarska)
Uspesi sa klubovima i reprezentacijom: Šoštar je jedinstvena figura našeg sporta jer je osvojio sve što jedan vaterpolista može da osvoji. Sa reprezentacijom je bio evropski (1991. i 2001.) i svetski prvak (1991.), pobednik FINA kupa (1987. i 1989.) i olimpijski šampion (1988.). U klupskoj konkurenciji je bio šampion Starog kontinenta (sa Bečejem 2000.), osvajač Kupa pobednika kupova (1990. sa Partizanom), Trofeja LEN-a (1994. sa Barselonom) i evropskog Super kupa (1990. sa Partizanom). Bio je 12 puta državni prvak i 11 puta osvajač nacionalnog kupa.

A R H I V A

JOK izabrao najbolje sportiste i ekipe u 2000. godini



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu